Guide Teknobryggeren – Del 2

Vi tar det første steget opp mot et teknisk bryggeri

Nå skal det bygges varmtvannstank, eller HLT som det kalles på bryggerspråket.

Meskeprosessen gir mange fordeler

Har du ikke tatt steget enda, men har lyst, er det ingen grunn til å fortvile, vi tar en snartur innom den prosessen også. Det er mange fordeler med å kutte ut maltekstrakten, men også noen ulemper. Vi er litt negative, og starter med ulempene.

Bryggeprosessen var tidligere ganske enkel, men når vi pytter på mesking blir det mer å holde styr på. I tillegg tar det hele mye mer tid, og det blir mer vask og avfall på slutten. Likevel er det liten tvil om at fordelene overgår ulempene, med god margin.

Blant fordelene finner vi at du får en mye bedre kontroll over det som skal være med i det ferdige brygget. Selv om det finnes flere typer maltekstrakt på markedet er utvalget vannvittig mye bedre på maltmarkedet, og det finnes et utall forskjellige typer tilgjengelig.

Videre får du mer kontroll med selve prosessen. Ved å justere temperaturen på mesken vil vørteren få ulike egenskaper. Blant annet kan du få en vørter som gjærer bedre ut, med det resultat at du får et tørrere brygg med høyere alkoholprosent. Eller du liker kanskje store mengder med maltsødme, da er det bare å justere andre veien. Denne justeringsmuligheten er låst om du bruker maltekstrakt.

Som en bonus er ren malt svært mye rimeligere enn maltkekstrakt. Du betaler gjerne fra rundt 300 kroner for en sekk med 25 kilogram med basismalt, til drøye 20 kroner for ett kilogram med spesialmalt. Hele sekker er alltid rimeligere per kilogram, og den aller dyreste kilogramprisen er når du bare skal ha 100 gram av en eller annen sort. De andre råvarene koster naturlig nok det samme, enten du brygger med eller uten ekstrakt.

Første del av Teknobryggeren gir deg en grunnleggende oversikt over hele prosessen »

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (9)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen