GUIDE: Selvbygget spill-PC til 15 000 kroner Skal du kjøpe en PC under 15 000 kroner? Her er vår anbefalte handleliste

Guide Selvbygget spill-PC til 15 000 kroner

Skal du kjøpe en PC under 15 000 kroner? Her er vår anbefalte handleliste

Høsten står for døren og med store spillanseringer som Shadow of the Tomb Raider og Battlefield V er det mange som gleder seg til å dykke ned i spillingen etter en lys og varm sommer.

Men, om det er en stund siden du oppgraderte maskinen din sist kan det være den begynner å slite når du stapper den full av spill med stadig mer imponerende effekter og større realisme.

Enten du står overfor en total overhaling, eller kanskje bare trenger å skifte et komponent eller to, kan du nok plukke opp noen tips i denne saken.

Slik ser høst-listen vår ut om du har 15 000 kroner å bygge PC for.

Her har vi nemlig saumfart nettbutikkene på jakt etter de beste komponentene for å sette sammen en egen spill-PC til 15 000 kroner.

Du kan lese om komponentene vi har valgt like under, og selve handlelisten finner du hos Prisjakt (Annonselenke).

Selv om vi her har bevilget oss mer penger enn da vi forrige måned satte sammen en spill-PC for 10 000 kroner er det viktig å påpeke at vi slettes ikke stapper alle de ekstra kronene inn i et kraftigere grafikkort. Selv om det er den enkeltkomponenten som er viktigst i en spill-PC er det viktig å balansere maskinen så den blir så oppgraderingsvennlig som mulig. Slik kan du vokse sammen med maskinen de neste 10 årene og slippe å begynne fra «scratch» igjen om bare et par-tre år.

  Disse komponentene anbefaler vi  

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

AMD-prosessor med god ytelse i spill og programmer

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

Som du ser av prosessoren vi har valgt, en Ryzen 5 2600X, er det en AMD-basert spill-PC vi anbefaler denne gangen.

Enkelte vil kanskje vise til at den litt dyrere i5-8600K-prosessoren fra Intel er bedre til spill, men der dette er helt riktig snakker vi i de fleste tilfeller om ørsmå forskjeller ved lav oppløsning. Ved høyere oppløsning enn full HD blir grafikkortet uansett flaskehalsen og pengene vi sparer legger vi i nettopp grafikkort for mest mulig FPS.

Og på et par områder har AMDs Ryzen-prosessor store fordeler. Takket være at Ryzen 5 2600X har like mange kjerner og tråder som Intels aller kraftigste prosessor til over tusenlappen høyere pris, yter den bedre i de fleste «produktivitets»-oppgaver. Dette er også verdt å tenke på om du streamer og gjør opptak av spilløkter samtidig som du spiller. 

Den andre store fordelen er AMDs lovnader om å støtte den såkalte AM4-sokkelen helt til år 2020. Dette betyr rett og slett at AMD vil slippe nye og kraftigere prosessorer i minst to år til, som vil passe rett inn i prosessor-sporet på hovedkortet du allerede eier. 

I Intel-leiren må du bytte hele hovedkortet dersom du vil ha en raskere prosessor fra en ny generasjon, noe som selvsagt koster mye penger.

Som andre AMD Ryzen-prosessorer kan også denne overklokkes for enda høyere ytelse, men så lenge du sørger for god kjøling (se nedenfor) ordner automatikken på hovedkortet og i prosessoren mye på egenhånd også.

Les testen vår av AMD Ryzen 5 2600X her »

Arctic Freezer 33

Bedre prosessorkjøler

Arctic Freezer 33

Ryzen-prosessoren kommer faktisk med en påmontert kjøler fra AMD, men i testen vår av denne reagerte vi litt på støynivået. Så, mens du slettes ikke er nødt, anbefaler vi at du skaffer en mer effektiv og støysvak kjøler først som sist. Som denne rimelige kjøleren fra Arctic.

I tillegg til lavere temperaturer, og langt mindre støy, kan denne tillate prosessoren å nå høyere hastigheter ved overklokking – enten du tar kontrollen over dette selv eller lar automatikken til AMD styre. Monteringen er enkel og alt utstyr for å bytte ut standardkjøleren følger med.

MSI B450 Gaming Plus

Fremtidssikkert hovedkort

MSI B450 Gaming Plus

Hovedkortet vi anbefaler kommer med AMDs splitter nye B450-brikkesett som har alt du trenger av funksjonalitet. Ettersom hovedkortet kommer med prosessorsokkelen AM4 kan du være trygg på at nye og kraftigere prosessorer kan dunkes inn her ettersom de slippes de nærmeste par årene. Dette er også en viktig grunn til å velge et AMD-bygg fremfor et Intel-bygg hvor du gjerne må bla opp for nytt hovedkort om du oppgraderer prosessoren.

Hovedkortet vi har funnet støtter alle vanlige tilkoblinger og oppsett, men noen av høydepunktene er at det kommer med M.2-spor for montering av raske lagringsenheter og et forsterket PCIe-spor hvor du plasserer grafikkortet. Det støtter minnehastigheter opp til 3466 MHz ved enkelt overklokking, noe som bør holde for de fleste.

NB: Kun hovedkort med det dyrere X470-brikkesettet kan kjøre to grafikkort sammen.

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3000MHz 2x8GB (CMK16GX4M2D3000C16)

Rask minne

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3000MHz 2x8GB (CMK16GX4M2D3000C16)

Disse to modulene med til sammen 16 GB minne er mer enn nok for deg som vil spille selv de nyeste titlene, og lar deg også ha andre programmer som nettleser eller streaming-programvare oppe samtidig. 

Ettersom minnehastighet kan ha en del å si for Ryzen-baserte spillrigger har vi valgt dette paret på 3000 MHz. Særlig på full HD-oppløsning kan dette gi bedre bildeflyt enn mer standard 2400 MHz- eller 2666 MHz-minne, og ved høyere oppløsning hjelper det for å holde Min-FPS-en oppe.

Ved å handle inn raskt minne fra start vil det være lettere å oppgradere med to ekstra moduler senere om du skulle få behov for det.

Guide: Så mye høyere FPS får du med raskere minnebrikker »

MSI GeForce GTX 1080 Armor OC

Kraftig grafikkort for 1440p-spilling

MSI GeForce GTX 1080 Armor OC

Grafikkortet er den desidert viktigste komponenten i en spill-PC. I den oppdaterte anbefalingen vår til 15 000 kroner har vi gått for et GTX 1080, noe som gjør maskinen overlegen den vi fikk råd til da vi bare ga os selv 10 000 kroner å bygge for forrige måned. Samtidig legger vi fortsatt til rette for at de øvrige komponentene i PC-en holder høy kvalitet og ikke «bremser» grafikkortet. 

Med et GTX 1080 kan du forvente omtrent 80 FPS i snitt dersom du spiller ved 1440p oppløsning med alle grafikkinnstillinger på topp. Eventuelt kan du jekke ned innstillingene et par hakk og oppnå rundt 60 FPS i 4K-oppløsning i mange spill. 

GTX 1080-modellen vi har valgt her er fra MSI, men det skyldes først og fremst at det er det tredjepartskortet med åpen kjøleløsning som er rimeligst akkurat nå. Vi anbefaler nemlig at du velger et kort med åpen kjøleløsning, fremfor en lukket hvor lufta skytes ut bak kortet, som hos Nvidias referansedesign. Dette gir i de fleste tilfeller langt lavere støynivå og temperaturer. 

 Stor test: Vi har gjort over 1000 målinger for å finne de beste grafikkortene »

Samsung 970 EVO Series MZ-V7E500BW 500GB

Rask «M.2 PCIe»-SSD for Windows og favorittspill

Samsung 970 EVO Series MZ-V7E500BW 500GB

Denne lynraske, men godt prisede M.2-PCIe-SSD-en, er et aldri så lite funn. Ikke bare koster den omtrent det samme som tregere SATA-baserte-SSD-er med samme kapasitet, men denne trenger ikke tilkobling med kabler og tar ikke opp plass i kabinettet ditt heller.

Denne lille enheten skrur du nemlig fast rett i et eget «M.2»-spor på hovedkortet, som forsyner den med både strøm og datatilkobling. Rosinen i pølsa er likevel at denne «PCIe»-enheten er inntil seks ganger så rask som SATA-baserte SSD-er når det kommer til lesing av data (tenk lasting av kart i spill eller oppstart av Windows), og tre til fire ganger raskere når det kommer til å skrive data, noe du gjør når du installerer programmer og spill, eller lagrer noe til disken.

Tanken er selvsagt at du skal installere Windows på denne SSD-en, og med tanke på at den er på hele 512 GB bør du også få plass til både programmer og minst fem-seks favorittspill.

Seagate Barracuda ST2000DM006 64MB 2TB

Harddisk for lagring av filer og multimedia

Seagate Barracuda ST2000DM006 64MB 2TB

Kanskje klarer du deg fint med den store SSD-en ovenfor, og da kan du droppe denne ekstra «lagringsdisken» til behovet melder seg. Dersom du har en viss samling av bilder, musikk eller video er det nok likevel greit med en større og separat disk å lagre dette på. 

Her har vi funnet en «snurredisk» med høy kapasitet på 2000 GB som gir mye lagringsplass for pengene. Hastigheten er selvsagt ikke noe å skryte av, men dette er uansett av liten betydning for ren arkivering av filer.

EVGA 650 BQ 650W

Modulær strømforsyning

EVGA 650 BQ 650W

For å drive maskinen din, med en sterk prosessor og et kraftig grafikkort, i tillegg til både lagringsenheter og minne, trengs en dugelig strømforsyning. 650-watteren vi anbefaler vil med sin gode effektivitet på 85 prosent gjøre susen og til og med tåle en fremtidig oppgradering til et enda mer energikrevende grafikkort senere.

EVGAs 650 BQ er litt dyrere enn andre 650-wattere, men er til gjengjeld halvmodulær. Det vil si at du kobler til de aller fleste strømkabler etter behov og dermed slipper at det stikker en hel klynge av kabler ut fra strømforsyningen som du ikke trenger. Dette sparer plass og gjør det lettere å holde innsiden av maskinen ryddig.

Corsair Obsidian 450D

Solid stål- og aluminiumskabinett

Corsair Obsidian 450D

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For, smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av Corsairs Obsidian 450D, et kabinett vi har førstehåndserfaring med.

Dette er solid bygget i stål og aluminium, kommer i en nøytral sort utførelse og er ganske minimalistisk av seg. Det er enkelt å komme til over alt, og det har smarte løsninger for verktøyfri montering av disker og skjuling av kabler. Oppgraderingsmulighetene er store, og montering av virkelig kraftige kjøleløsninger og radiatorer er en mulighet dersom det er din greie. Støvfilter er på plass foran alle vifter.

Sidedøren har for øvrig et stort vindu, slik at du kan nyte synet av den ferdigbygde maskinen din med alle komponentene. I alle fall om du har gjort deg litt flid med kabeloppsettet! 

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Du kommer ikke langt uten operativsystem. En full Windows 10-lisens koster rett i overkant av 1000 kroner og er en kjedelig utgift, men til gjengjeld har du den med deg i mange år.

Windows 10 Home-versjonen vi har lenket opp gir deg alle funksjonene du trenger samt mulighet til å beholde lisensen selv om du bytter hovedkort og andre deler, eller bygger deg en helt ny maskin senere. 

  Tilbehør til PC-en  

Nå er vi i mål med selve PC-en, og det uten at budsjettet ble helt sprengt. Men, kanskje står du virkelig på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har heldigvis gode anbefalinger også her:

Asus ROG Swift PG279Q

Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Asus ROG Swift PG279Q

Når vi snakker om skjermer for spilling skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus' ROG Swift PG279Q med 2560x1440-piksler oppløsning. Mens den slettes ikke er billig, er 27-tommeren en av de aller beste spillskjermene på markedet. Den kommer både med Nvidias G-Sync-teknologi, som gir et bilde fritt for «riving», og et godt IPS-panel som kan overklokkes fra 144 til hele 165 bilder i sekundet. Med det kraftige GTX 1080-kortet er både oppløsningen og FPS-en absolutt mulig å oppleve.

Skjermen har enkel navigasjon med en smart stikke på baksiden, gode justeringsmuligheter og god byggekvalitet. Panelet strekker seg ikke helt ut til de tynne rammene, men likefullt er denne et ganske stilig skue på kontorpulten.

Les mer om Asus ROG PG279Q i testen vår » 

Razer Ornata Chroma Gaming

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant. 

Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. 

Det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Programvaren gir selvsagt mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur » 

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen