Guide Smartklokkenes historie

(Bilde: Apple / Samsung / Shutterstock)

Vil Apple og Samsung lykkes med sine smartklokker?

Andre produsenter har prøvd å lage dem siden 1982.

Tid er noe vi alle må forholde oss til, og de siste femhundre årene har klokken vært redskapet som har hjulpet oss å holde styr på hvor den blir av. Gjennom historien har klokken forandret seg mye, selv om noen grunnprinsipper fortsatt gjelder den dag i dag. 

Siste skrik når det kommer til klokker er såkalte smartklokker, der vi bare den siste uken har fått servert nye modeller fra flere av de store teknologiselskapene. Sistemann til å kaste seg på den nye trenden er Apple, hvor det i flere år har svirret rykter om at smartklokken var like rundt hjørnet. 

Hvorvidt de nye smartklokkene blir et produkt forbrukerne trykker til sitt bryst eller ei gjenstår å se, og det finnes en rekke eksempler på smarte løsninger som aldri slo an. Likefullt går de inn i historiebøkene som en gren i et gigantisk tre av utallige typer klokker.

Armbåndsur var for damene

Metoder for å måle tid kan spores helt tilbake til faraoens tid, men tar vi utgangspunkt i klokker som vi har på håndleddet, må vi spole tiden tilbake til 1571. Da regjerte Dronning Elisabeth den første i England, og hun fikk det som beskrives som et armbåndsur av Robert Dudley. 

Det var slettes ikke uvanlig at det var damene som brukte et armbåndsur. Frem til starten på det nittende århundre var det nemlig slik at armbåndsurene ble brukt av damene, mens mennene på sin side skulle ha et såkalt lommeur. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (7)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen