GUIDE: Sette opp Windows 10 Slik setter  jeg  opp Windows 10

Guide Sette opp Windows 10

(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Slik setter jeg opp Windows 10

Slett alt rusk og rask, så blir maskinen mye bedre.

Etter at jeg begynte å jobbe for Tek.no har jeg testet over 70 bærbare datamaskiner, flesteparten med Windows forhåndsinstallert. Ettersom datamaskinen både er verktøyet jeg jobber på, og med, er det kanskje ikke overraskende at jeg er over gjennomsnittlig opptatt av hvordan Windows-installasjonen min er satt opp.

Jeg får hver eneste uke førstehåndopplevelse av hvordan Microsoft, sammen med verdens PC-produsenter, forsøker så godt de kan å skremme kundene sine bort fra Windows-miljøet og maskinen de akkurat har kjøpt.

Som tester av flere PC-er i måneden har jeg etter hvert gitt opp å renske disse maskinene for elendige forhåndsinstallerte spill, masete antivirus-prøveinstallasjoner og minst fem andre unødvendige programmer fra [sett inn hvilken som helst PC-produsent] før testen. Men, det er på jobb. Hjemme er det selvsagt andre boller. Hjemme er standardoppsettet til Microsoft og PC-produsentene, valgt for å generere mest mulig ekstra inntekter for dem eller gjøre opplevelsen så kaotisk som mulig for deg, kastet på dynga.

Jeg har i årenes løp opparbeidet en rutine som følges hver gang jeg setter opp en privat maskin for første gang som jeg tenker å bruke mer enn et par timer. Både for min og din skyld bruker jeg anledningen til å dele noen tips for hvordan du får en mindre kaotisk og mer personlig Windows-installasjon som garantert vil gjøre underverker for produktiviteten din i det lange løp.

Avinstaller antivirus

Sprettoppvinduer og varsler som dette er jeg lei. Microsofts egne «Defender» holder maskinen din fri for skadevare og stjeler sjelden oppmerksommheten din.
Sprettoppvinduer og varsler som dette er jeg lei. Microsofts egne «Defender» holder maskinen din fri for skadevare og stjeler sjelden oppmerksommheten din.

Det første jeg gjør straks jeg slipper til på en ny maskin er å avinstallere antivirus-programmet som ofte følger med, være seg Norton, McAfee eller andre. Det er i 99 prosent av tilfellene snakk om en tidsbegrenset prøveversjon hvis primære hensikt er å trekke en årlig sum ut av sparekontoen min i bytte mot en følelse av økt sikkerhet.

Jeg har ikke hatt skadevare på noen av Windows-maskinene mine siden Sasser-ormen herjet for 13(!) år siden, og det kan ikke godskrives en betalt antivirus-tjeneste.

Dette er tidenes mest fryktede virus:
Har kostet samfunnet milliarder av dollar (Tek Ekstra) »

Moderne antivirus-programmer minner mer om resursslukende «bloatware» som sukrer pillen med stadig flere nyttefunksjoner som sikkerhetskopiering, skylagring, passordhåndtering og filkryptering for å få deg til å bla opp for beskyttelse mot skadevare. Dette alene forteller meg at programmene med all sannsynlighet har utspilt sin rolle. Det samme har de nok gjort for deg, med mindre du er av typen som trykker vilt rundt deg på skumle lenker og stadig vekk besøker obskure nettsider.

Om det er beskyttelse mot virus du ønsker gjør Windows 10s inkluderte Windows Defender Antivirus denne jobben for deg helt gratis. For å oppbevare passordene og sikkerhetskopiene mine bruker jeg andre (gratis) løsninger. Det bør du også gjøre.

Avinstaller «åtseleterne»

Avinstaller appene PC-produsenten har stappet maskinen din full med for å spare både diskplass men ikke minst også tvinges til å finne bedre alternativer selv.
Avinstaller appene PC-produsenten har stappet maskinen din full med for å spare både diskplass men ikke minst også tvinges til å finne bedre alternativer selv.

Etter at jeg har vinket farvell til masete antivirus-programmer, med stadige sprettoppvinduer, verktøylinjer i nettleseren og fast kontotrekk, er det på tide å gå løs på all den såkalte «essensielle programvaren». Altså, programmene som PC-produsentene har stappet inn på maskinen før de sendte den av gårde for å plage meg.

Det har i mange år vært fast praksis på Windows-plattformen at PC-produsentene lar programvareutviklere kjøpe seg vei inn på maskinen din. Ja, om de ikke har satt egen utvikleravdeling til å lage revolusjonerende programmer for å gjøre ting som å vise klokka, ta notater eller vise bilder, da – i så fall kommer dette i tillegg. Hvem som skyter seg mest i foten av PC-leverandøren eller programutviklerne på grunn av dette, klarer jeg ikke bestemme meg for. Men, om programvaren deres ikke er god nok til at brukerne finner den på egenhånd er dette ofte et symptom på at behovet enten ikke er til stede, eller at kvaliteten ikke er særlig god.

Jeg kan identifisere et slikt «åtselprogram» på millisekunder og avinstallerer det raskt gjennom «Apper og funksjoner»-seksjonen i innstillingspanelet. Om du er usikker på hvilke programmer du faktisk trenger og hvilke bare PC-produsenten mener du trenger, anbefaler jeg deg å la PC Decrapifier ta saken for deg. 

Dette programmet er ekspert på å kjenne igjen de unyttige programmene PC-produsentene stapper maskinen din full av, og selv om det ikke tar rotta på absolutt alt vil det ofte gjøre en stor forskjell og jobben din lettere før du går løs på den manuelle avinstallasjonsjobben.

Med Windows 8, og senere i Windows 10, fikk vi en haug nye Windows-apper som var optimalisert nettbrettmodus. Disse tar ikke veldig mye plass, men med tanke på at de teller over 20 i antall og at du kanskje ikke kan bruke dem, kan du være tjent med å fjerne noen av dem. Det er også ganske irriterende å søke etter «Kalkulator» på en skrivebordsmaskin, trykke enter og se den gigantiske berøringsskjerm-kalkulatoren sprette opp på skjermen. Hvor ofte har du for eksempel brukt «Kom i gang», «Kart», «Telefonassistent», «Økonomi» eller «Personer»-appene?

Du kan velge hvilke som skal bort under Innstillinger —> Apper.  

Se vår oversikt over programmer du trygt kan fjerne fra din Acer-, Asus-, Dell-, HP-, Lenovo-, Samsung-, Sony og Toshiba-maskin uten at den eksploderer, her (Tek Ekstra) » 

Begrens deg

Trenger du fortsatt å legge inn CD-brenneprogrammet du ikke har brukt siden 2000-tallet?
Trenger du fortsatt å legge inn CD-brenneprogrammet du ikke har brukt siden 2000-tallet?

Når jeg så sitter med en «ren» maskin, slik den skulle vært levert fra start, er det viktig å kun installere programmene du faktisk kommer til å bruke. Overraskende mange programmer blir liggende uvirksomme i bakgrunnen og stjeler plass på lagringsdisken din. Dette var ikke så farlig tidligere da en hadde mange hundre gigabyte tilgjengelig, men nå som mindre SSD-er regjerer kan det utgjøre en forskjell om du dropper et par-tre av dem fra den mulig prehistoriske installasjonsrutinen din.

Kan du for eksempel bruke e-post i nettleseren, og brenner du egentlig fortsatt CD-er slik at du må ha Nero Burning Room installert?

 

 

Ikke la programmene starte med maskinen

Svært få programmer har noe i oppstarten din å gjøre, hvor de kun opptar minne, bruker batteri og trekker ut oppstartstiden. La skylagringstjenester og sikkerhetskopiprogrammer kjøre.
Svært få programmer har noe i oppstarten din å gjøre, hvor de kun opptar minne, bruker batteri og trekker ut oppstartstiden. La skylagringstjenester og sikkerhetskopiprogrammer kjøre.

Programmer som gjerne vil starte opp sammen med Windows er det  fortsatt flust av, flere år etter at den mekaniske, trege harddisken «døde» som systempartisjon og hastighetsarguementet forsvant. I dag stjeler oppstartsprogrammene bare minne og fører til lengre oppstartstid for maskinen din. Vonde vaner tar tid å endre, og det betyr at du frem til programmene forstår at de har lite å tjene på å presse seg inn i Windows-oppstarten din må ta saken i egne hender. 

Pass spesielt godt på under installasjonen av hvert program. Det er her du som regel gir programmene du installerer tillatelse til å starte med maskinen din.

Men, uansett hvor godt du passer på er det i dataverdenen som ute i den virkelige verden; en del mangler folkeskikk. Programmer legger seg i oppstarten uten å spørre. Da tar jeg det som en personlig seier hver gang jeg tar dem på fersken, før de så brutalt fjernes med et aggressivt museklikk.  

Du kan finne ut hvilke programmer som starter opp sammen med maskinen din, og gi dem samme harde behandling, ved å høyreklikke i oppgavelinjen og velge «Oppgavebehandling». Under oppstartfanen ligger de frekke kjøterne nå pyntelig på rekke og rad, klare for å få nådestøtet ved å høyreklikke på dem og velge «Deaktiver».

Merk at skylagringstjenester og andre programmer som tar sikkerhetskopier og utfører regelmessig vedlikehold bør få fortsette å starte sammen med Windows for å fungere.

Oppdatere skjermdriver

Både Nvidia, AMD og Intel gir jevnlig ut nye skjermdrivere som leverer bedre ytelse og feilfikser.
Både Nvidia, AMD og Intel gir jevnlig ut nye skjermdrivere som leverer bedre ytelse og feilfikser.

Det er viktig å holde driverene til de ulike komponentene oppdatert, bare slik er du sikker på at hele potensialet deres hentes ut. Det å oppdatere drivere kan imidlertid være en kjedelig og ikke minst vrien oppgave, så med mindre noe på maskinen ikke fungerer eller et komponent oppleves ustabilt, er det sjelden jeg tar meg bryet med å oppdatere dem. Det finnes likevel ett unntak, nemlig skjermkortdriveren.

Ofte kan nye drivere, fra enten AMD, Intel eller Nvidia, bringe med seg ytelsesoppgraderinger på opptil tosifret prosenttall for nye spill. Skjermkortdrivere er dessuten de aller letteste å finne og installere, og sjansen for å ødelegge noe i prosessen er ikke-eksisterende. Du har kun lengre batteritid, flere funksjoner og bedre spillytelse å se frem til. 

Før du kan oppdatere skjermkortdriveren din må du finne ut hvilken produsent som har laget skjermkortet ditt, være seg Nvidia, AMD eller Intel.

Produsenten finner du Innstillinger —> System —> Skjerm —> Avanserte skjerminstillinger, og deretter klikke på «Egenskaper for skjermkort».

Lag en strømplan  – for bærbare

Ved å bruke og tilpasse rett strømplan kan du bruke maskinen din lengre på en lading og faktisk redusere viftestøy.
Ved å bruke og tilpasse rett strømplan kan du bruke maskinen din lengre på en lading og faktisk redusere viftestøy.

Som standard kan du velge mellom tre strømplaner i Windows om du har en bærbar maskin: Strømsparer, Balansert eller Høy ytelse. De fleste PC-produsenter tar utgangspunkt i Balansert-planene når de oppretter en strømplan for deg, men denne er ikke nødvendigvis spesielt godt tilpasset din bruk eller dine behov. Kanskje trenger du ikke alle kreftene maskinen har og vil gjerne bytte dem mot lengre batteritid, eller hva med å øke lysstyrken samtidig som du setter nettverkskort, harddisker og skjermkort i sparemodus?

Personlig bruker jeg bærbare kun til kontoroppgaver og trenger sjelden spesielt høy ytelse. Derfor tar jeg alltid utgangspunkt i strømsparerplanen, med den endringen at jeg slår av adaptiv lysstyrke på skjermen og justerer lysnivået manuelt. Det har lite for seg at maskinen min står med en masse krefter i høygir, bare for at jeg skal surfe på internett eller skrible ned noen ord i tekstbehandleren. 

Ta derfor en gjennomgang av strømsparerplanen din, som du finner under Innstillinger, System, Strøm og hvilemodus, Tilleggsinnstillinger for strøm.

På neste side forteller jeg hvordan jeg personliggjør Windows 10 »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen