GUIDE: Sette opp Windows 10 Slik setter  jeg  opp Windows 10

Guide Sette opp Windows 10

(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Slik setter jeg opp Windows 10

Slett alt rusk og rask, så blir maskinen mye bedre.

Personliggjør

Når alle «selvfølgelighetene» fra forrige side er på plass begynner maskinen å bli brukbar.

Nå gjenstår de såkalte «Quality of Life»-justeringene, eller personliggjøringen av egen maskin, som er veldig viktig får å være produktiv og trives foran skjermen.

Rydd skrivebordet

Lite er bedre enn et rent og ryddig skrivebord.
Lite er bedre enn et rent og ryddig skrivebord.

Stikk i strid med disse menneskene som mener skrivebordet skal teppebombes med dokumenter, snarveier, mapper med familievideoer fra 2002 og alle filene lastet ned fra internett det siste halvåret, foretrekker jeg et helt rent skrivebord. Eller, i det minste et som er så ryddig som mulig. Det gir en følelse av å starte hver dag med «blanke ark» og gjør det lettere og raskere å holde oversikt over filer du trenger der og da. Det tvinger en dessuten til å fortløpende arkivere andre filer på en bedre måte et mer egnet sted på maskinen. 

Noe av det første jeg gjør med en ny maskin er å fjerne snarveier PC-produsenten har lagt på skrivebordet for meg. Som regel forsvinner alt unntatt søppelbøtten. 

Deretter opprettes én mappe for midlertidige filer som gjerne kan inneholde litt rot, mens resten av skrivebordet holdes av til to-tre mapper der filer for pågående prosjekter lagres.

Skrivebordet brukes ellers kun for å vise filer som skal benyttes til akkurat det jeg jobber med der og da.

Skjule statusfeltsymboler

I systemstatusfeltet til høyre har jeg faktisk glemt å skjule varslingssenteret, og alle mindre brukte ikoner ligger skjult. Det ser da ganske ryddig ut? I alle fall om en sammenligner med systemstatusfeltet til venstre, som er et langt vanligere syn, men verken mer brukervennlig eller penere.
I systemstatusfeltet til høyre har jeg faktisk glemt å skjule varslingssenteret, og alle mindre brukte ikoner ligger skjult. Det ser da ganske ryddig ut? I alle fall om en sammenligner med systemstatusfeltet til venstre, som er et langt vanligere syn, men verken mer brukervennlig eller penere.
Her velger vi hvilke ikoner som skal synes nede i systemstatuslinjen.
Her velger vi hvilke ikoner som skal synes nede i systemstatuslinjen.

For å konsentrere seg fullt og helt om det en skal bruke PCen til er det viktig å først rydde unna all unødvendig informasjon fra skrivebordet. Et steg i riktig retning er å skjule alle elementer som ligger i statusfeltet nede til høyre på skjermen. Ikke bare roter de til skrivebordet, men de er ofte glade i å servere små statusrapporter også. «Jeg har nå skannet maskinen uten å finne virus», «Det er 10 dager siden sist du så etter oppdateringer av tastaturprogramvaren, se etter nå?». Ingen liker å bli forstyrret, aller minst av slike svada-meldinger.

Derfor går neste tur innom Innstillinger —> Personalisering —> Oppgavelinje

Her kan du først slå av varslinger for Windows-tips, eller for alle programmer om du ønsker det.

Deretter velger du hvilke ikoner som vises i systemstatusfeltet. Personlig lar jeg kun «Strøm», «Nettverk» og «Volum» vises her, mens resten skjules. 

Når det kommer til Systemikoner savner de færreste snarveiene disse tilbyr til «Inndataenheter» eller «Posisjon», og «Varslingssenteret» er i alle fall ikke hyppig besøkt her i gården. 

Løsne programmer fra oppgavelinjen

Bort med Edge fra oppgavelinjen.
Bort med Edge fra oppgavelinjen.

Så kjekt å til enhver tid ha snarveien til Windows Store, Edge-nettleseren, en PDF-leser og «sett inn produsent her» sin brukermanual rett fra oppgavelinjen.

Vel, jeg tenker i alle fall ikke slik når jeg ser standardoppsettene til de ulike PC-produsentene, og steg én for å kvitte meg med følelsen av at noen har besudlet Windows-installasjonen på min nye maskin er å renske oppgavelinjen totalt. Det gjøres ved å høyreklikke på hvert ikon der og velge «Løsne fra oppgavelinjen». Først når den er helt tom fester jeg favorittnettleseren min der, og sammen med Utforskeren teller oppgavelinjen dermed kun to faste beboere. 

Med Windows 10 fikk oppgavelinjen ytterligere tre nye overflødige beboere. En snarvei til oppgavevisning (samme effekt som Windows-tast + Tab), taleassistenten Cortana og nå sist Personer-menyen som bare er nyttig for deg som bruker Skype.

Alle disse snarvei-ikonene kan fjernes ved å høyreklikke på oppgavelinjen og huke vekk «Vis oppgavevisning-knappen», «skjul søk» i «Søk»-undermenyen, eller huke vekk «Vis Personer-knappen».

Cortanas «søkeekspertise» finner du uansett igjen i startmenyen, som nås minst like raskt.

Tilbake står du nå med en oppgavelinje hvor kun favorittprogrammene dine, samt programmene du faktisk jobber med, vises.

Deaktivér Windows-lyder

Varsellyder har utspilt sin rolle i moderne operativsystem.
Varsellyder har utspilt sin rolle i moderne operativsystem.

Før, da Windows brukte år og dag på å starte opp eller avslutte, var kanskje de ulike systemlydene litt mer matnyttige enn i dag. Du kunne komme på jobb, slå på maskinen og stikke bort å henge ved  kaffeautomaten frem til Windows ropte deg tilbake et kvarter senere. 

Nå bidrar systemlydene bare til å gi stakkarer med hodetelefoner tidvise hjerteinfarkt og gjør i beste fall ingenting annet enn å understreke det du likevel ser på skjermen. Derfor tar jeg alltid turen til Innstillinger —>  Personalisering —> Temaer —> Avanserte lydinnstillinger, først som sist for å velge «Ingen lyder» under lydoppsett.

Vi blir nostalgiske av langt mindre:
Husker du disse gamle PC-lydene? » (Tek Ekstra)

Tilpass startmenyen

Startmenyen i Windows 10 er en klar forbedring over den skrekkelige startskjermen fra Windows 8-æraen. den trenger likevel litt justeringer ettersom den ser veldig kaotisk ut som standard. 

Det første jeg gjør er å løsne alle flisene og programmene jeg ikke bruker minst en gang i måneden, fra startmenyen. Det kan du gjøre ved å høyreklikk på hver flis. Deretter kikker jeg gjennom «App»-menyen for å se om denne inneholder noen apper som bør få sole seg på førstesiden, ved å høyreklikke på dem og velge «Fest til startmenyen».

Nå som de mest essensielle appene og programmene alle er på plass, er det på tide å organisere dem. Med mindre du bruker berøringsskjerm og er veldig ustø på hendene kan du spare mye areal og få bedre oversikt ved å krympe flisene. Edge fortjener for eksempel ikke å ta opp halve startmenyens plass, og mange andre apper har også litt for store tanker om seg selv. Du kan bestemme størrelse på hver flis fra høyreklikkmenyen, og den personlige favoritten her i huset er «Liten». 

Startmenyen «min» møter Microsoft (og Asus' standardoppsett). Hvilken liker du best?
Startmenyen «min» møter Microsoft (og Asus' standardoppsett). Hvilken liker du best?

Når flisene på startmenyen er jekket ned at par hakk er det på tide å hanskes med venstrekolonnen. Her vises som standard både nylig installerte apper, reklame – eller appforslag het det visst – fra Windows Store, og sist åpnede dokumenter. For oss som ikke har like sansen for dynamiske lister som Microsoft finnes likevel håp. 

I Innstillinger —> Personalisering —> Start, kan du sette alle bryterne til «Av»-modus. Da blir venstrekolonnen helt tom, noe som selvsagt ikke er ønskelig. I stedet kan du «velge hvilke mapper som vises på startmenyen», noe som nok vil smake betydelig bedre for Windows XP- og Windows 7-ringrever.

Sett nye standardprogrammer

Utvid horisonten, finn alternative apper til Microsofts egne og sett dem som dine nye standardapper.
Utvid horisonten, finn alternative apper til Microsofts egne og sett dem som dine nye standardapper.

Noe av det kjedeligste ved å ta i bruk en helt ny maskin er at Windows er stilt inn til å bruke Microsofts standardprogrammer for å åpne alt fra bilder, musikk og nettsider. Med mindre du bruker berøringsskjermen på den bærbare maskinen din, eller har en usunn fetisj for alt som inneholder Microsoft-kode, kan du imidlertid ikke finne alternativer til disse fort nok. 

Du skal for eksempel ikke lete lenge før du finner programmer som går «Film og TV» og musikkappen «Groove» en høy gang. Gode alternativer kan for eksempel være Windows Media Player Classic for video og enten Winamp eller Foobar2000 for musikk.

Du kan selv bestemme hvilket program som skal åpnes hver gang du starter en video, en musikkfil eller annet ved å gå til Innstillinger —> Apper —> Standardapper. 

Er SSD-en din full igjen? 
Slik får du flere gigabyte ekstra plass (Tek Ekstra) »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen