GUIDE: Ta med disse appene på ferie
Guide
(Bilde: Brocreative / Shutterstock.com)

Ta med disse appene på ferie

Finn hotell, rekk flyet, snakk et fremmed språk, sjekk valutakurs og skreddersy din egen reiseguide.

Med de riktige appene på smartmobilen får du anledning til å se mer, oppleve mer, og spise på mer spennende restauranter når du reiser på utenlandsferie i sommer. Kanskje blir også flyreisen, hotellbestillingen eller shoppingrunden litt smidigere.

Reise-apper finnes det drøssevis av, og her presenterer vi et utvalg av apper som vi synes det kan være verdt å pakke med deg på tur.

Bon voyage!

I listen under finner du tips til reiseapper du kan få bruk for før, under- og etter sommerferien:

Hopp til: Billetter, hotellReiseguider, booking, flyreiseVær, forsikring, valutaOversetter, spill

Finn billige flybilletter

Skyscanner (Windows).
Skyscanner (Windows).

Det finnes mange apper for å finne billige flybilletter, og vi har ikke hatt mulighet til å teste dem alle sammen. Fire av de mest populære, og som vi også synes fungerer bra, er Expedia Hotels & Flights (iPhone), Momondo (Android / iPhone), Skyscanner (Android / iPhone / Windows) og VIA Egencia (Android / iPhone). Det finnes flere tilsvarende apper også, og ikke minst kan det fortsatt være lurt å søke etter billige flyreiser via velkjente reisebyråer og resplasstjenester på Internett.

Av erfaring vet vi at appene ikke nødvendigvis finner den laveste prisen hver gang, selv om det begynner å bli bedre nå. Vi har også opplevd mindre feil i appene, som at de ikke finner noen avganger overhodet de dagene vi ønsker å reise (spesielt litt frem i tid). På dette området synes vi spesielt at appen Travelmarket var vesentlig dårligere enn de fire ovennevnte, selv om denne appen i utgangspunktet så ganske forseggjort ut.

Book hotell eller leilighet

AirBnB (iPhone).
AirBnB (iPhone).

Før var det gjerne som risikosport å regne å reise på lykke og fromme til utlandet uten å ha reservert hotell for hele reisen på forhånd. I disse dager kan du derimot enkelt finne hotell via en app på dagen, i alle fall mange steder i verden. De samme appene kan naturligvis også benyttes før avreise.

To av de desidert mest populære er Hotels.com (Android / iPhone / Windows) og Expedia (Android / iPhone). Vi liker også Booking.com (Android / iPhone / Windows).

Eller kanskje du er litt lei av hoteller? I så fall kan suksesstjenesten AirBnB (Android / iPhone) være noe for deg. Tjenesten går ut på at privatpersoner leier ut sine egne leiligheter i kortere eller lengre perioder. På den måten kan du for eksempel fremleie din leilighet i Trondheim til et par fra Tyskland i tre uker, og selv leie et lite krypinn på den franske rivieraen - eller noe sånt. Du trenger imidlertid ikke leie ut selv for å leie noen andres bolig.

Den utmerkede restplasstjenesten Hotwire har en iPhone-app i USA, men den er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Hotwire har imidlertid mobiltilpassede nettsider. Fordelen med denne tjenesten er at du kan få et fancy hotellrom til lav pris, men ulempen er at du ikke vet hvilket hotell du ender på før du har gjennomført bestillingen.

Videre finnes det flere norske og utenlandske hotellkjeder og reisebyråer som har egne apper for hotellbestilling.

Se også vår oversikt over
ukens utvalgte apper til iPhone, Android og Windows Phone
 

Hopp til: Billetter, hotellReiseguider, booking, flyreiseVær, forsikring, valutaOversetter, spill

Personlig guide med offline-kart

TripAdvisor (Android).
TripAdvisor (Android).

Noe av det beste med apper på ferietur må være at du slipper å drasse rundt på fire forskjellige reisebøker eller turistguider. Nå kan du heller skreddersy din egen guide på forhånd, samt finne nye attraksjoner, gjøremål eller restauranter underveis.

TripAdvisor (Android / iPhone / Windows) er den mest kjente reiseappen av alle. Her finner du brukervurderinger, bilder, kontraktinformasjon og mye annet til hoteller, restauranter og severdigheter over hele verden. Dette er et uvurderlig oppslagsverk som alle reisende burde ha på mobilen.

Den norske appen Stay.com (Android / iPhone) er etter vur vurdering den mest komplette reiseguiden du kan ha med deg på mobilen. Her får du både et glimrende offline-kart, proffe anbefalinger og ikke minst muligheten til å skreddersy din egen guide. TripAdvisor har riktignok gode "City Guides" i en del byer, og disse kan være et godt alternativ til Stay.com. Ellers finnes også appen TouristEye (Android / iPhone), og på de stedene Stay.com ikke dekker, vil denne være til god hjelp.

Det finnes flere andre lignende apper, men bruker du TripAdvisor sammen med enten Stay.com eller TouristEye, går du neppe glipp av noe viktig på reisemålet. Les mer om disse appene i App-guidens Topp 3 reise-apper.

Hvis du ikke helt vet hva du skal finne på når du er i en ukjent by, kan Yelp (Android / iPhone) være til hjelp.

Reis papirløst

WorldMate (Android).
WorldMate (Android).

Flybiletter, hotellbookinger, leiebilreservasjoner og andre bestillinger har du ofte mulighet til å lagre på mobilen din. For noen fungerer det helt fint å ha alt på e-post, eller fysisk skrive ut alle dokumenter, men uansett kan det kanskje være lurt å ha en kopi av disse opplysningene. Det er her planleggingsappene kommer inn.

Til iPhone og Windows Phone liker vi Tripit (Android / iPhone / Windows) marginalt bedre enn Worldmate (Android / iPhone / Windows), men sistnevnte er det beste valget hvis du har en Android-mobil. Med begge disse appene kan du videresende alle dine bookinger, og så legges dette automatisk inn i appen på en oversiktlig måte. Det hender imidlertid at appene ikke klarer å lese bekreftelsene skikkelig, og da må du i så fall legge inn infoen selv.

Gå til riktig "gate"

App In The Air (iPhone).
App In The Air (iPhone).

Reiser du med SAS, bør du laste ned deres praktiske app til Android eller iPhone. Da får du oversikt over dine EuroBonus-poeng, du kan søke etter flybilletter, få elektronisk boarding pass, velge sete, sjekke inn og sjekke om flyet er i rute. Også Norwegian (Android / iPhone) har en app, men denne kunne nok trengt en skikkelig overhaling for å fungere optimalt. Heldigvis finnes det gode alternativer til begge de norske flyselskapenes apper:

Vi liker særlig iPhone-appen App in the air, som både gir deg info om når flyet ditt går og hvor den går fra, i tillegg til masse praktiske råd på flyplassen. Eksempelvis hvor du får et måltid som ikke smaker likt som flymaten, hvor du får stikkontakt til PC-en eller hvor langt det er å gå mellom terminalene. Noe lignende til Android er FlightHero PRO, som helt klart er verdt 30 kroner hvis du reiser mye.

Det er riktignok avganger, ankomster og hvilken "gate" du må løpe til som betyr aller mest. Til dette formål finnes det flere apper, men noen av dem dekker kun noen få flylasser eller noen få land. Vi har for eksempel den norske Android-appen Flyplass, eller den ganske like appen Flytider til iPhone, eller Windows-appen Flights Norway. En annen app som byr på nesten akkurat det samme er Avinors offisielle app, AvinorFlights (Android / iPhone / Windows).

For å følge flyene fra bakken, og i noen tilfeller se "gate"-nummer, kan FlightAware (Android / iPhone / Windows) eller FlightTrack (Android / iPhone / Windows) være nyttig. Disse er kanskje mer beregnet på såkalte "plane-spotters" og andre flyentusiaster enn reisende, men kan være verdt å sjekke ut likevel.

Skal du reise fra Gardermoen, er hvert fall appen Oslo Lufthavn (Android / iPhone) kjekk å ha. Her får du både flytidene og estimert ventetid i sikkerhetskøen, i tillegg til webkamera. Sistnevnte gjør at du raskt kan sjekke hvor fort køen går, og hvorvidt du må "fake" overtråkk for å få assistanse til sikkerhetskontrollen, eller ikke. Flere andre flyplasser har også egne apper.

 

 

Hopp til: Billetter, hotellReiseguider, booking, flyreiseVær, forsikring, valutaOversetter, spill

Sjekk værmeldingen

Begge de to norske vær-appene Yr.no (Android / iPhone) og Storm.no (Android / iPhone) gir deg oppdatert værvarsel for flere tusen steder rundt om i verden. Vi synes det holder i massevis, men hvis du vil ha flere detaljer eller annen design, finnes det mange, mange gode alternativer i applikasjonsbutikkene.

I tillegg har VG samlet værvarselet fra de to norske tjenestene i sin egen app, Pent.no (Android / iPhone).

Helse og forsikring

Europeiske forsikring (Android).
Europeiske forsikring (Android).

Reiseforsikring er et "must" hvis du skal reise utenlands. Ellers kan det bli dyrt å bli utsatt for ulykke, sykdom eller tyveri. Flere av forsikringsselskapene har egne apper, så begynn med å søke etter appen til din tilbyder i applikasjonsbutikken. Tryg på reise (Android / iPhone), fra Tryg forsikring, gir deg en del råd hvis noe skulle hende deg i utlandet. Det samme gjør appen til Europeiske (Android / iPhone), og vi synes sistnevnte er såpass ryddig at den er grei å laste ned, selv hvis du bruker et annet forsikringsselskap.

Blir du syk i utlandet lønner det seg å ha et Europeisk helsetrygdkort. Det sørger nemlig for at du får nødvendig helsehjelp fra offentlig helsevesen til de samme egenandelene som landets innbyggere. Selve kortet må du fortsatt bestille hos Helfo, men det appen Europeisk helsetrygdkort (Android / iPhone / Windows) kan bidra med er råd og veiledning om hva som dekkes og hvordan du skal gå frem for å få hjelpen du har krav på i ulike europeiske land.

Appen Hjelp utland (Android / iPhone) fra Norsk Luftambulanse gir deg nummeret til nærmeste konsulat eller ambassade, og lokalt nødnummer. Det kan være kjekt.

Videre finnes det flere førstehjelpsapper i applikasjonsbutikkene, og kanskje er det verdt å ha i alle fall én slik lagret på mobilen. De mest detaljerte koster penger, men vi synes ingen av de vi har testet tidligere er så bra at de er verdt prisen. Av gratisappene synes vi faktisk Apotek1 (Android / iPhone) er den aller beste, ettersom den inneholder både enkle førstehjelpsråd og en rekke andre praktiske reisetips. To gratisalternativer, som fokuserer enda med på førstehjelp, er Røde Kors (Android / iPhone) eller Snøgg - Førstehjelp (Android / iPhone).

Valutakurser

Valutakalkulator er veldig praktisk ha på reisen. Vår soleklare favoritt, takket være ryddige menyer og oppdaterte valutakurser, er XE Currency (Android / iPhone / Windows).

Du finner imidlertid flere andre du kan prøve i applikasjonsbutikkene, hvis denne ikke fungerer for deg.

Hopp til: Billetter, hotellReiseguider, booking, flyreiseVær, forsikring, valutaOversetter, spill

Gresk-spansk lommesufflør

Translingo (iPhone).
Translingo (iPhone).

Noen nordmenn behersker engelsk helt flytende, og andre så flytende at det noen ganger renner litt over. Uansett er det som regel når vi skal prøve oss på andre fremmedspråk at det kan være greit med litt hjelp. Har du med deg en smartmobil, har du også en språkmektig suffløse for hånden - en som forstår og snakker en rekke språk på dine vegne.

Teknologien for talegjenkjenning- og gjengivelse er ikke helt optimal foreløpig, men det begynner å bli nokså brukbart. Den foreløpig beste appen vi har prøvd til akkurat dette er Translingo til iPhone, men forvent ikke at den oversetter feilfritt. Ellers kan vi anbefale Google Oversetter (Android / iPhone), eller Bing Translator til Windows, hvis du vil ha hjelp til oversettelser.

Det finnes også en veldig smart app til Android med fraser og uttrykk på en lang rekke språk. Appen heter Lær å snakke andre språk (Android). Den er gratis, og bør lastes ned enten du har ambisjoner om å bestille "almuerzo" på spansk, eller hvis alt drosjesjåføren på Kreta sier er helt gresk for deg, og du må forklare ham veien til hotellet.

Nesa i mobilen og propper i øra

Det finnes altså apper for ganske mye forskjellig, og vi trenger ikke stoppe der heller. Foruten de nevnte appene, kan du for eksempel fylle dødtid på reisen med noen gode mobilspill. Se siste utgave av Gamer.nos anbefalte mobilspill her. Ellers kommer også oppfølgeren til megasuksessen Plants vs. Zombies 17. juli, som tilsynelatende er en veldig stor satsning innen mobilspillsjangeren.

Se for øvrig Amobils lister over de essensielle mobilspillene her:

I tillegg til spill vil du ganske sikkert bruke andre underholdningsapper i ferien. Husk at både Spotify og WiMP støtter såkalte offline-lister, slik at du slipper å bruke datatrafikk ved avspilling i utlandet, så fremt du har lagret via trådløst nett i forkant.

Videre finnes det fotoapper, sosiale medier, restaurant-apper, kart-apper, nyhets-apper, nytte-apper, bank-apper og andre typer apper som du også kan få bruk for på ferieturen...

Skulle du flittig tatt i bruk alle appene vi har nevnt her, tror vi imidlertid at det ville gått litt ut over feriefølelsen. For noen vil det nok være deilig å ta litt ferie fra mobilen i sommer også. Vi tror uansett at det kan være praktisk å laste ned noen av disse appene, og bruke dem ved behov.

Les også: Mobiltipsene som redder ferien din

Se også Amobils oversikter over essensielle mobilapper:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen