Guide Verdenspostkonvensjonen

(Bilde: Shutterstock/ Franck Boston og Ariwasabi )

Dette er grunnen til at du får råbillig frakt fra Kina

Noen gang lurt på hvorfor du kan få tilsendt en lader fra Kina til ti kroner, med gratis frakt?

Denne saken er tidligere publisert, men republisert til glede for nye lesere.

Kjøper du billige varer fra utlandet i dag kan du ofte få dem fraktet «kostnadsfritt» rundt halve kloden og hjem til deg – i tillegg til at du slipper både moms og tollavgifter om varen koster under 200 kroner. Det kan være billigere å bestille en fjernkontroll med batterier fra Kina og kaste fjernkontrollen, fremfor å gå på butikken og kjøpe en pakke batterier. 

Mange forbrukere har tatt til ordet for å øke den snart 40 år gamle 200-kronersgrensen. Vi vil ha flere varer billig hjem til oss, mens norske bedrifter advarer mot at dette vil føre til en snarlig død eller utflagging for mange av landets nettbutikker.

At dette kan være et problem for norske bedrifter er åpenbart, men årsaken til at du kan bestille svinbillige varer fra Kina er langt mer komplisert enn du tror. De aller fleste landene i verden har nemlig gått sammen i et internasjonalt samarbeid for å fordele fraktkostnader seg i mellom, et samarbeid der Norge til slutt har endt opp med svarteper.

Denne avtalen heter verdenspostkonvensjonen, og har stor betydning for mange av oss i hverdagen. Den går helt enkelt ut på å regulere posttrafikken mellom alle landene som har blitt med, og ikke minst hvor mye det skal koste å sende posten. Intensjonen bak avtalen var god da den ble innført, men over hundre år senere har samfunnsforholdene endret seg og den er med på å skape en kraftig konkurransevridning verden over.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (49)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen