GUIDE: Slik ferdes du rimelig og elektrisk i sommervarmen
Guide

Slik ferdes du rimelig og elektrisk i sommervarmen

Du kan kjøpe et elektrisk fremkomstmiddel fra rundt 2000 kroner.

Sommeren er definitivt her, og strengt tatt kan deler av landet sies å ha hoppet over våren. Med de varme dagene kommer behovet for å komme seg rundt på en kjapp og enkel måte fort.

Og i varmen som store deler av landet har nytt godt av er det en fordel om man slipper å sykle seg svett før man kommer frem til parken eller svaberget.

Det siste året har vi testet mange elektriske fremkomstmidler, og spesielt elektriske sykler.

Disse gir deg assistanse når du tråkker, slik at du kommer både lengre og lettere avsted. Med de beste slipper du også å reise deg når du skal sykle i de hardeste oppoverbakkene.

Hvis du vil slippe å tråkke

Til kortere eller lengre turer der selve sykkelidyllen ikke er så viktig finnes det andre typer fremkomstmidler som kan være vel så gode. En sparkesykkel må ha litt manuell starthjelp, før den tar deg resten av veien for egen motor. I motsetning til elsyklene, som finnes i terreng- og hybridutgaver, er ikke sparkesykler noe du bør prøve andre steder enn på flate veier og fortau.

Men både sparkesykler og elsykler er begrenset i hastighet, til henholdsvis 20 og 25 kilometer i timen. Hvis det haster litt mer, og du fortsatt vil kjenne vinden fyke forbi der du suser i t-skjorta er kanskje en elektrisk scooter mer din greie?

Uansett finner du de beste elektriske fremkomstmidlene vi har testet i listen under. Høres ikke testvinneren helt riktig ut for deg kan du kanskje finne en god match i samletestene som vi lenker til i boksene.

 

White SC-E Comp FF 2018 (Elsykkel)

Lav vekt og masse krefter

White SC-E Comp FF 2018 (Elsykkel)

Da vi testet de litt dyrere elsyklene opp til 20 000 kroner i fjor, kom XXLs SC-E Comp best ut. Den relativt lave vekten for en elsykkel ble fremhevet, og spesielt også at den drar svært godt i harde motbakker. Meget gode bremser fikk sykkelen også skryt for.

Noen mindre justeringer er gjort i årets modell.

Hele samletesten av elsykler under 20 000 kroner finner du her »

Momas Randolph (Elsykkel)

Rimelig men ålreit

Momas Randolph (Elsykkel)

Da vi testet sykler rundt 10 000-kronersmerket ble vi ikke dypt imponert. Nivået lå et stykke under det vi helst ønsker fra elsykler, men Momas Urban Randolph var unntaket, og vant også testen. Den kom seg greit opp ekstreme motbakker takket være krankmotoren som resten av de rimeligere syklene ikke hadde. Stort batteri og komfortabel sykling fikk den også skryt for.

Men den kan føles litt rykkete når du treffer toppfarten elmotoren støtter deg på (25 km/t), eller når du trykker inn bremsene før motoren har fått stoppet.

Hele samletesten av de billigste elsyklene finner du her »

Ninebot by Segway KickScooter ES1

Hvis du bare vil frem

Ninebot by Segway KickScooter ES1

Hvis reisen ikke er opplevelsen, men bare på veien til opplevelsen, kan en sparkesykkel med elektrisk drift være verdt å vurdere. Disse dingsene er artige å kjøre og har nylig blitt lovlige på norske veier. Ninebots alternativ får skryt for store hjul og god bakkeklaring, noe som gjør den behageligere enn mange andre modeller på norske veier og fortau.

En toppfart på akkurat 20 km/t gjør den kjapp nok samtidig som den holder seg akkurat innenfor norsk lovverk. Behagelig kjøreopplevelse er den store fordelen med denne modellen, men middels rekkevidde og et ståbrett som fort bli skittent og stygt er blant ulempene. Rekkevidden kan bedres ved å kjøpe et ekstra batteri som kan brukes samtidig, og da får du også nyte godt av høyere toppfart og mer trøkk opp bakkene. 

Hele samletesten av elektriske sparkesykler finner du her »

Vessla

Hva med en elektrisk scooter?

Vessla

Greit, denne havner mer i kategorien for ordinære elektriske kjøretøy enn de andre sykkelvariantene i listen. Men en scooter som beveger seg bare på batteri og elmotor gir en stille og ganske annerledes opplevelse enn det andre scootere og mopeder kan gi. Og med en toppfart på 45 kilometer i timen kommer du deg rimelig fort til bestemmelsesstedet uten å måtte kaste lange blikk på bilen eller bli bakt i en stappfull buss.

Det hører med at Vessla ikke er like kjapp i oppoverbakker, og at den begrenser hastigheten kraftig når du nærmer deg tomt batteri. Du bør altså unngå å kjøre den helt tom, eller ha med ekstrabatteri på tur.

Les hele testen av Vessla her »

Det er ikke alt vi rekker å teste på tolv måneder, og det finnes flere kategorier dingser som kan ta deg til grillfesten på en behagelig og sommerlig måte.

Vi tar derfor med noen spreke representanter fra hver av de mest vanlige typene under. Disse har vi foreløpig ikke testet, så her holder vi oss til å nevne markedslederne for hver type.

Ninebot by Segway Mini Pro 320

Selvbalanserende kjøretøy

Ninebot by Segway Mini Pro 320

Segway er navnet på den opprinnelige selvbalanserende farkosten. De finnes fortsatt på markedet, men de store modellene med håndtak koster ganske mye. Du kan få selvbalanserende kjøretøy ganske langt ned i pris, så som denne varianten, Mini Pro.

Her får du ikke håndtak, men styrer i stedet ved å ha knærne rundt en støtte du peker i den retningen du vil ferdes. Her starter prisene rundt 5000 kroner, og fortsetter opp til fullvoksne Segway-modeller, og konkurrenter, som fort kan koste 40-50 000 kroner.

Denne modellen er kun et eksempel fra én av markedslederne.

RayeeTech Hoverboard 6,5"

Svevebrettene

RayeeTech Hoverboard 6,5"

Svevebrettene er tett i slekt med ting som de større Segway-modellene. De kategoriseres alle som selvbalanserende kjøretøy. Men svevebrettene har ikke håndtak eller knestøtte, slik de større variantene har. De styres bare av hvilken vei du legger vekten når du står på dem. Disse er antakeligvis de billigste elektriske fremkomstmidlene du kan kjøpe, men vær obs på at det er store kvalitetsforskjeller på dem.

Det er også lurt å holde seg til leverandører og merker du stoler på, i så stor grad som mulig. Her har det vært en eksplosjon av produsenter og ulike produkter - i så stor grad at enkelte av produktene har hatt dårlige batterier og tatt fyr. Kjøper du fra en god butikk og en produsent med solide og gode produkter bør ikke det være noe problem, men vi hadde kanskje ikke tatt med oss en slik fra utlandet.

Denne modellen er kun et eksempel på klassen svevebrett.

Yuneec E-Go

Elektriske skateboard

Yuneec E-Go

Hvis et elektrisk skateboard frister finnes det flere varianter av disse også. Markedslederne er Boosted Boards, men her betaler du også litt mer enn hos andre produsenter.

Vi prøvekjørte eksempelvis Inboard M1 for et par år siden, og selv om produktene gjerne har fått lenger rekkevidde og bedre teknologi siden den gang, er de for de fleste formål relativt like i dag.

Denne modellen er kun et eksempel på klassen elektriske skateboard.

Vil du vite mer? Se sniktitten på Inboard M1 her »

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen