Guide
TFLOPS er et tall som titt og ofte dukker opp når nye toppskjermkort kommer ut. Men vet du hva det betyr? (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no / Bakgrunn: AMD)

Tallet som forteller hvor kraftig skjermkortet egentlig er

Du trenger aldri mer klø deg i hodet over FLOPS.

Du har kanskje vært borti FLOPS, og avskrevet det som noe mildt uforståelig som du ikke vet hva betyr. Det er du i så fall ikke alene om. De fem bokstavene står for «floating-point operations per second», og er en måleenhet for skjermkortets ytelse som svært få PC-brukere har noe særlig forhold til.

De fleste ser i stedet på ting som FPS, altså hvor mange bilder et skjermkort kan få til å flyte over skjermen per sekund. Dette duger når man skal sammenlikne kort direkte i ett og samme spill, men det er et ganske dårlig mål på skjermkortets rent objektive ytelse. For å kunne se på musklene skjermkortene faktisk har å skilte med er det først og fremst FLOPS som gjelder, da dette er et direkte mål på hvor raskt kortet klarer å knuse seg gjennom regnestykker.

Selv om verden har kommet temmelig langt siden tiden da «computer» var yrkestittelen til folk som var flinke til å regne, er nemlig PC-ene våre den dag i dag bare veldig avanserte regnemaskiner. Hver eneste komponent mates konstant med tall, og etter å ha tygget litt på disse får du spektakulære spilleffekter, vakker lydgjengivelse eller naturtro 3D-modeller ut på din side av skjermen.

Flyttall og reelle tall

Avbildet: Veldig, veldig mange FLOPS.
Avbildet: Veldig, veldig mange FLOPS.Foto: Nvidia

Den norske oversettelsen av «floating point» er det litt trøblete «flyttall». Denne oversettelsen kan kanskje bidra til å gjøre FLOPS litt mer uforståelige for oss nordmenn enn de trenger å være. Det er nemlige ikke tallene som flyter, men kommaet – altså punktet – som de kan komme utstyrt med.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (13)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen