GUIDE: Ta full kontroll over Windows 10-oppdateringene
Guide

Ta full kontroll over Windows 10-oppdateringene

To forskjellige metoder lar deg snike deg ut av Microsofts grep.

Windows 10 har langt på vei fått en god mottakelse. Ikke alle er like fornøyd, men jevnt over fungerer operativsystemet svært godt og er enkelt og greit å bruke. Men en av de vanligste klagene på Microsofts siste operativsystem, er at mulighetene for å skru av oppdateringer er fjernet.

Dermed kan du ikke selv velge hvilke oppdateringer du skal få, om de skal lastes ned eller om maskinen din skal restarte i forbindelse med dette. I Pro- og Enterprise-versjonene av Windows 10 får du noe mer styring, men heller ikke her kan du i utgangspunktet skru av oppdateringene. Det har nemlig dukket opp et par triks som kan hjelpe deg om du helst vil ta tilbake kontrollen.

Bli kvitt problemoppdateringer

Det første er nok mest egnet for deg som ønsker å styre unna enkeltoppdateringer. Vi har gjennom årene sett mange eksempler på at en liten oppdatering kan være alt som skal til for å slå ut en driver eller et stykke programvare. Dermed finnes det høyst legitime årsaker til å ønske å avslå en oppdatering av operativsystemet sitt.

Martin Brinkmann og nettstedet Ghaks.net melder om et lite verktøy som lar deg sette enkeltoppdateringer i en slags karantene, slik at de ikke hentes ned igjen.

Slik starter verktøyet som lar deg skru av enkeltoppdateringer.
Slik starter verktøyet som lar deg skru av enkeltoppdateringer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Verktøyet søker selv gjennom om det ligger oppdateringer i køen, og viser deg en liste der du kan krysse av oppdateringer som lager trøbbel. Ulempen med verktøyet er at det ikke lar deg fjerne oppdateringer som allerede er installert.

Verktøyet kan du laste ned fra Microsofts egne sider »

Her får du imidlertid nok en gang hjelp av Microsoft. Deres gode gamle gjenopprettingsverktøy ligger fortsatt i Windows 10, og tillater deg å skru tiden tilbake til før den problematiske oppdateringen kom. Så fort du har gjort det kan du skru av den plagsomme oppdateringen ved hjelp av blokkeringsverktøyet.

Trenger du ikke å skru av en bestemt oppdatering? Du kan ta over styringen helt selv med neste tips. Gå til neste side for å finne ut hvordan. Obs! Forutsetter enten Pro- eller Enterprise-utgaver av Windows.

Noen øyeblikk etter at du har trykket på neste-knappen får du opp to valg.
Noen øyeblikk etter at du har trykket på neste-knappen får du opp to valg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Velger du å skjule oppdateringer (Hide updates) kan du velge blant oppdateringene som er tilgjengelig for PC-en din. Vær obs på at allerede installerte oppdateringer først må fjernes igjen før de dukker opp her.
Velger du å skjule oppdateringer (Hide updates) kan du velge blant oppdateringene som er tilgjengelig for PC-en din. Vær obs på at allerede installerte oppdateringer først må fjernes igjen før de dukker opp her. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Slik tar du vekk oppdateringer

Microsoft inkluderer fortsatt tilbakestillingsverktøyet sitt i Windows 10. Slik startes det i norsk eller engelsk Windows-utgave.
Microsoft inkluderer fortsatt tilbakestillingsverktøyet sitt i Windows 10. Slik startes det i norsk eller engelsk Windows-utgave. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når du først oppdager at en oppdatering byr på problemer er det gjerne for sent. Lømmelen har alt sneket seg inn i systemet, er kanskje allerede travelt opptatt med å sørge for at skjermkortdriverne dine ikke virker slik de skal. Heldigvis er det enkelt å hive oppdateringene ut igjen.

Microsoft inkluderer nemlig fortsatt et tilbakestillingsverktøy som lar deg hoppe tilbake til før viktige systemendringer.

Her får du opp en liste over såkalte gjenopprettingspunkt, og hendelsene som hører til punktene. Dette er som regel større programinstallasjoner, driverinstallasjoner eller nettopp Windows Update-aktivitet. Du får se eksakt hvilke endringer du kan rulle tilbake for hvert punkt. Til høyre ser du hvordan du starter det fra søkefeltet i Windows 10.

Slik bruker du det:

Velg det midterste alternativet i boksen som kommer opp, og du vil få opp en oversikt over nylige endringer.
Velg det midterste alternativet i boksen som kommer opp, og du vil få opp en oversikt over nylige endringer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Slik ser den samme prosessen ut om du kjører Windows på norsk.
Slik ser den samme prosessen ut om du kjører Windows på norsk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vil du velge alt selv? Gå til neste side for å finne ut hvordan »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen