GUIDE: Windows 8.1 Slik holder du deg unna startskjermen

Guide Windows 8.1

(Bilde: Microsoft/Teknofil.no)

Slik holder du deg unna startskjermen

Med tre enkle triks kan du si farvel til flisene for godt.

Microsofts nyeste operativsystem Windows 8.1 er ute, og søsternettstedet vårt Hardware.no ga det en klar anbefaling. Selv om Microsoft har gjort mange justeringer og lagt til mange funksjoner, er det fortsatt i bunn og grunn en oppgradert versjon av Windows 8, og ikke et flunkende nytt operativsystem. 

Det betyr at blant annet at den kontroversielle startskjermen lever videre i beste velgående, dog med et par justeringer. Microsoft har blant annet implementert en rekke funksjoner som gjør at du slipper å forholde deg til startskjermen like ofte som du måtte i Windows 8. Nettstedet Gizmag fant frem fem lure triks, for å gjøre Windows 8.1 hakket mindre avhengig avhengig av startskjermen. Under finner du tre av dem: 

Steg 1: Start direkte på skrivebordet

I Windows 8.1 har Microsoft lagt inn støtte for å boote direkte til skrivebordet, i stedet for at du alltid får opp startskjermen. For å aktivere den nye funksjonen må du høyreklikke på oppgavelinjen på skrivebordet, og velge egenskaper.

Trykker du deg så inn på navigasjons-fanen, får du opp en rekke relevante valg. Her kan du deaktivere tjenester som at du kan gå til tidligere åpnede programmer ved å peke musen opp i venstre hjørne, eller å aktivere "perler" på høyresiden av skjermen.

De viktigste punktene her er de to første under "Startskjerm". Huker du av for begge vil du både boote direkte til skrivebordet, samt når du først får opp startskjermen, vil det ikke se like forstyrrende ut, noe vi har nevnt i en tidligere artikkel: 

Denne funksjonen alene gjør Windows 8.1 verdt å laste ned »

Foto: Microsoft/Teknofil.no

Steg 2: Slutt å bruke Metro-apper

En av tingene som virkelig irriterte oss med Windows 8 var hvordan det tilsynelatende var helt tilfeldig om et program ble åpnet med en "app" eller et vanlig legacy-program. Derfor anbefaler vi deg å så raskt som mulig fortelle operativsystemet ditt hvilke programmer du vil at den skal bruke for å åpne ulike programmer. 

Dette kan du enten gjøre ved å høyreklikke på en fil, for eksempel et bilde, og trykke på "åpne i", og så velge standardprogram. Her velger du et skrivebordsprogram i stedet for en av de medfølgende Windows 8-appene, slik at du slipper å bli dratt inn til de fingersentrerte appene. 

Tilleggstips: Hvis du ikke vil gjøre dette for hver bidige filtype, kan du søke etter "default programs". Her kan du sette opp hvilke programmer som skal åpne opp bestemte typer filer, noe som gjør prosessen langt raskere. 

Foto: Microsoft/Teknofil.no

Steg 3: Rydd opp startskjermen

 Du kommer nok ikke til å komme deg helt unna startskjermen, og det er ikke sikkert du vil det engang. Men, skal du først bruke startskjermen er det greit at den er litt ryddig. I Windows 8.1 har du fått langt flere måter å organisere flisene på, og ikke minst, det er mye lettere å slette fliser. 

For å fjerne fliser kan du trykke på én av dem, og holde inne knappen. Så fort du får opp et menyvalg på bunnen, kan du fortsette å huke av for alle flisene du vil fjerne. Når du har valgt alle appene du vil ha vekk, trykker du helt enkelt på "avinstaller" i menyen på bunnen av skjermen. 

Hvis du ikke vil avinstallere programmene, men bare skjule dem, kan du trykke på "løsne fra start".

Foto: Microsoft/Teknofil.no

Har du noen andre gode Windows 8.1-tips du vil dele? Kom gjerne med dem i kommentarfeltet! 

Windows 8.1 hadde mye nytt å by på: 
Her er nyhetene i Windows 8.1 »

(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen