Ikke mye standard her, nei!
Guide
Ikke mye standard her, nei! (Bilde: Niklas Plikk, Teknofil.no)

Slik endrer du Android-hjemskjermen fullstendig

Det er kjempelett å bytte ut de kjedelige menyene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av Android-systemets store fordeler er at det er betydelig åpnere enn hovedkonkurrenten iOS. Dette har alltid vært salgsargumentet for å velge dem, men hvor mange vanlige brukere benytter seg egentlig av fordelene operativsystemet byr på? Hvor mange har giddet å skreddersy mobiltelefonen på måter som simpelthen ikke er mulig om du hadde hatt en iOS-telefon? 

Jeg hadde hørt mye om måter å erstatte den såkalte «launcheren» på, selve hjemskjermen på telefonen, men aldri tatt bryet med å prøve det ut selv. Jeg hadde imidlertid fått flere tips fra kollegaer om blant annet en app som heter Themer. 

Vi prøver Themer

Themer lar deg enkelt laste ned og installere nye temaer for mobilen, uten alle de kompliserte valgene. Ved å installere et nytt tema vil du kunne radikalt endre utseendet og mulighetene i på hjemskjermen og de andre skjermene på telefonen din. Det finnes en bråte ulike temaer, ofte designet med vidt forskjellige mål i tankene. Noen tar sikte på å presse så mye nyttig informasjon inn på selve hjemskjermen som mulig, andre fokuserer på å gjøre menyene lekre og stilfulle, og andre igjen handler mer om å velge hva slags informasjon og muligheter du vil ha lett tilgjengelig – på bekostning av ting du egentlig blåser litt i.

Eksempel på et nytt tema.
Eksempel på et nytt tema, som går over tre skjermer.

Themer er ikke den eneste slike appen, men den har flere fordeler. Først og fremst er det helt gratis, så du har ingenting å tape på å teste. Temaene er også gratis, og holder en høy kvalitet. At Themer er lett å installere er også en fordel, og det samme er det faktum at det er kjempeenkelt å finne og laste ned nye temaer, og veksle mellom dem. Dermed er det bare å eksperimentere i vei, helt til du finner noe som passer akkurat deg og dine behov, eller kanskje bare er veldig kult.

Installasjonen av Themer.
Installasjonen av Themer.

Themer gjør det også enkelt å skru funksjonaliteten av igjen, om du ønsker det. Du taper altså ikke noe på å teste, og finner du ut at du heller vil bruke en annen tema-app, eller av en eller annen grunn vil gå tilbake til originalutseendet, så fikser du det på null komma niks.

Slik installerer og aktiverer du Themer

Themer er tilgjengelig på Google Play. Appen krever at du har Android versjon 4.1 (Jelly Bean) eller bedre. 

Når du har lastet ned og åpnet appen får du spørsmål om du vil bruke den som startside, og om du vil gjøre det én gang eller alltid. Det kan sikkert være lurt å kjøre «en gang» først, og så endre til «alltid» neste gang. På norsk finner du Themer-appen under navnet «utskytingsrampe» (resten av teksten er på engelsk) i app-menyen din.

Trykk og hold på skjermen for å komme inn på denne menyen.
Trykk og hold på skjermen for å komme inn på denne menyen. Velg «themes» for å finne nye temaer.

Slik bruker du Themer

Når Themer er aktivert vil du umiddelbart se at hjemskjermen din har forandret seg. Men dette er bare begynnelsen. Ved å holde trykke og holde fingeren på et tomt område på skjermen kommer du inn i Themers konfigurasjonsmeny.
Velg så «themes» for å finne et nytt tema.

Som du ser er det ganske mange å velge mellom – over 400, faktisk. Ikke bruk masse tid på å lete etter det perfekte temaet, bare prøv noe som ser kult ut. Så er det bare å gjenta prosedyren for å bytte tema om du vil prøve noe annet. Jo flere du tester, jo større er sjansen for å finne noe du virkelig liker, så slå deg løs.

Velg hvilke apper som skal åpnes

Her velger du hva som skal åpnes når du går inn på meldinger-ikonet.
Her velger du hva som skal åpnes når du går inn på meldinger-ikonet.

De fleste temaene har flere snarveier til for eksempel sosiale funksjoner eller andre greier. Du velger selv hvilken app som skal åpnes når du trykker på en slik snarvei, og det gjør du første gangen du bruker snarveien. Dette gjelder også standardfunksjoner som meldinger og så videre. Om du vil endre oppsettet senere, går du inn i konfigurasjonsmenyen, trykker «settings» og går inn i «app preferences». Da får du opp en liste over aktuelle apper, og velger den du ønsker.

Om du for eksempel har lastet ned en fancy klokke-app eller vil ha Yr som vær-app, kan du fikse det på samme måten. Disse valgene huskes av Themer, så du trenger ikke sette alt opp på nytt når du velger et nytt tema!

Vil du skru av Themer? Gå inn i «settings», og velg «use old homescreen». Om du for eksempel har en Samsung-telefon, må du så velge «Touchwiz hjem»-appen. Så må du velge om standard-skjermen skal brukes én gang, eller alltid.

Lyst på et annet bakgrunnsbilde?

Om du er over gjennomsnittet interessert i å fikse på hjemmeskjermen din, er det faktisk mulig å gjøre enda mer med temaene.

Den enkleste endringen er å skifte bakgrunnsbilde. Det gjør du kjapt ved å gå inn i Themer-menyen, velge «bakgrunn» og «change wallpaper». Så må du inn i bildemappen på telefonen for å finne et nytt bilde. Du avslutter med å velge utsnitt (ettersom bildeformatet sannsynligvis ikke er det samme som skjermformatet). 

Her er bytter jeg ut det opprinnelige bildet i Crimson Sundown-temaet med et fint bilde av en septiktank (i bakgrunnen):

Slik velger du et nytt bakgrunnsbilde.
Slik velger du et nytt bakgrunnsbilde.

Merk at selv om et tema bare bruker én skjerm, får du alltid «skrivebordet» i tillegg, så det er alltid minst to skjermer å velge bakgrunnsbilde for. Du kan enten velge bakgrunnsbilde for hver skjerm, eller sette ett enkelt bilde som «single wallpaper». Et tredje alternativ er «scrolling wallpaper» – da vil du ta et bredere utsnitt, som du igjen kun ser et utsnitt av på hver skjerm. Slik tar det seg ut på Crimson Sundown-temaet, som er på to skjermer pluss skrivebord:

Crimson Sundown med nytt, skrollende bakgrunnsbilde.
Crimson Sundown med nytt, skrollende bakgrunnsbilde.

Du kan skreddersy i detalj

Alle aspekter av de ulike temaene kan endres, og du kan skreddersy dem til det ugjenkjennelige. Dette er imidlertid ikke noe vi vil gå veldig nærme inn på i denne artikkelen, ettersom det krever betydelig mer innsats og kunnskap. Men velger du «unlock widgets» i «advanced»-menyen vil du ved å trykke og holde på skjermen kunne flytte rundt på og redigere elementene på skjermen. Her kan du se hvordan det fungerer:

Det er imidlertid langt fra nødvendig å gjøre dette. Jeg anbefaler først og fremst at du leter etter ferdige temaer som fungerer slik du ønsker, men det er alltid greit å ha muligheten til å detaljstyre.

På neste side har vi samlet ti kule temaer du kan prøve »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen