GUIDE: 5 tips alle Android og Mac-brukere bør prøve
Guide
(Bilde: Shutterstock/Apple/Google/Teknofil.no/montasje)

5 tips alle Android og Mac-brukere bør prøve

Slik får du telefonen og datamaskinen til å prate sammen.

Når du skal velge deg datamaskin og mobiltelefon er det mange ting som bestemmer hva du ender opp med å velge. Men sett bort i fra ting som prosessor, skjerm, og design viser det seg etterhvert at det er like viktig hvordan disse to enhetene faktisk prater sammen. Spesielt utfordrende kan det være om du har kjøpt deg en Mac, men samtidig bestemte deg for å kjøpe en Android-mobil.

Dette skaper en del unike og lite åpenbare utfordringer, som dessverre ofte har like unike og lite åpenbare løsninger. Følg med under, så viser vi deg hvordan du får Android-telefonen og Mac-en din til å snakke sammen!

1. Strøm innhold trådløst til storskjermen

De aller fleste Apple-brukere har et eller annet forhold til AirPlay, som lar deg spille av innhold på en annen skjerm fra Apple-dingsen din. Dette forutsetter at begge enhetene er tilkoblet det samme Wi-Fi-nettverket, og at de støtter AirPlay – noe stort sett bare Apple-produkter gjør. 

Slik ser en Chromecast ut. Bare plugg den rett i HDMI-inngangen på TV-en, så er du i gang.
Slik ser en Chromecast ut. Bare plugg den rett i HDMI-inngangen på TV-en, så er du i gang. Foto: Google

Apples åpenbare løsning er Apple TV, som fungerer med alle Apple-enheter. Har du en Android-telefon, er den imidlertid ikke like samarbeidsvillig. Google Chromecast er omtrent det samme, bare i mini-versjon og til en lavere pris.

Uansett hvilken du har, finnes det flere måter å koble dingsene dine til storskjermen.

Forskjellige tilnærminger

Via Apple TV og AirSync kan du strømme trådløst til storskjermen i stua.
Via Apple TV og AirSync kan du strømme trådløst til storskjermen i stua. Foto: Apple/Teknofil.no/montasje

For å koble Android-telefonen din til TV-en, finnes det en veldig god app, kalt AirSync fra doubleTwist. AirSync lar deg speile innhold fra en Android-telefon til en Apple TV. Dette forutsetter altså at du eier Apples strømmeboks, og vil ha en erstatning for AirPlay. 

Appen er forholdsvis enkel å bruke, og finner selv Apple TV-en din så lenge den er koblet til det samme trådløse nettverket som telefonen. Deretter er det mer eller mindre bare å strømme i vei – så lenge du har betalt for tjenesten. Akkurat dette kommer vi tilbake til senere.

Dette er hovedsaklig en løsning for Android-telefonen din, ettersom det forutsetter at du fortsetter å bruke AirPlay som vanlig for å koble deg til med Mac-en.

Chromecast er som nevnt et annet strålende alternativ, og en mer helhetlig løsning. Det finnes nemlig en egen Chromecast-app til både Mac-en og Android-telefonen, slik at begge enhetene kan operere over samme tjeneste. 

Mens AirSync og Apple TV i all hovedsak er en kombinasjon som lar deg omgå et problem (at Android-telefonen ikke kan koble seg til via AirPlay), er Chromecast altså en tjeneste som er uavhengig av begge enhetene. Det vil si: den behandler Android-en og Mac-en din likt.

Om du bare er interessert i å vise bilder, videoer eller filer og eier en Apple TV, er også Allcast en svært god app. Den er i utgangspunktet gratis, og lar deg helt enkelt vise innhold på TV-en via en hvilken som helst strømmeboks. Da slipper du å betale de drøyt 50 kronene AirSync-appen koster, på bekostning av speilefunksjonen.

Skal du ha tilgang til alle funksjonene i Allcast må du imidlertid ut med rundt 35 kroner for Premium-versjonen. Det er imidlertid lite mot de rundt 100 kronene du må ut med for å få tilgang til strømmefunksjonen i AirSync.

2. Få Android-varslene på Mac-en

Pushbullet lar deg se Android-varslene på Mac-en.
Pushbullet lar deg se Android-varslene på Mac-en. Foto: Pushbullet

Én av fordelene Apple-eiere skryter av, er at alle dingsene deres «snakker» sammen. Notifikasjoner dukker opp på tvers av dingsene, og det gjør tilsynelatende ting litt lettere. Vel, det viser seg at Android-telefoner også kan snakke med en datamaskin. 

Det finnes flere apper som lar deg gjøre nettopp dette, og fremst blant disse finner vi Pushbullet

Slik ser et varsel fra Pushbullet ut på Mac-en. Klikker du på det åpnes varselet i Pushbullet-appen.
Slik ser et varsel fra Pushbullet ut på Mac-en. Klikker du på det åpnes varselet i Pushbullet-appen. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

Prosedyren er nokså lettfattelig. Last ned appen fra App Store på Mac-en din og fra Play Store på Android-telefonen din, og følg instruksjonene. I korte trekk betyr dette å logge inn med enten Google- eller Facebook-kontoen din, og gi Pushbullet tilgang til varslene dine. På Mac-en må du også huske på å huke av for at appen skal kunne sende deg varsler mens den er lukket. Hvis du ikke gjør dette må du nemlig åpne selve Pushbullet for å se varselet, noe som er litt meningsløst.

Stort mer skal det ikke til. 

3. Få Google- og Apple-kalenderen til å snakke sammen

Å legge inn Google-kalenderen din i Mac-kalenderen er såre enkelt. Bare velg «Google» i denne boksen.
Å legge inn Google-kalenderen din i Mac-kalenderen er såre enkelt. Bare velg «Google» i denne boksen. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

Det høres kanskje enkelt ut, men det er langt fra innlysende hvordan man skal få Google- og Apple-kalenderen til å snakke sammen. Begge kalenderne er strålende hver for seg, men sammen blir det krøll. Google er den mest samarbeidsvillige av de to partene, og er åpen for det meste. Det er nemlig en smal sak å synkronisere Google-kalenderen med iCloud-kontoen din én vei, men problemene starter når synkroniseringen skal gå to veier. Men la oss ta det enkle først: 

Alt du må gjøre er å åpne Kalender-appen på Mac-en, og klikk på Kalender i toppmenyen. Deretter klikker du Legg til Konto, og velger Google-kontoen du allerede bruker. Fyll ut informasjonen, og du er i gang.

Å synkronisere kalenderne andre veien er imidlertid verre, ettersom Apple har lagt inn en sperre i form av en robots.txt-fil som hindrer Google i å hente ut informasjon fra iCloud.

I praksis betyr dette at ting du skriver i Mac-kalenderen din aldri vil dukke opp i Google-kalenderen på telefonen din, mens Google-hendelsene vil synes på begge. Det er jo ganske upraktisk.

Gjør Mac-kalenderen offentlig

Fra denne lille boksen kan du hente ut den offentlige URL-en til iCloud-kalenderen din.
Fra denne lille boksen kan du hente ut den offentlige URL-en til iCloud-kalenderen din. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

Det er imidlertid fullt mulig å omgå problemet, selv om løsningen er langt fra innlysende. Selv om Apple hindrer deg fra å legge inn kalenderen deres på tradisjonelt vis, ligger muligheten for å publisere iCloud-kalenderen som en offentlig kalender åpen. Først må du sjekke at iCloud er koblet til Mac-kalenderen, under Systemvalg --> Internett-kontoer. Klikk på iCloud, og huk av for Kalender.

Deretter åpner du Mac-kalenderen, og i kolonnen til venstre vil du se en seksjon kalt iCloud. Hold musa over Hjem, og klikk på dele-tegnet som dukker opp. Da får du opp et lite vindu, med en liten boks kalt Offentlig kalender. Huk av denne. Under boksen står også en liten URL som starter med «webcal». Kopier denne over i utklippstavlen.

Så må vi over i en ekstern tjeneste kalt iCloud Calendar ProxyLim inn URL-en du kopierte fra iCloud-kalenderen i det lille feltet i midten, og klikk Enter. Da får du opp en «Share URL», som er selve nøkkelen til hele dette puslespillet. 

I denne eksterne siden kan du hente ut en URL som kan plottes inn i Google Calendar.
I denne eksterne siden kan du hente ut en URL som kan plottes inn i Google Calendar. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje
Her skriver du inn Share URL-en i Google-kalenderen.
Her skriver du inn Share URL-en i Google-kalenderen. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

Åpne Google-kalenderen i nettleseren på Mac-en din (ikke appen på telefonen), og klikk på boksen ved siden av Andre kalendere. Velg så Legg til via nettadresse, og lim inn den kopierte Share URL-en. Webcal-adressen vil dukke opp som en ny boks under Andre kalendere, og du kan deretter velge farge og navn selv på kalenderen.

Hendelsene vil også dukke opp i Google Calendar-appen på Android-telefonen, men du kan ikke legge inn en annen kalender via denne. Derfor må du dessverre gå gjennom web-versjonen på Mac-en.

Det er kanskje ikke en enkel fremgangsmåte, men det er den så vidt vi vet eneste metoden for å synkronisere en Google-kalender og en iCloud-kalender. Det ferdige resultatet kan du se under:

Slik ser det ut når du er ferdig. Mobilversjonen til høyre, web-versjonen til venstre.
Slik ser det ut når du er ferdig. Mobilversjonen til høyre, web-versjonen til venstre.

4. Synkroniser bokmerker, notater, kontakter og filer

Du kan godt kalle dette den kjedelige delen av denne guiden, men det er enkle ting som bokmerker, notater, kontakter og filer som får hverdagen til å fungere. Plutselige innfall av inspirasjon skrevet ned på et notat på mobilen din har lite verdi når du senere sitter på Mac-en og trenger inspirasjonen uten å avbryte arbeidsflyten. La oss derfor starte med notat-biten!

I Google Keep får du notatene som fargerike kort. Du kan selv velge hvor kortene skal ligge, og hvilken farge de skal ha. Enkelt og minimalistisk.
I Google Keep får du notatene som fargerike kort. Du kan selv velge hvor kortene skal ligge, og hvilken farge de skal ha. Enkelt og minimalistisk. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

Det enkleste du kan gjøre er å bruke en notat-app som finnes til både Mac og Android og synkronisere disse. Evernote er ledende på dette området, med en haug av gode funksjoner og millioner av brukere. Et annet alternativ er Googles egen Google Keep, som har færre funksjoner men et svært godt og enkelt brukergrensesnitt. Både Evernote og Google Keep kan enkelt lastes ned fra Play Store på mobil, men du finner bare Evernote i App Store på Mac-en.

Er du logget inn med samme bruker på både Mac-en og Android-en din vil bokmerkene dine synkroniseres automatisk.
Er du logget inn med samme bruker på både Mac-en og Android-en din vil bokmerkene dine synkroniseres automatisk.

For å laste ned Google Keep til Mac må du gjennom Chrome Nettmarked, og da må du ha lastet ned Google Chrome.

Det bringer oss for øvrig over på neste ting i listen, nemlig bokmerker. Den desidert enkleste metoden for å synkronisere bokmerker mellom en Android-telefon og en Mac er å bruke Google Chrome på begge enheter.

De fleste Android-mobiler kommer i dag forhåndsinstallert med Chrome, og du kan enkelt laste ned Chrome fra nettet til Mac-en din. Så lenge du er logget inn med samme Google-konto på både mobilen og Mac-en din vil bokmerkene være synkronisert.

Det er også mulig å bruke andre nettlesere – som for eksempel Firefox – til dette.

Kontakter og filer

Dropbox gir deg en egen hurtigknapp i menylinjen øverst.
Dropbox gir deg en egen hurtigknapp i menylinjen øverst. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

Dersom du bruker en iPhone sammen med en Mac, vil som oftest de viktigste filene dine lagres automatisk i Apples skylagring, iCloud, og synkroniseres hver gang en endring blir gjort. Så enkelt er det ikke med en Android-mobil. Det beste alternativet er å bruke en annen skytjeneste, som for eksempel Dropbox, OneDrive eller Google Drive. Førstnevnte gir deg en egen hurtigknapp i menylinjen øverst på hjemskjermen, og er i det store og det hele en brukervennlig og god tjeneste.

OneDrive gir deg imidlertid hele 15 GB gratis lagring, mot Dropbox' 5 GB. Google Drive er på sin side godt integrert i de andre Google-tjenestene på telefonen din, så om du allerede bruker mange av de er den også verdt å ta en titt på. Plusspoeng for 15 GB gratis lagringsplass også her. Felles for alle sammen er imidlertid at de er svært enkle å bruke. Last ned appen til mobilen og Mac-en din, følg instruksjonene og du er i gang.

Huk av for kontakter i Android-innstillingene, så får du Google-kontaktene dine på telefonen.
Huk av for kontakter i Android-innstillingene, så får du Google-kontaktene dine på telefonen.

Hva angår kontakter, så er dette noe du kan ordne direkte i både Android og OS X. På mobilen din går du til Innstillinger --> Kontoer --> Google, og klikker på kontoen som dukker opp (hvis du har lagt den inn). Bla deg så nedover i listen, og huk av for Kontakter

Deretter går du inn på Mac-en din, og fisker fram Kontakter-appen. I menylinjen øverst klikker du på Kontakter --> Legg til Konto --> Google. Følg instruksjonene til veis ende, og du har fått lagt inn Google-kontoene dine i Mac-en din også. Dette forutsetter imidlertid at du bruker Google som primær kontaktbok, og ikke Apples kontakt-tjeneste.

Her finner du vCard-et i Kontakter-appen på Mac.
Her finner du vCard-et i Kontakter-appen på Mac. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

Hvis du ikke gjør det, kan du eksportere alle kontaktene dine fra Mac-en til et såkalt vCard (.vcf-fil.). Det gjør du ved å åpne Kontakter igjen, og markere Alle på maskinen-feltet. Gå så til menylinjen øverst og klikk Arkiv --> Eksporter --> Eksporter vCard. Da får du en fil du kan sende til deg selv på mail, og åpne i Android-mobilen din.

5. Synkroniser bilder, videoer og musikk

Når du velger å hoppe ut av Apples økosystem, så er det visse ting du gir avkall på. iTunes og iPhoto fungerer strålende mellom Apple-enheter, og, vel, ikke fullt så strålende når det er en Android-enhet som blander seg inn. Det er imidlertid fullt mulig å løse det hele, gjennom den tidligere nevnte AirSync-tjenesten. I tillegg til å strømme innholdet ditt til TV-en, kan også AirSync koble seg opp mot mediefilene du har på Mac-en og gi deg tilgang til dem på telefonen din.

Her skal du skrive inn passordet du finner i doubleTwist Player-appen.
Her skal du skrive inn passordet du finner i doubleTwist Player-appen. Foto: Teknofil.no/Skjermdump/montasje

AirSync er laget av selskapet doubleTwist, og for å bruke tjenesten må du laste ned både selve AirSync-appen og det som kalles doubleTwist Player. Førstnevnte koster i skrivende stund 49,79 kroner, og for å få tilgang til alle funksjonene (som du trenger) må du ut med ytterligere 49,79 kroner under Legg til funksjoner inne i appen.

Du finner passordet som synkroniserer Mac-en og Android-en din under Innstillinger i doubleTwist Player.
Du finner passordet som synkroniserer Mac-en og Android-en din under Innstillinger i doubleTwist Player.

Etter å ha lastet ned appene til telefonen din, må du inn på doubleTwist-nettsiden og installere programmet på Mac-en din. I programmet blir du møtt av et vindu der du skal skrive inn en 5-sifret kode. Koden finner du i doubleTwist Player-appen på Android-telefonen din, under Innstillinger --> Kategorier --> AirSync --> AirSync passord.

Skriv inn passordet i programmet på Mac-en, og du er i gang. Nå vil alt av bilder, musikk og videoer på Mac-en og Android-enheten din alltid være synkronisert – til du når taket på ca. 12 GB gratis lagringsplass, naturlig nok.

Dyrt og unødvendig?

I dag bruker nok de aller fleste av oss strømmetjenester som Spotify og Wimp (nå Tidal) til musikk, og skytjenester som Dropbox eller OneDrive til å lagre bilder. Slik sett kan det vel diskuteres hvor presserende det er å synkronisere iTunes- og iPhoto-biblioteket. Men om du virkelig elsker disse tjenestene – og er villig til å bruke en del penger på å få dette til – så finnes det altså en løsning.

Lurer du på hvilken mobiltelefon du skal velge neste gang?
Her er 6 ulemper med iPhone 6 »

(Kilde: Google Play, Softonic.com, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen