Guide: Kalendere

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Trenger du et verktøy for å organisere dine arbeidsdager og fritid? Her får du en oversikt over kalendere – både nettbaserte løsninger og programmer som ikke krever tilgang til nett.

Fordelen med et nettbasert kalender er at det er tilgjengelig uansett hvor du befinner deg – bare du har tilgang til en PC med nettoppkobling. Dette kan også være en ulempe, nettopp fordi de krever at du har tilgang til nett. Hvilken løsning du til slutt velger, blir et spørsmål om smak og behag.

Vi gir også en oversikt over programmer som kan brukes til å synkronisere kalendere mellom datamaskiner og mobile enheter. Videre gir vi tips om programmer som på en eller annen måte kan bidra til å øke din produktivitet og effektivitet.

Det finnes et hav av kalendere på nettet, men i vår oversikt tar vi kun med noen få – vi starter med Google kalender

Google kalender

Google kalender er en nettbasert kalender som er tilgjengelig hvor som helst der du har tilgang til Internett. Du finner kalenderen på nettsiden google.com/calendar.

Kalenderen finnes i en rekke språkversjoner, blant annet på norsk. Den skal ifølge Google støtte Internet Explorer 6.0, Firefox 1.0.7 og Safari 2.0.3, eller nyere versjoner av disse nettleserne. Vi har også testet kalenderen, og den fungerer fint med Chrome 4.0 og Opera 10.10. Du må slå på Javascript og informasjonskapsler i nettleseren.

Har du Gmail-konto fra før av kan du bare klikke på Kalendar-lenken på Gmail-siden. Har du ikke en Gmail-konto kan du besøke nettsiden google.com/calendar og velge "Opprett konto" – les mer.

Invitasjoner

Google Kalender gjør at du kan opprette invitasjoner til spesielle hendelser, sende dem til venner, og holde oversikten over svar og kommentarer – alt på ett sted – les mer.

Varsler

Du kan konfigurere varslingsinnstillinger på følgende måte:

 1. Klikk på Innstillinger øverst på Google Kalender-siden.
 2. Velg kategorien Varsler.
 3. Endre innstillingene etter behov.
 4. Klikk på Lagre.

Les mer på denne siden.

Import/eksport

Google kalender støtter åpne kalender-standarder, og kan leses med programmer eller enheter som støtter for eksempel iCal eller XML-filer. Du kan importere en kalender fra Microsoft Outlook eller andre kalender-programmer – les mer.

Mer informasjon

Du finner mer informasjon om Google kalender på følgende sider:

Mozilla Sunbird

Mozilla Sunbird er et kalenderprogram som støtter både Windows, Mac og Linux. Kalenderen finnes på en rekke språk, inkludert norsk.

Mozilla Sunbird er brukervennlig og fleksibelt. Menyvalget Verktøy, Innstillinger gir deg tilgang til følgende muligheter:


 • Generelt – her kan du blant annet velge datoformat.
 • Alarmer – her kan du konfigurere når og hvordan du ønsker å bli varslet.
 • Kategorier – kategorityper av ulike slag.
 • Visning – en mulighet til å skreddersy visninger i programmet.
 • Tidssone – velg den tidssonen du ønsker.
 • Avansert – blant annet passord og måten programmert oppdateres.

Programmet har også en gjøremålsliste – Oppgaver. Høyreklikk i Oppgaver-vinduet for å legge til nye gjøremål.

Les mer om Mozilla Sunbird på mozilla.org. Den norskspråklige versjonen finner du på denne siden.

Lightning

Lightning er en utvidelse for e-postprogrammet Thunderbird som gjør at Sunbird blir en del av Thunderbird.

Les mer på mozilla.org.

Andre kalendere

Rainlendar

Rainlendar er et brukervennlig kalenderprogram for både Linux og Windows. Programmet bruker et standard Icalendar-format som gjør at data eventuelt kan overføres og brukes i andre programmer som bruker samme standard, for eksempel Microsoft Outlook.

Kalenderen legges i skjermbildet, og kan med musen beveges og plasseres hvor som helst du ønsker på skrivebordet.

Visning av dager og måneder kan justeres på mange forskjellige måter, og skjermbildet kan skreddersys etter behov. Det finnes flere alternative "skins" som kan brukes til å justere utseendet. Det er også mulig å opprette og vise flere kalendere i samme skjermbilde, dersom dette er ønskelig.

Gjøremålslisten kan organiseres og vises på den måten du selv ønsker. Programmet har et innebygd varselssystem som for eksempel kan brukes til å gi deg beskjed via et oppsprettvindu dersom du ønsket å bli varslet på den måten.

Rainlendar har en innbygd funksjon for sikkerhetskopiering, og det er også tilrettelagt for eventuelt å ta en utskrift av kalenderen. Programmet har også en søkemulighet.

Programmet finnes i både gratisversjonen Rainlendar Lite, og betalversjonen Rainlendar Pro som blant annet har nettverksstøtte og Outlook-støtte. Pro-versjonen koster 9,95 euro (rundt 78 NOK). Du kan blant annet velge mellom full installasjon eller en versjon for bærbare enheter (Portable).

Du finner mer informasjon, og en nedlastingslenke på nettsiden rainlendar.net.

Dersom du ønsker en norsk språkversjon av programmet kan du laste ned den norske språkfilen fra rainlendar.net.

For å få til den norske språkversjonen må du gjøre følgende:

 1. Laste ned og installere språkfilen (dobbeltklikk på filen).
 2. Starte programmet på nytt.
 3. Høyreklikke på kalenderen på skjermen og velge Options, Language, Norwegian (Bokmål), OK.

Det er forresten kun innstillingsmulighetene som er oversatt i programmet – selve kalenderen er på engelsk.

30 Boxes

30 Boxes er en nettbasert kalender med tjenester som RSS-nyhetsfeed, kalkulator, gjøremålsliste, lett tilgang til e-post og søkemulighet, og mange andre muligheter og funksjoner.


Alternativ tekst mangler

Det er lagt inn mulighet til å dele oppgaver med de du måtte ønske, pluss en såkalt Webtop, hvor du ser dagens viktigste gjøremål. Tjenesten har avanserte innstillingsmuligheter via menyvalget Settings.

30 Boxes finner du på 30boxes.com. Har du spørsmål om tjenesten kan du besøke nettsiden med spørsmål/svar.

Windows Live Kalender

Microsofts alternativ er en del av Windows Live-serien.

Kalenderen finner du på calendar.live.com - den krever at du har Windows Live ID-konto.

Scrybe

En kalender som er fortsatt i betaversjon, og kan foreløpig brukes kun for inviterte. Den vises i nettleseren og krever Adobe Flash. Les mer på iscrybe.com.

Diverse

Dette er samling av lenker som på en eller annen måte har noe med kalender å gjøre.

Synkronisering

Det finnes flere alternative programmer som kan brukes til å synkronisere data i kalendere mellom eksempelvis Google kalender og Outlook, eller mellom kalender på en PC og mobiltelefon. På denne siden finner du noen av dem


Bilde: Google

Google Calender Sync

Google Calender Sync gjør det mulig å synkronisere data mellom Google kalendar og Microsoft Outlook. Programmet byr på forskjellige innstillinger som hvilken retning informasjonsflyten går og hvor ofte.

Programmet gjør at begge kalenderne kan bli oppdatert når du ønsker. Du kan selv velge hvilke vei data blir synkronisert, og hvor ofte overføringen skjer.

Les mer om programmet på google.com.

Oggsync

Oggsync står for Outlook to multiple Google calendar sync. Programmet gjør det mulig å synkronisere data mellom Microsoft Outlook og Google kalender. Det er også mulig å synkronisere data til kalender i mobiltelefon.

Oggsync støtter bruk av flere Google kalendere i Outlook. Kan installeres som et tilleggsprogram i Outlook.

Les mer om programmet på oggsync.com.

Gcalsync

Gcalsync er et program som er basert på åpen kildekode som byr på synkronisering av data mellom Google kalender og en kalender i mobiltelefon.

Les mer om programmet på gcalsync.com. Det kan lastes ned med mobiltelefonens nettlesere via nettsiden wap.gcalsync.com.

Syncmycal

Syncmycal er et program fra selskapet Nagarro som støtter synkronisering mellom Outlook og Google kalender. Les mer på Syncmycal.com.

Goosync

Goosync er et program som kan brukes til å synkronisere data mellom Google kalender og mobiltelefon. Det finnes både som et gratisprogram og i premiumutgave. Les mer på Goosync.com.

Plaxo

Plaxo er en gratis nettjeneste som gjør det mulig å synkronisere mellom ulike kalendere. Du oppretter først en Plaxokonto, velger Calender fra menyen og lenken "Sync your calendar with Outlook, Mac, Google or Yahoo", og kan da velge klient/operativsystem som ønsker å synkronisere din kalender med.

Les mer på plaxo.com.

Diverse verktøy

Her finner du verktøy som på ulike måter kan øke din produktivitet og effektivitet. Dette er programmer som gjør det mulig å legge ut notatet på skrivebordet i Windows, skrive en gjøremålsliste, og et program som forteller deg hvordan du faktisk bruker PC-en din.

EssentialPM er en elektronisk planlegger med almanakk, gjøremål, notater, kontakter og så videre. Programmet finnes i både kommersiell og gratisversjon - se sammenligning på denne siden.

IQ-notes er et program som gjør det mulig å legge ut notater på skrivebordet i Windows, noe du ønsker å huske på. Programmet kan konfigureres på mange måte: med påminnelse, med passordbesykttelse eller med forskjellig utseende, bare for å nevne noen muligheter.

Stickies et et virtuelt post-it program som gjør at du kan legge notater på skrivebordet i Windows. Notatene kan synkroniseres, importeres eller eksporeres, og utseendet kan konfigureres. Programmet har også et varslingsmulighet.

Task Coach er et program for gjøremål, med mulighet for både korte og lange gjøremålslister. Programmet kan konfigureres på flere måter.

To Do List er et gjøremålsprogram som støtter notater og gjøremålslister på flere nivåer. Programmet kan konfigureres på flere måter.

Efficient To-Do List Free er et program for gjøremålslister. Det finnes i både kommersielle versjoner og gratisversjoner.

PC Usage Viewer er et program som forteller deg hvor mye du faktisk bruker PC-en. Programmet henter informasjonen direkte fra Hendelseslisten i Windows, det vil si funksjonen i Windows som registrer det som skjer fra oppstart til avslutning. Programmet bruker fargekoder til å forskjellige aktiviteter, dato og klokkeslett. Programmet støtter Windows XP, Vista, Server 2003 og Windows 7.

Manictime kan brukes til å overvåke hvor mye du faktisk bruker PC-en, og hvilke programmer du bruker i løpet av dagen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen