GUIDE: Sjakk-apper: Spill sjakk på mobilen

Guide Sjakk-apper:

(Bilde: Shutterstock)

Spill sjakk på mobilen

Dette er de mest populære sjakk-appene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Saken er publisert første gang 27. november 2013, og er oppdatert med flere ekspert-tips.

Sjakk-VM endte med seier til Magnus Carlsen. Dette innnebærer trolig at den mye omtalte "sjakk-bølgen" vil fortsette å skylle innover fedrelandet de neste månedene. Kanskje helt frem til sjakk-OL i Tromsø, i starten av august, 2014.

Les også om hvordan datamaskiner spiller sjakk:
Verdens beste sjakkspiller heter ikke Magnus Carlsen »

I skrivende stund er det nesten ikke sjakkbrett å oppdrive i norske lekebutikker og bokhandlere. Du trenger ikke bli matt av den grunn, for springer du en tur innom applikasjonsbutikken på mobilen din, vil du finne sjakk-apper på rad og rekke.

Sjakk-appene regjerer de norske topplistene i både Google Play og App Store om dagen. Også Windows Phone-brukerne har tilgang på et par brukbare sjakk-apper.

Les også: Nå har det blitt enklere å finne nettbrett-appene

Foto: Shutterstock

Ingen klar verdensener

Hvilken sjakk-app som er per definisjon "best", tør vi ikke fastslå med så begrensede sjakk-egenskaper som det vi har for hånden. Det er heller ikke helt svart/hvitt, for mye kommer tilsynelatende an på hvilket sjakk-nivå du ligger på og hvordan du foretrekker å spille spillet.

Vi registrerer likevel at mange av sjakk-appene er relativt enkle i designen. Vi har på følelsen at noen av dem muligens ble utviklet til PC på starten av 90-tallet, faktisk. De fleste av dem har dessuten fått høyst "kreative" navn, som Sjakk eller Chess. Punktum.

Så vidt vi kan se er det for øvrig ikke én enkelt sjakk-app som på tvers av plattformene kan kalle seg konge, men snarere en hel hær av jevngode apper.

Publikumsfavoritter

Noen sjakk-apper er mer populære enn andre i Apple App Store, Google Play og Windows Phone Store. Disse ligger høyt opp, og kan være et bra sted å starte hvis du vil dyrke din blodferske sjakk-interesse:

Chess * (Mastersoft Mobile Solutions) til iOS.
Chess * (Mastersoft Mobile Solutions) til iOS.

App Store:

På toppen av alle betalingsappene i norske App Store finner vi Sjakk * (Mastersoft Mobile Solutions) til 7 kroner.

Denne appen bygger på et av de kraftigste sjakkprogrammene som finnes, og bør gi deg en nærmest umulig utfordring hvis du velger den aller tøffeste vanskelighetsgraden. Vi anbefaler å starte lett, og heller jobbe deg oppover. Fordelen med denne appen er at grafikken er forholdsvis bra. Vi er ikke overrasket over at dette er den mest populære sjakk-appen i App Store, for denne er helt klart en av de aller beste.

En annen publikumsfavoritt blant iPhone-brukerne er SocialChess, hvor du kan spille mot vennene dine. Dette er på mange måter morsommere og mer sosialt, men det fungerer litt dårlig å måtte vente så lenge på at motstanderen skal gjøre et trekk. Formen kan minne litt om Wordfeud. Denne appen koster 14 kroner.

Den mest populære gratisappen til iOS er Chess - Play and Learn, som er proppfull av reklame og ganske dårlig tilpasset Apples grensesnitt. Liker du å spille hurtigsjakk mot andre, kan Sjakk multiplayer være et bra gratisalternativ, men også denne har mye reklame hvis du ikke punger ut 7 kroner.

Google Play:

For Android-brukerne virker valget ganske enkelt, enten du er villig til å betale for appen eller ei. Her er nemlig Chess (AI Factory Limited) den soleklare favoritten til brukerne, både i gratisversjon (med forstyrrende reklame) og fullversjon til 9 kroner. Her kan du spille mot hverandre på samme enhet, men det er ikke støtte for online multiplayer. Denne appen bruker sjakkprogrammet Treebeard, hvis det sier deg noe, og har 10 vanskelighetsgrader.

Av multiplayer-alternativene som er gratis ligger Chess Live høyt på listen. Det fungerer greit, og har heller ikke mer reklame enn du kan forvente. Ellers kan du også vurdere Sjakk multiplayer, den samme appen som finnes til iOS, men den er altså best i fullversjon til 7 kroner.

Chess (AI Factory Limited).
Chess (AI Factory Limited).

Windows Phone Store:

Sjakk-appen som promoteres på forsiden av Windows Phone Store er Chess4All. Til å være gratis (med reklame), synes vi denne faktisk virker ganske bra. Litt glorete grafikk, men det får gå. Et par brukervurderinger peker på at den krasjer innimellom, men det merket ikke vi noe til. Med denne appen kan du enten spille mot "computeren" eller mot andre spillere. Kjøp deg fri for reklamen for 21 kroner hvis du liker Chess4All.

Den desidert mest populære sjakk-appen til Windows Phone, som også finnes til Android og iOS, er imildertid ChessByPost. Den er nokså enkel i designen denne også, men vår erfaring – og brukernes generelle oppfatning – er at den i alle fall er stabil. Det morsomme med denne appen er jo at du kan spille sjakk på tvers av mobilplattformene.

Sjakkekspertens favoritter

Chess at ICC.
Chess at ICC.

Vi var imidlertid ikke helt sikre på om aktive sjakkspillere ville velge de samme appene. På About.com fant vi en oversikt over sjakk-apper som ble utarbeidet av turneringsspilleren Edward Scimia. Han anbefaler blant annet Stockfish til iPhone, med verdens tredje beste sjakkprogram, som er utviklet av norske Tord Romstad. Android-appen Chess for All har også Stockfish-programmet til grunn.

Videre nevner Scimia appen Chess at ICC, som finnes til Android eller iPhone. Denne er for medlemmer av International Chess Club (ICC), hvor du enten kan spille rangerte kamper eller bare for moro skyld, "enten du er nybegynner eller Grandmaster". Også appen til Chess.com, til Android eller iPhone, er blant ekspertens anbefalinger.

Mediehuset Teks utvikler Alf Marius Foss Olsen (i midten i oransje hettegenser), flankert av Kinas sterkeste sjakkspiller – Wang Hao – og president i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson (lengst til høyre).
Mediehuset Teks utvikler Alf Marius Foss Olsen (i midten i oransje hettegenser), flankert av Kinas sterkeste sjakkspiller – Wang Hao – og president i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson (lengst til høyre).Foto: Privat

Mediehuset Teks sjakk-ekspert

Her på huset har vi også en som er et stykke over gjennomsnittlig interessert i sjakk, nemlig utvikler Alf Marius Foss Olsen. Han tipset redaksjonen om noen apper som han mener kan passe enda bedre for de mer avanserte sjakk-entusiastene som er interessert i å studere sjakk i dybden.

Skal vi tro vår egen sjakk-ekspert bruker selv proffer i verdenseliten som Carlsen, Anand, Kramnik og Aronian databasen til Chessbase for å terpe på strategien. Chessbase har en app til både iOS (35 kroner) og Android (65 kroner). Her kan du imidlertid ikke spille sjakk, men snarere fordype deg i millioner sjakkspill spilt i turneringer mellom stormestere, langt tilbake i tid. Hva med en gjennomgang av Fischer vs Spassky fra 1972, for eksempel?

ChessBase.
ChessBase.

Chessbase er ikke alene om å kunne søke i databaser. Appen Chess-wise PRO (iOS 35kr) lar deg også søke i en online-database, finne partier sortert på turneringer, og inneholder i tillegg en "endgame tablebase". Man kan også spille online mot andre spillere via tjenesten FICS (Free Internet Chess Server) som er en gratisversjon av ICC. Som om ikke det var nok, kan man også kjøre gjennom en haug med sjakkproblemer. Mens vi er inne på apper som lar deg løse sjakkproblemer, er det verdt å nevne Chessimo og Chess Quest for iOS‚ samt IdeaTactics , iChess og Perfect Chess Trainer for Android.

Tilbake til apper som faktisk lar deg spille sjakk.Vår egen sjakkekspert anbefaler også Stockfish Chess, som vi nevnte lenger opp i artikkelen. Det er en iOS-implementasjon av sjakkmotoren Stockfish (et åpen kildekode-prosjekt) som for tiden er rangert som en av de aller beste i verden! Appen DroidFish Chess er en Android-versjon som også tar i bruk denne sjakkmotoren. 

Listen over apper ville ikke vært komplett uten å nevne Shredder Chess, sier Olsen. Denne finnes til både iOS og Android. Appen var en av de første virkelig sterke programmene som kom til mobiltelefon/nettbrett og kommer med en flott gjennomført gui og er en verdig motstander for alle nivåer. I tillegg har den de fleste funksjoner som allerede er nevnt over.

– Hvis jeg kun fikk lov til å innstallere èn app, ville jeg uten noe særlig tvil gått for denne, sier Olsen.

Hvilken sjakk-app foretrekker du? Kommenter i forumet nederst på siden!

Les også om hvordan datamaskiner spiller sjakk: 
Verdens beste sjakkspiller heter ikke Magnus Carlsen »

(Kilder: applikasjonsbutikkene, About.com, NRK.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen