GUIDE: Guide til harddisk-bytte (del 2)
Guide

Guide til harddisk-bytte (del 2)

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dersom du ikke fikk med deg første del av denne guiden, der vi tok for oss virkemåte og hva du vanligvis ser etter i en harddisk, anbefaler vi at du leser denne først.

Men selv om du nå vet hvordan du skal plukke ut en fin og blank ny harddisk, betyr det dessverre ikke at lykken kun er en tur i butikken og en stjernetrekker unna. For nye disker er tomme og uformaterte, og normalt sett ligger det ikke ved noen oppskrift som sier hvordan du skal få flyttet data fra den gamle til den nye harddisken.

Og du har flere muligheter.

Best: ny installasjon
Hvis du sjelden resintallerer og rydder på harddisken vil et harddiskbytte være en glimrende mulighet til en ny og ren installasjon. Da blir du kvitt gamle og uvirksomme programmer, fragmentering og eventuelle uhumskheter som har slått seg ned i operativsystemet.

Fremgangsmåten er ganske enkel - først overfører du alle personlige filer til en trygg, midlertidig plass. Dette kan være nettlagring, en minnepinne, ekstern harddisk, annen PC, eller det kan brennes til DVD. Dette er uansett noe du bør sikkerhetskopiere på jevnlig basis, så har du ikke noen rutiner der fra før kan du se på dette som god trening.

Bruker du Windows og vil ta vare på gamle instillinger og e-post kan du i tillegg bruke migrasjonsverktøyet som går under det elegante navnet "Veiviser for overføring av filer og innstillinger" i XP eller "Windows enkel overføring" i Vista.Deretter kommer jobben med å ta ut den gamle disken og montere den nye. Akkurat hvordan du kommer til på din bærbare kommer helt an på modellen, men i de fleste tilfeller er det en enkel operasjon som kun involverer å løsne noen få skruer på siden eller under datamaskinen. Fulgte det med en manual til din PC vil du kunne lese om det der. Vi har også en illustrert guide til hvordan det skal gjøres.

Til slutt gjenstår å starte opp PC-en med den nye harddisken og en CD/DVD med operativsystemet i det optiske drevet. Følg instruksjonene på vanlig måte, og etter installasjonen importerer du om ønskelig gamle instillinger, re-installerer programvaren du vanligvis bruker og overfører personlige filer.

Minst kluss: klone disken
Dersom du nå leste gjennom det om installasjon og i ditt stille sinn tenker at det må finnes en enklere måte, har du for så vidt helt rett. Trikset er å klone disken (kalles også ghost eller image), altså lage en nøyaktig kopi av innholdet. Slik blir alt nøyaktig som på den gamle, på både godt og vondt. Selvfølgelig med det unntak at du vil få bedre plass dersom den nye disken har større kapasitet.

Kloning kan du ikke gjøre manuelt ved å kopiere over alle filer. Du må bruke spesiell programvare, og som så ofte koster de aller beste og enkleste alternativene - som Norton Ghost og Acronis Migrate Easy - gode penger. Men det finnes også anstendige gratisalternativer.

Dersom du bruker Windows XP kan du sjekke ut XXClone, Mac-brukere har Carbon Copy Cloner og for Linux har vi Clonezilla. Vi skal likevel her konsentrere oss om et annet Windows-alternativ: DriveImage XML.

Lykken er et eksternt kabinett
Men før vi tar for oss programvaren er det noe annet viktig som kommer opp: en bærbar PC har som regel kun plass til EN harddisk av gangen. Hvordan skal vi da kunne koble til harddisk nummer to for å overføre innholdet?

Også her er det flere løsninger. Har du for eksempel en stasjonær PC med SATA-kontakter kan du koble både ny og gammel harddisk direkte til hovedkortet og starte opp datamaskinen med de to som ekstradisker.Har du ikke en stasjonær PC til rådighet finnes det adaptere som gjør at du kan koble til harddisken via USB, FireWire eller e-SATA (USB er mest vanlig). Men i stedet for en tradisjonell adapter anbefaler vi heller anskaffe et eksternt kabinett for 2,5-tommers harddisker. Disse koster fra omtrent 200 kroner og oppover i velassorterte databutikker, og gjør at du kan beholde din gamle disk til backup og/eller portabel lagringsplass. 

Slik gjør du

Her går vi ut i fra at du bruker bærbar PC og ekstern adapter (eksternt kabinett), samt DriveImage XML Private Edition (som du finner her). Dette programmet er for Windows XP og Vista, men bruker du sistnevnte OS må du først skru av brukerkontokontroll (UAC), som du finner under Kontrollpanel -> Brukerkontoer.

Koble den nye harddisken til adapteren, og plugg denne til en USB-kontakt på den bærbare. Drivere vil installeres automatisk.Opprett en partisjon på den nye harddisken slik: Høyreklikk på Min datamaskin, velg Behandle og deretter Diskbehandling. I listen over tilgjengelige volum, høyreklikk den nye disken og velg Ny partisjon. Følg veiviseren og opprett en primærpartisjon. Du trenger ikke formatere disken.

Start så opp DriveImage XML og velg Drive-to-Drive Copy. Bruk standardinnstillingene. Pass på at du velger riktig "fra"- og "til"-disk.Tiden det tar å overføre alt er avhengig av flere faktorer. Det er ikke uvanlig at det tar mange timer.Start opp Diskbehandling igjen. Sett den nye disken som "aktiv", ellers vil ikke datamaskinen boote etter du har byttet disk.

Så gjenstår bare å slå av datamaskinen og bytte ut den gamle harddisken med den nye. Start så opp, klapp deg selv på ryggen og gratuler deg selv med vel utført jobb.

Får du det ikke til?
Dersom du får problemer er det ikke flaut å spørre andre om hjelp, enten det er nabogutten eller i et av de mange fora på Internett. Alternativet er å levere inn hele sulamitten til din lokale datasjappe. Der kan du få den hjelpen du trenger til å bytte disk og overføre alle data og innstillinger.

Uansett ønsker vi lykke til!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen