GUIDE: Slektsgranskning Så lett finner du forfedrene dine på nettet

Guide Slektsgranskning

(Bilde: Montasje: Shutterstock/Teknofil.no)

Så lett finner du forfedrene dine på nettet

Her er alt du trenger å vite om slektsgransking.

Slektsdatabaser på nettet

Er du i slekt med noen kongelige? Nettbaserte databaser kan hjelpe deg å finne svaret.
Er du i slekt med noen kongelige? Nettbaserte databaser kan hjelpe deg å finne svaret. Foto: Geni

Det er godt mulig forfedrene dine allerede befinner seg i én eller flere slektsdatabaser på nettet. Det finnes flere slike databaser, hvor brukerne kan legge inn sine egne forfedre og samarbeide med hverandre om å utvide slektstreene sine. Disse databasene er fulle av informasjon. Selv om du ikke skal ta alt for god fisk kan de hjelpe deg videre når du sitter fast, og gi deg et rikere bilde av slekten din enn du klarer å få på egenhånd. Å bruke slike nettbaserte databaser har både fordeler og ulemper. Vi begynner med fordelene:

 • Du kan spare ekstremt mye tid ved å utnytte deg av andres forskning. 
 • Databasene har millioner av navn. I enkelte av disse databasene kan du finne hundretusenvis av forfedre – du har ikke nubbesjans til å komme så langt på egenhånd. 
 • Med dine bidrag kan du gjøre databasen enda bedre for andre slektsgranskere.
 • Databasene er søkbare og lette å bruke. 
 • De har vanligvis også andre nyttige tjenester, som bilder og offentlige dokumenter.
Ved hjelp av slektdatabasen Geni kan du sjekke om du slekter på store navn.
Ved hjelp av slektdatabasen Geni kan du sjekke om du slekter på store navn.  Men du bør ikke stole blindt på det du finner ut.Foto: Geni

Ulempene:

 • Jo flere kokker, jo mer søl. «Skikkelig» slektsforskning innebærer at du sjekker og dobbeltsjekker alle funnene dine selv. I en database laget av tusenvis av mennesker, er det garantert feil og mangler, og det er vanskelig å vite hva du kan stole på og hva du ikke kan stole på.
 • Det er vanligvis ikke gratis, og noen av tjenestene er ganske dyre. Enkelte selger kun abbonnement på årsbasis.
 • Du kan ikke stole på at du alltid har tilgang på det du legger inn i en kommersiell database. Enten du selv slutter å abonnere på tjenesten, eller den legges ned, kan du miste tilgangen på hardt arbeid. 
 • De kommersielle aktørene beskytter privatlivet til nålevende personer ved å skjule dem for folk som ikke har tilgang til «ditt» slektstre. Men nettet er usikkert! Ikke legg ting inn som du ikke er komfortabel med at andre finner ut.
Disse databasene kan være til hjelp på andre måter også. Noen hadde for eksempel allerede lagt inn min tippoldefar.
Disse databasene kan være til hjelp på andre måter også. Noen hadde for eksempel allerede lagt inn min tippoldefar – og mengder av andre slektninger. Foto: Geni

Bruker du disse databasene riktig kan de være svært nyttige kilder på informasjon om slekten din. Her er noen sider du kan teste:

 • Geni – Gratis grunnmedlemskap, som du faktisk kommer ganske langt med. Er et gigantisk samarbeidsprosjekt, hvor du kan koble deg på «verdenstreet» og søke blant millioner av forfedre. Mange norske brukere. Du må betale for årsmedlemskap. Enkel å bruke. Samarbeider med MyHeritage.
 • MyHeritage - Gratis grunnmedlemskap. Stor database, med mange norske brukere. Har en del dokumentasjon, men du må betale for å få bruke det. Du må betale for årsmedlemskap. Enkel å bruke. Samarbeider med Geni.
 • Familysearch.org – Drives av mormonerne i USA, og er helt gratis. Mange av navnene er «amerikanisert» - altså, «Olson» i stedet for «Olsen». Ikke en side for nybegynnere, og den har ikke så mye fancy funksjonalitet, men databasen er enorm og basert på arbeid organisasjonen har drevet med siden attenhundretallet.
 • Ancestry.com – Svært stort nettsted. Mye koster penger, men de har 14 dagers prøveperiode (som må manuelt kanselleres før den går ut). Mye ekstra dokumentasjon tilgjengelig, spesielt for USA. Flere typer medlemskap, med månedlig avgift. Enkel å bruke.

Husk: Lagre alt du vil spare på lokalt. Dobbeltsjekk før du legger inn andres informasjon i ditt eget slektstre. Ikke legg ut noe selv om du ikke er helt sikker på at det stemmer. Bare legg ut informasjon du er komfortabel med å dele.

Boken er fortsatt viktig

Her finner du mye informasjon.
Her finner du mye informasjon. Foto: Joachim Froholt

Internett er vel og bra, men du kommer langt med å bla i papir også. Bygdebøkene er en tradisjonell og svært viktig kilde på informasjon for enkel slektsgransking. I disse bøkene har lokalhistorikere lagt inn detaljert informasjon om individuelle gårder i ulike bygder. De har brukt akkurat samme informasjon og metodikk som slektsgranskere, altså kirkebøker og offentlige arkiver. Men bøkene er sentrert rundt gårdene, og forteller hvem som har bodd der fra de tidligste tider man har dokumentasjon fra og frem til nåtiden. I den grad forfatterne har klart det, forteller de også hvor folk kom fra og hvor de flyttet til når de forlot gården og bygden.

Bøker er fortsatt nyttige.
Bøker er fortsatt nyttige. Foto: Joachim Froholt

Ved hjelp av lokale bygdebøker kan du med andre ord følge slekten din tilbake i tid. Hvis en bygdebok dekker et sted der familien din har bodd i lang tid, vil den være full av informasjon om dine forfedre – navn, fødselsdatoer, familierelasjoner, giftemål, kjøp og salg – og så videre. Du kan følge dem fra generasjon til generasjon, og fra gård til gård.

Bygdebøker er en generelt en svært troverdig kilde på informasjon. Men feil kan forekomme også her, så det kan fortsatt lønne seg å dobbeltsjekke informasjonen.

Hos Slekt1 finner du en oversikt over de utgitte bygdebøkene i Norge.

Nasjonalbiblioteket har titusenvis av digitaliserte bøker, samt mengder av annet materiale.
Nasjonalbiblioteket har titusenvis av digitaliserte bøker, samt mengder av annet materiale. Foto: Nasjonalbiblioteket

Bygdebøkene varierer i både alder og kvalitet. Du finner dem på ditt lokale bibliotek, men de er som regel også til salgs direkte fra lokale historielag og lignende – i alle fall hvis de er av nyere dato. Du vil nok få bruk for bygdebøker fra mange steder rundt om i landet. Noen bygdebøker er digitaliserte, og tilgjengelige på nettet.

Her er en liste over bygdebøker og andre lokalhistoriske bøker som er digitaliserte.

 • Les hvordan jeg fant familien i bygdeboka

I tillegg til bygdebøker kan bøker om lokalhistorie, biografiske verk og gamle aviser kan være en glimrende kilde på informasjon når du er på jakt etter mer enn bare navn og årstall. Noen bøker vil omtale forfedrene dine spesifikt, andre vil hjelpe deg å få et bedre inntrykk av hvordan de har levd og hvilke utfordringer de har slitt med. I tillegg finnes det slektsbøker som tar for seg individuelle familiers historie.

Du kan lese bøkene normalt, men også søke i dem.
Du kan lese bøkene normalt, men også søke i dem. Foto: Nasjonalbiblioteket

Nettstedet Slekt1 har en stor oversikt over utgitte slektsbøker.

bokhylla.no finner du mengder av norske bøker, som er skannet og gjort digitalt tilgjengelig helt gratis. Utvalget inkluderer også flere slektsbøker og bygdebøker. De fleste digitaliserte bøkene er søkbare, slik at du lett kan finne informasjon som er relevant for deg.

Digitalt Museum er nok en glimrende gratistjeneste.
Digitalt Museum er nok en glimrende gratistjeneste. Foto: Digitalt Museum

Bokhylla.no er en tjeneste levert av nasjonalbiblioteket. Om du velger å opprette en bruker der kan du for eksempel finne ut om de aktuelle bøkene er tilgjengelig i ditt lokale bibliotek.

En annen kilde på nyttig eller interessant informasjon er Digitalt Museum. Her finner du ting som gamle bilder, samt fotografier av og informasjon om ulike gjenstander i samlingene til ulike norske museer. Når du har funnet noen stedsnavn eller andre ting du kunne tenke deg informasjon om, anbefaler jeg å søke etter det på Digitalt Museum.

Nyttige ressurser

Gamle kart kan være veldig spennende å titte på. Men også nyttige for slektsgranskeren.
Gamle kart kan være veldig spennende å titte på. Men også nyttige for slektsgranskeren. Foto: Statens Kartverk

Det finnes flere nyttige ressurser i Norge. Her er noen av dem:

DIS Norge - en organisasjon for slektsgransking. Det koster penger å være medlem her, men du får til gjengjeld ulike fordeler, som et medlemsblad og tilgang på en egen database. Nettstedet har også flere nyttige gratisressurser, slik som en database over gravminner i Norge og et populært forum.

Norsk Slekthistorisk Forening – en annen organisasjon du kan melde deg inn i, med tidsskrift og ulike medlemstjenester. Men de administrerer også en stor og nyttig Wiki-side som alle kan benytte seg av.

Du finner historiske kart fra hele Norge hos Statens Kartverk. Først og fremst interessant, men kan være ganske nyttig. På den gamle Norgeskart-tjenesten kan du også se gamle amtskart, som et eget kartlag. Trenger du hjelp til å finne en ruin i skogen eller et gammelt hus kan du besøke Miljøstatus.no, der du blant annet kan vise bygninger fra før 1900 på kartet. Du kan også få opp litt informasjon om bygningene. En lignende tjeneste er riksantikvarens kulturminnesøk.

Stammer familien din fra Sverige? Svenske Arkivdigital tilsvarer det norske Digitalarkivet, men er en kommersiell tjeneste som koster penger. Prøv også gratisnettstedet Släktdata

Programvare

Ved hjelp av et program som Legacy kan du holde orden på slekten. Dette er versjon 7.5.
Ved hjelp av et program som Legacy kan du holde orden på slekten. Dette er versjon 7.5. Foto: Joachim Froholt

I denne artikkelen har vi først og fremst fokusert på hvordan du skal finne informasjon om slekten din, men du må også lagre det på en fornuftig måte. Heldigvis finnes det flere programmer som er skreddersydd for akkurat denne oppgaven. Ved hjelp av genealogiprogramvare kan du legge inn forfedrene dine i et søkbart slektstre, og presentere resultatene oversiktlig og greit. Mange nettsteder tilbyr lignende tjenester, men det er veldig lurt å lagre alt du finner lokalt.

Gramps er et gratis alternativ.
Gramps er et gratis alternativ. Foto: Wikipedia

En god, gratis løsning heter Gramps. Denne programserien debuterte allerede i 2001, og regnes av mange som det beste innenfor gratis genealogiprogramvare. Gramps er tilgjengelig på norsk, og har wiki-dokumentasjon på svensk.

Blant de kommersielle løsningene er Legacy Family Tree en av de mest anerkjente. Programmet er tilgjengelig på norsk, og har til og med en norskspråklig nettside. En mindre avansert utgave av Legacy er gratis.

En større liste over tilgjengelig programvare kan du finne hos DIS Norge.

Du finner også en liste på Wikipedia.

Hopp til siste side for å lese om snarveien til forfedrene dine! 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen