Guide: Elektronikkens verden - del 1

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Motstander

En motstand er en enkelt komponent som skal lager en hindring i en strømkrets. Hvor stor hindringen er avhengig av resistansen på motstanden.

Motstander kan deles inn i 3 hovedtyper; Faste motstander, variable motstander og ulineære motstander.

Faste motstander


Faste motsander er kort og godt motstander som ikke kan påvirkes, verken fysisk eller naturlig. De finnes i flere typer, sortert etter konstruksjon.

Karbonsjiktmotstander er den mest kjente, og mest brukte motstanden innen for elektronikk. De er meget billige å produsere, og er laget fra noen få Ohm og opp til flere Mega Ohm. Karbonsjiktmotstander tåler sjeldent mer enn 3 Watt, men på en annen side har de et minimalt avvik fra den påstemplede verdien.

Karbonmotstander er en motstand hvor karbon er brukt som motstandsmateriale. De minste motstandene er ganske enkelt et keramisk rør som blir dekket av et tynt lag karbon. De litt kraftigere motstandene er som regel rent karbon tvers i gjennom. Det er tykkelsen på karbonlaget og lengden på selve motstanden som bestemmer hvor stor resistansen blir.

Høyeffekts motstander blir også kalt metallmotstander, da de kan bestå av enten en lang viklet metalltråd, eller et metallsjikt påført et keramikkrør.

Oksidmotstander er den siste motstandstypen vi skal skrive litt om, er som navnet tilsier en motstand hvor oksid er brukt som motstandsmateriale. På samme måte som karbonmotstander, er disse laget på keramisk materiale som blir påført et oksidsjikt. Disse tåler en høyere temperatur og større effekt en de fleste andre motstander.


Symbol for fast motstand.

Variable motstander
En variabel motstand er som navnet tilsier en motstand hvor resistansen kan endres manuelt. Disse er som oftest oppbygd ved at en glider dras over et uisolert motstandsmateriale. Du har kanskje sett volumknappen på kassettspilleren i bestemor sin gamle Volvo? Den gamle typen hvor man drar bryteren opp og ned. Dette er et godt eksempel på en variabel motstand.

Strømmen går likt som i en fast motstand, inn ved kontakt punkt X, men ikke ut i den andre enden (Y) slik som det ville ha gjort i en fast motstand. Siden motstanden er uisolert bruker vi en glidepinne(V) til å hente ut spenningen på et angitt punkt i motstanden. Har man en motstand på 100 Ω kan man i teorien hente ut alle verdier mellom 1 og 100. Det er samme prinsippet vi finner i gammelt hifi-utstyr og rehostater.


Et potensiometer er et godt eksempel på en variabel motstand. Her er motstandsmaterialet lagt i en sirkel, men en glider som du vrir rundt. Når man vrir på potensiometeret, henter man spenningen fra det punktet glideren ligger på. Potensiometer, også kalt potmeter blir for eksempel bruk til voltmodding av hovedkort og skjermkort.


Ulineære motstander
Ulineære motstander er kort og godt motstander som kan påvirkes av naturlige faktorer. Du har kanskje lurt på hvorfor varmekablene i flisene slår seg automatisk på når det blir for kaldt? Eller hvordan utbelysningen slår seg på når mørket kommer snikende? Dette er gode eksempler på bruksområdet for ulineære motstander

NTC-motstand: NTC står for negative temperature coefficient. Dette er da en motstand som minker når temperaturen øker. For å måle disse kan man si at motstanden har en temperaturkoeffisient på 8 % per celsius grad. Øker temperaturen i rommet med 1 grad, minker motstanden med 8 %.


PTC motstand: PTC står for positive temperature coefficient. På samme måte som NTC motstanden varierer resistansen med temperaturen. En PTC-motstand øker derimot resistansen når temperaturen øker. Har PTC motstanden en koeffisient på 5 % pr celsius, øker motstanden med 5 % per celsius.


LD-motstand: LDR står for ligth dependent resistor, som logisk nok betyr at denne motstanden reagerer på lys. Disse motstandene er laget av kadmiumsulfid som er varmebehandlet og presset. Desto lysere det er, jo lavere resistans vil denne motstanden ha.


LDR-motstander er utrolig små, men kan ha stor innvirkning. De kan hjelpe til med å slukke gatelysene på morgenkvisten, måler turtallet på bilen din, til og med scroll-hjulet i datamusen din styres ofte av en LDR-motstand. Motstanden kan brukes innen logistikk, hovedsakelig til å telle varer, eller passe på at to pakker ikke kolliderer på et samlebånd.

Denne typen motstand takler minimalt med strøm, så den vil ikke kunne slå av og på for eksempel et gatelys av seg selv, men brukes til å styre andre komponenter som en transistor, som igjen styrer for eksempel et releè.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen