Guide: Elektronikkens verden - del 1

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dioder

En diode er en komponent som leder strøm en vei og sperrer den andre. Dioden har to tilkoblinger hvor den ene blir kalt katode og den andre anode. Hvis vi kobler den positive polariteten til anoden og negativ polariteten til katoden leder den strøm. Snur vi derimot dioden sperrer vi for strømgjennomgang.


Som nevnt sperrer dioden for all strømgjennomgang hvis den positive polariteten er koblet til katoden. En diode kan stoppe ganske mange Volt, men når den er koblet for å lede strøm tåler den ikke fult så mye. Ved hjelp av dette kan vi beskytte oss mot situasjoner som overslag, eller sende strømmen den retningen vi vil.


Siden en diode hovedsakelig består av silisium, vil ikke den begynne å lede strøm før den blir påtrykt en spenning på 0,6 til 0,8V. Dette betyr at dioden rett og slett "stjeler" spenning fra kretsen. Om du sender 9V inn over dioden, vil det legge seg 8,2 til 8,4 volt over de neste komponentene i kretsen.Lysdioder
Lysdioden er nok den mest kjente dioden for de fleste. Ofte kalt LED, noe som er forkortelsen for det engelske ordet ligth emitting diode. Lysdioden er i bunn og grunn et lite lys, som ofte brukes som en indikator i elektriske apparater slik som datamaskiner, DVD-spillere og TV-apparater.


Hvilken farge lysdioden avgir avhenger av materiale den er laget av, samt avstanden mellom lederne inni lysdioden. I prinsippet er den lik en vanlig diode: Den har en anode og en katodetilkobling og for at dioden skal lyse, må den positive polariteten kobles til anoden og den negative polariteten kobles til katoden.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen