GUIDE: Hvordan skape 3D?
Guide
(Bilde: istock.com/janrysavy )

Hvordan skape 3D?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

To farger, to bilder

For å skape tredimensjonale bilder trenger du mer enn bare skjermen. Naturlig nok er det ikke så enkelt som å dele skjermen på midten. Skjermen må nå produsere to bilder, og du trenger et eksternt komponent slik at øynene dine kun ser det bildet de skal se – og ikke begge. Sistnevnte løses ganske enkelt ved hjelp av noen spesielle briller.

Bilde: CORY
Bilde: CORY, T. Mallow

Den metoden som er mest kjent blant folket, er av typen dere ser ovenfor. En del av bildet er rødt, og en del av bilde er blått. De to fargene har en liten avstand i mellom seg, og ved å bruke briller skiller du fargene slik at hvert øye kun ser en av fargene. La oss gå litt dypere.

Skjermen produserer altså et bilde som ligner bildet øverst på denne siden, og du har på deg briller som ligner de over. Det røde glasset gjør at det venstre øyet ditt ikke ser rødfargen i bilder. Det blå glasset gjør at du ikke kan se blåfarger på det høyre øyet ditt.

Siden de to fargene har forskjellige avstander i forhold til hverandre på bildet, skaper dette en tredimensjonal effekt.

Denne teknologien har flere ulemper. For det første er det klin umulig å se på et slikt bilde i lengden, uten at du bruker brillene. Den største ulempen er at fargegjengivelsen blir minimal. Bildet blir mørkt, og mye preget av blått og rødt. Det er med andre ord farvel til fullskalert HD, så la oss ta en titt på neste teknikk.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen