Guide Intel 3D Xpoint

(Bilde: Intel)

Slik fungerer Intels superraske lagringsteknologi

Vi tar en nærmere titt på Intels 3D XPoint.

På IDF 2015 slo Intel og Micron på stortrommen og lanserte det de mener er intet mindre enn en revolusjon i hvordan datamaskiner opererer: den nye XPoint hybrid minne/disk-teknologien, som skal være 1000 ganger raskere enn NAND flash, ha 1000 ganger lengre levetid, og ha 10 ganger høyere lagringstetthet enn DRAM. 

På toppen av dette er minnet ikke-volatilt, så det beholder innholdet når strømmen slås av, akkurat som en harddisk/SSD.

XPoint skal være resultatet av ti års forskning hos Intel, som nå introduserer minnet som en ny node i PC-arkitekturen. Ikke i konkurranse med DRAM og NAND flash – men et tillegg til disse.

Tradisjonelt ser vi en datamaskin som en enhet med tre hovedkomponenter; Prosessor, minne og harddisk. Prosessoren prosesserer kjempefort, men data må leses fra harddisken til minnet for å kunne brukes. Minnet er raskt, prosessoren er raskere, og harddisker er tradisjonelt veldig trege. Dette skaper en flaskehals fordi data ikke kan leses raskt nok inn for å tilfredsstille prosesseringsevnen i maskinen.

3D XPoint-brikker.
3D XPoint-brikker.

Mens prosessorer blir 10-20 % raskere ved hver generasjon, og minnet nå er fremme ved nokså raske DDR4, har det ikke skjedd stort på harddiskfronten siden 1989 da NAND Flash ble lansert av Toshiba, og det tok omtrent tyve år før dette fant veien til diskene vi kjenner og bruker i dag. Intel og Micron lover derimot XPoint-produkter for alle markeder allerede i 2016.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (4)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen