Guide

Slik synkroniserer du Lightroom mellom flere datamaskiner

Har du en bærbar maskin til bruk i felten og en stasjonær maskin hjemme, er det enkelt å flytte bilder mellom maskinene uten å miste innstillingene.

Adobe Lightroom

Kan enten kjøpes som frittstående program til odel og eie, eller leies på månedsbasis sammen med Photoshop – som en del av CreativeCloud-abbonementet. Du kan også prøve Lightroom gratis i 30 dager.

Adobe Lightroom

Kan enten kjøpes som frittstående program til odel og eie, eller leies på månedsbasis sammen med Photoshop – som en del av CreativeCloud-abbonementet. Du kan også prøve Lightroom gratis i 30 dager.

Er du en fotograf som ofte er på reise eller ute hos kunder, er det stor sannsynlighet for at du har en bærbar datamaskin med deg. Det gjør det lett å jobbe med bildene mens du fortsatt er i felten, og ett av de mer populære programmene til å gjøre dette er Lightroom. 

Siden de bærbare datamaskinene har begrenset lagringsplass velger mange å ha en stasjonær datamaskin med stor harddisk i tillegg. Ulempen med det er at du raskt får bildene dine spredt over flere maskiner, men det kan du enkelt unngå. I denne guiden skal vi vise deg hvordan du enkelt kan flytte bilder mellom datamaskinene uten å miste innstillingene fra Lightroom. På denne måten kan du starte redigeringen ute i felten og fortsette der du slapp når du kommer hjem til din stasjonære maskin. 

Metoden kan selvsagt også brukes andre veien: du kan eksportere bilder fra din stasjonere datamaskin til den bærbare for å redigere bildene når du er på reisefot. Ved hjemkomst importerer du bildene tilbake slik at hovedkatalogen blir oppdatert med de nye innstillingene.

Det finnes flere måter å gjøre dette på, men denne gangen bruker vi funksjonen som heter «eksporter/importer som katalog». En katalogfil holder orden på alle endringene du har gjort på bildene dine. Siden Lightroom ikke endrer på originalfilen er man nødt til å ha denne filen for å beholde endringene. Ved å importere denne filen sammen med bildene vil du beholde endringene som er blitt gjort. 

For å gjøre guiden mer oversiktlig opererer vi med en bærbar og en stasjoner datamaskin i våre eksempler. Metoden fungerer imidlertid mellom alle typer datamaskiner og også på tvers av operativsystemer. Om du skulle lure på det, så er det fullt lovlig å installere Lightroom på to av dine datamaskiner selv om du bare har kjøpt en kopi av programmet. 

Spar plass på disken med «Smart Previews»

3 veier til Smart Previews.
3 veier til Smart Previews. Via menyen under Library, ved å klikke på ikonet under histogrammet, eller ved import. 

Før vi går igang med eksport av filer må vi nevne «Smart Previews», det er en ny funksjon som kom i Lightroom 5. Det er rett og slett en forhåndsvisning av bildefilen. Denne forhåndsvisningen er mye mindre i størrelse enn originalfilen, og lar deg fortsette redigeringen selv når originalfilen ikke er tilgjengelig. Tenk for eksempel at alle dine bildefiler ligger på en ekstern harddisk. Hvis du lager Smart Previews av bildene kan du fortsette å jobbe med disse selv når harddisken ikke er tilkoblet. Når du kobler harddisken tilbake blir originalfilene oppdatert med innstillingene fra Smart Previews. 

For å lage Smart Previews av eksisterende bilder kan du velge de bildene du vil ha i rutenettvisningen, og deretter klikke på Library -> Previews -> Build Smart Previews. Alternativt kan du åpne et bilde og klikke på symbolet under histogrammet. 

Ønsker du å lage Smart Previews under import fra minnekort er det bare å huke av for dette øverst til høyre i importvinduet. Merk at samtlige Smart previews enkelt kan slettes ved å gå til Library -> Previews -> Discard Smart Previews.

Slik eksporterer du bilder som katalog

LightromSync_Eksport.
Eksport av bilder som Katalog.

Med dette forklart kan vi gå igang med flyttingen av en bildekatalog fra en maskin til en annen. Det du først må være klar over er at bildene som skal eksporteres må ligge i samme mappe eller kolleksjon. Hvis du organiserer bildemappene dine etter dato vil du etter flere dager med fotografering ende opp med flere mapper. For å slippe å eksportere en og en mappe kan du lage en kolleksjon, og legge alle de aktuelle bildene der. Kolleksjoner eksisterer kun i Lightroom og vil ikke påvirke mappesystemet du har på harddisken.

Når du er klar høyreklikker du på ønsket kolleksjon og velger  "Export as a Catalog"

Alternativt kan du markere bilder i rutenettvisningen og klikke på File -> Export as a Catalog. 

I dialogvinduet som kommer opp må du ta stilling til følgende: 

Export negative files: Her velger du om de originale bildefilene skal følge med i eksporten. 

Build/Include Smart Previews: Her blir du spurt om du vil opprette/inkludere Smart Previews. Disse krever langt mindre plass på harddisken en originalfilene. Det kan være hendig hvis du ønsker å jobbe med bilder fra den stasjonere maskinen på farta, men ikke ønsker å fylle opp harddisken på den bærbare maskinen med originalfilene. Da dropper du å ta med originalfilene (valget ovenfor) og krysser av for Smart Previews. Når du kommer hjem igjen kan du importere katalogen med endringene tilbake og endringene vil bli utført på originalfilene.

Include available previews: Dette er enkle forhåndsvisninger av bildene dine, og det er ingen grunn til å droppe dette valget. Hvis du ikke krysser av her må Lightroom lage alle forhåndsvisningene på nytt når du åpner bildene for redigering. 

Du må også velge hvor mappen skal plasseres. Det kan være lurt å legge den på en minnepinne eller ekstern harddisk slik at du enkelt kan flytte filene til den andre maskinen etterpå. Hvis mulig kan det være lurt å opprette denne mappen direkte på maskinen som bildene skal importeres til, for eksempel via en skylagrinstjeneste som Dropbox. Ved store datamengder kan det imidlertid være raskere å bruke en minnepinne eller ekstern harddisk. 

Etter dette steget vil du ende opp med en mappe som inneholder følgende filer:

katalognavn.lrcat - dette er selve katalogen med innstillingene

preview.lrdata - dette er fila med forhåndsvisningene

katalognavn smart previews.lrdata - dette er Smart Previews, hvis du valgte å ha de med. 

I tillegg vil det være en undermappe som inneholder selve bildefilene hvis du huket av ruten for eksport av originalfiler. 

Import av katalog til eksisterende bibliotek

Import av bilder til eksisterende katalog.
Import av bilder til eksisterende katalog.

Nå skal vi ta katalogen fra forrige steg og legge den inn på en ny datamaskin. Vi starter Lightroom og klikker på File -> Import from another Catalog

Bla frem til mappen med eksportfilene og pek til selve katalogfilen (.lrcat). Deretter må du velge om bildefilene skal flyttes (Copy to new location) eller beholde sin nåværende plassering (Add without moving). Hvis du ønsker at bildene skal lagres samme sted som resten av dine bilder velger du flytting. Kontroller at  filbanen til bildemappen vises riktig, den skal være den samme som resten av dine bilder. 

Du blir også spurt om du vil beholde eventuelle duplikater. Duplikater oppstår hvis samme bildefil allerede finnes på den nye plasseringen. Hvis du ønsker å beholde duplikater vil Lightroom opprette en virtuell kopi av bildet som beholder de opprinnelige innstillingene. Du vil da få to versjoner av samme bilde, et med innstillinger fra den gamle katalogen, og et med innstillinger fra katalogen du importerer. 

Når du trykker OK blir alle bildene importert og integrert i ditt Lightroom-bibliotek. Prosessen kan kanskje virke litt overveldende i starten, men etter et par repetisjoner vil den oppleves som en enkel rutine. 

Lykke til! 

Redigerer du bare bilder i ny og ne, og ønsker ikke å bruke flere tusenlapper på programvare?
Her er våre fem gratisfavoritter »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen