På tide å gjøre dingsene klare for våren!
Guide
På tide å gjøre dingsene klare for våren! (Bilde: With Associates, Flickr/Shutterstock)

Slik vasker du de skitne dingsene dine

Det går kjappere enn du tror.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I følge kalenderen og de notoriske løgnerne ved Meteorologisk Institutt er våren kommet til gamle Norge, noe som på tross av stadige snøbyger betyr at det er på tide å vaske i hus og hytte. Vårrengjøringen er jo noe som tradisjonelt sett har betydd å feie jordgulvet og lufte sengehalmen, men i vår moderne tid er det også en annen ting som kan nyte godt av litt vårlig puss: dingsene våre.

Mobilen gjennomgår flere timer med tafsing hver eneste dag, skjermer suger til seg støv mens PC-ens mus og tastatur blir klådd på daglig. Dette ser verken spesielt lekkert eller er hygienisk, og uansett hvor mye du vasker hendene, er det noe du må ta stilling til.

Det kan til og med hende at all skitten gjør dingsene dine dårligere. PC-en støyer mer, ettersom viftene må spinne raskere på grunn av dårligere kjøleegenskaper. Kameraet på mobilen din kan bli dårligere, og kontaktene kan slutte å fungere hvis det er for mye skitt i dem. 

I denne lille guiden skal vi derfor se litt på hva som kan gjøres med en møkkete utstyr.

Først: Finn frem verktøy

Som tilfelle er med rengjøring av andre ting, kan det være en fordel å ha litt utstyr klart før du setter i gang. Noe har du sikkert fra før, som:

  • En myk klut og vann, enten rent eller med en dråpe mild såpe i
  • Isopropanol
  • Mikrofiberklut
  • Q-tips
  • Tannpirker
  • Støvsuger
  • Komprimert luft på boks

Hvis du ikke har hørt om sistnevnte, så lar den deg blåse støv av ting du ikke kan røre med en klut, og kommer til i trange kriker og kroker. Pass for øvrig på at du ikke holder boksen opp ned når du bruker komprimert luft, ettersom dette kan føre til at det kommer ut i flytende og altså meget kald form, noe som kan gjøre skade på hva enn det lander på.

Du kan også gå til innkjøp av rensemiddel, for eksempel til lettere rengjøring av spesielt skitne tastaturer eller skjermer.

Nå som utstyret er på plass, er det på tide å begynne rengjøringen!

Mobiltelefonen

Foto: Shutterstock

Ikke bruk alkohol:

Vår aller beste digitale venn har en tendens til å bli ganske så skitten. I løpet av de siste årene har imidlertid skjermene blitt utstyrt med et spesielt hydrofobisk belegg, som gjør at de er langt mindre fettete enn før. Dette gjør også at produsenter, blant annet Apple, fraråder bruken av alkohol til å vaske skjermene deres. 

Dermed er det bare å dra frem litt varmt vann, en klutt, og litt mild såpe for å gnukke vekk skitten. 

Bruk tannpirker:

Enten det er møkk i sprekker, i hodetelefonutgangen eller i ladekontakten, er tannpirker og bomullspinner din beste venn. Bruk bomullspinnene der den får plass, og tannpirker for å komme til de trangeste plassene.

Pass på å ikke ha vann på disse, ettersom du bruker dem for å rengjøre sensitive områder. Dette trikset har reddet flere telefoner, som har slitt med dårlig kontakt i hodetelefonutgangen. 

Nettbrettet

Foto: With Associates, Flickr

Ikke bruk alkohol:

Akkurat som telefoner er også de fleste nettbrett-skjermene overflatebehandlet, og alkohol bør unngås. Det bør imidlertid ikke være noe problem å den ren med en fuktig klut og mild såpe.

Bruk tannpirker:

Enten det er møkk i sprekker, i hodetelefonutgangen eller i ladekontakten, er tannpirker og bomullspinner din beste venn. Bruk bomullspinnene der den får plass, og tannpirker for å komme til de trangeste plassene.

Pass på å ikke ha vann på disse, ettersom du bruker dem for å rengjøre sensitive områder. Dette trikset har reddet flere telefoner, som har slitt med dårlig kontakt i hodetelefonutgangen. 

Spillkontrolleren

Foto: Luke Hayfield, Flickr

Desto mer du tar på noe, jo mer grisete blir de. Kombinerer du dette med litt svette, så har du den ultimate møkk-magneten du kan tenke deg. Spillkontrollere har en tendens til å bli ekstra skitne, og har mange kriker og kroker som suger til seg smuss. 

Ta fram spriten!

For å forsikre deg om at du får vekk alle bakteriene, og at kontrolleren blir ren, er det på tide å går de harde midlene. Spillkontrollere flest er tross alt laget av hard plast, og tåler en liten vask med alkoholholdige midler, slik som isopropanol.

Drypp det enten på papir, eller ta det på en klut du kan vaske etterpå. Gni vekk de verste flekkene på spillkontrolleren, og tørk eventuell bort ekstra væske med litt papir. 

Skrap vekk skitten: 

De aller fleste spillkontrollere har en liten kant som går rundt hele grep-området. Etterhvert som tiden går, har den lille sprekken en tendens til å bli en glatt overflate, fordi den fylles opp av smuss, død hud og fett. Den enkleste måten å få vekk dette på, er ved å bruke noe skarpt, som en tannpirker. Før tannpirkeren langs hele sprekken, og pell ut alt grumset. 

Ta så en bomullspinne, dypp den i litt isopropanol, og før den langs kanten igjen. Pass på at det ikke blir for vått, men at det er fuktig nok til å samle opp alle løse biter du har skrapet opp. 

TV-fjernkontrollen

Foto: Shutterstock

Den klassiske fjernkontrollen, med sine gummierte knapper, billige plast og dype sprekker, er en toppkandidat til den mest møkkete dingsen vi har. Dessverre er den også litt vanskelig å gjøre helt ren, på grunn av de vanskelige krikene og krokene man kanskje ikke kommer til. 

På neste side tar vi for oss det skitne PC-utstyret  »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen