Guide
TFLOPS er et tall som titt og ofte dukker opp når nye toppskjermkort kommer ut. Men vet du hva det betyr? (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no / Bakgrunn: AMD)

Tallet som forteller hvor kraftig skjermkortet egentlig er

Du trenger aldri mer klø deg i hodet over FLOPS.

Du har kanskje vært borti FLOPS, og avskrevet det som noe mildt uforståelig som du ikke vet hva betyr. Det er du i så fall ikke alene om. De fem bokstavene står for «floating-point operations per second», og er en måleenhet for skjermkortets ytelse som svært få PC-brukere har noe særlig forhold til.

De fleste ser i stedet på ting som FPS, altså hvor mange bilder et skjermkort kan få til å flyte over skjermen per sekund. Dette duger når man skal sammenlikne kort direkte i ett og samme spill, men det er et ganske dårlig mål på skjermkortets rent objektive ytelse. For å kunne se på musklene skjermkortene faktisk har å skilte med er det først og fremst FLOPS som gjelder, da dette er et direkte mål på hvor raskt kortet klarer å knuse seg gjennom regnestykker.

Selv om verden har kommet temmelig langt siden tiden da «computer» var yrkestittelen til folk som var flinke til å regne, er nemlig PC-ene våre den dag i dag bare veldig avanserte regnemaskiner. Hver eneste komponent mates konstant med tall, og etter å ha tygget litt på disse får du spektakulære spilleffekter, vakker lydgjengivelse eller naturtro 3D-modeller ut på din side av skjermen.

Flyttall og reelle tall

Avbildet: Veldig, veldig mange FLOPS.
Avbildet: Veldig, veldig mange FLOPS.Foto: Nvidia

Den norske oversettelsen av «floating point» er det litt trøblete «flyttall». Denne oversettelsen kan kanskje bidra til å gjøre FLOPS litt mer uforståelige for oss nordmenn enn de trenger å være. Det er nemlige ikke tallene som flyter, men kommaet – altså punktet – som de kan komme utstyrt med.

Les kommentarene (13)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen