GUIDE: Hvordan skape 3D?
Guide
(Bilde: istock.com/janrysavy )

Hvordan skape 3D?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mekanisk løsning

Den siste metodikken vi skal snakke om er en teknikk som kom fort og hardt på markedet, men døde like raskt. Enkelte norske nettbutikker har hatt disse i sitt sortiment, og prisen lå på rundt tusenlappen. Den fungerer kun på bevegelige bilder.

Prinsippet gikk ut på at skjermen viser hele bilder, et bilde for hvert øye. Bildene som er beregnet for høyre og venstre øye bytter regelmessig. Ser du en film med 20 bilder i sekundet, vil denne teknologien halverer dette antallet ved å vise hvert andre bilde for venstre øye, og resten for høyre øye. Dette betyr at 10 av bildene blir rettet mot det venstre øyet mens de ti andre går mot det høyre.

For å skille bildene fra hverandre bruker man briller som ved hjelp av mekanikk og elektronikk blokkerer halvparten av bildene. Når skjermen din viser bildet som er beregnet for høyre øye, blokkerer brillene det venstre øyet totalt. Når skjermen viser bildet som er beregnet for det venstre øyet, blokkeres det høyre øyet.

Denne teknologien krever at skjermen og brillene har en helt nøyaktig synkronisert. Hvis lukkingen ikke skjer nøyaktig samtidig som endringen av bildet, blir bildet diffust. Hvis du benytter deg av en LCD-skjerm, er det også viktig at responstiden er så god at de to bildene ikke blir smurt i hverandre.

Det opplagte problemet her er synkroniteten og antallet bilder i sekundet. Hvis antallet bilder i sekundet allerede er relativt lavt, og det da halveres, vil du oppfatte filmen eller spillet som hakkete. Hvis bildeoppdateringen økes, kan det igjen bli et problem med synkronitet og skjermens responstid.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen