Guide
(Bilde: Shutterstock)

Slik bygger du din egen drone fra bunnen av

Vi har fått tak i en droneentusiast fra NRKbeta til å fortelle hvordan du kan bygge din første drone.

Ordet drone har for noen en litt følelsesladet klang som kan gi assosiasjoner til krig, men droner kan brukes til veldig, veldig mye annet. Populariteten til de små og flyvende farkostene har tatt helt av de siste årene, og brukes til alt fra å hjelpe til i arbeidet med å få kontroll på skogbranner til å ta video med utrolig kule kameravinkler av noen som kjører wakeboard.

Bare fantasien setter grenser, og et par lover og regler.

Selv om prisen for en drone har fally betydelig de siste årene, er de fortsatt relativt dyre. Et alternativ da er å bygge din egen, personlige droner. Men hvordan gjør du det? Vi har sett på hvordan du kan bygge din egen drone fra bunnen av. Til det har vi fått hjelp av droneentusiasten Eirik Solheim i NRK, som selv har gjort dette en rekke ganger før.

Hva er egentlig en drone?

Skillet mellom nøyaktig hva som er en drone og hva som ikke er en drone, er ikke helt klart. Men de fleste er enige om at et tradisjonelt modellfly ikke er en drone, mens et nymotens quadkopter er en drone – altså at den har fire motorer. Begrepet innebærer også at droner har en form for automatisert styring og til en viss grad kan kjøre på egenhånd. Noen droner kan fly helt på egenhånd, for eksempel basert på GPS-koordinater, mens andre droner kreve en erfaren fører for å kunne manøvreres.

Når det er snakk om selvbyggerdroner, er det ofte quadkopter det snakkes om. Dette er et fartøy med fire rotorer. To av rotorene spinner med klokka, og de andre to spinner mot klokka. Ved å forandre hastigheten på de fire rotorene individuelt, kan man manøvrere quadkopteret. Og det er her automatiseringen av quadkopteret kommer inn i bildet. Som fører av dronen styrer man nemlig ikke rotorene individuelt. I stedet har man sensorer og elektronikk som hele tiden gjør små justeringer på hastigheten til de forskjellige rotorene, slik at quadkopteret holdes stabilt.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen