GUIDE: «Proffspilleren»: Beste PC-bygg for 15k+ Se vår nye handleliste «Proffspilleren»

Guide «Proffspilleren»: Beste PC-bygg for 15k+

Se vår nye handleliste «Proffspilleren»

Vi finner de beste komponentene for spill-PC til omtrent 15 000 kroner.

«Proffspilleren» er sist oppdatert 21. mai 2019.

Det er ikke juni fullt ennå, men vi har likevel fått en smakebit på den norske sommeren. Som kan gå fra glohet til bikkjekald på én natt, og hvor neste lavtrykk sjelden er lenger unna enn i horisonten.

Men omskiftelig vær trenger ikke være noe negativt. Enten det er plutselige ettermiddagsbyger eller en skåldende sol du må flykte fra kan du jo alltid regne med din oppdaterte og kraftige spillrigg. 

Tek-handlelistene:

Budsjettspilleren (10k+) »

Proffspilleren (15k+) »

Entusiastspilleren (20k+) »

Om du derimot ikke husker når du kjøpte eller oppgraderte maskinen din sist, og hører hvordan den stritter imot bare musepekeren nærmer seg Steam-biblioteket, da har du en jobb å gjøre.

Kanskje er det på tide med en helt ny maskin, eller i alle fall en solid oppgradering av hovedkomponentene? Da kan du plukke opp noen tips i denne saken.

Her har vi saumfart butikkene på jakt etter de smarteste og beste komponentene for deg med et budsjett på litt over 15 000 kroner. Handlelisten vi har satt sammen kaller vi for «Proffspilleren».

Et mål for «Proffspilleren» er at den skal være kraftig nok til å kjøre spill med høy bildeflyt i 1440p-oppløsning. Samtidig skal den legge til rette for fremtidige oppgraderinger.

Se handlelisten for «Proffspilleren» hos Prisjakt (Annonselenke).

Handlelisten vår for «Proffspilleren».

Disse komponentene anbefaler vi for «Proffspilleren»

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

AMD-prosessor med god ytelse i spill og programmer

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

Som du ser av prosessoren vi har valgt, en Ryzen 5 2600X, er det en AMD-basert spill-PC vi anbefaler denne gangen.

Denne har 6 kjerner og 12 tråder, klokket til 3,6 – 4,2 GHz. Ikke dumt, men hovedgrunnen til at valget vårt falt på et AMD-bygg heller enn et Intel-bygg med eksempelvis deres i5-9600k er AMDs lovnader om å støtte prosessorsokkelen deres, «AM4», minst til år 2020. Dette betyr nemlig at du vil kunne oppgradere prosessoren videre – uten å bytte hovedkort – når AMD slipper den nye Ryzen 3000-serien i høst.

Ryzen 3000-serien er ventet å by på råkraftige prosessorer med høyere klokkehastigheter og inntil 16 kjerner og 32 tråder. Takket være forbedret produksjonsprosess på 7 nm og helt ny Zen 2-arkitektur kan AMD også komme til å både matche og gå forbi Intel på den såkalte «Single Thread»-ytelsen hvor de i dag ligger litt bak.

I Intel-leiren må du stort sett bytte hovedkortet dersom du vil ha en raskere prosessor fra en ny generasjon, noe som koster mye penger og gjør oppgraderinger mindre attraktive.

Enkelte vil kanskje vise til at den dyrere i5-9600K-prosessoren fra Intel er bedre til spill, men der dette er helt riktig snakker vi i de fleste tilfeller om mindre forskjeller som er mest merkbare ved lav oppløsning. 

Takket være at Ryzen 5 2600X har dobbelt så mange tråder som Intels i5-9600K, yter den dessuten bedre i de fleste «produktivitets»-programmer. Dette er også verdt å tenke på om du streamer og gjør opptak av spilløkter samtidig som du spiller.

Som andre AMD Ryzen-prosessorer kan 2600X overklokkers for enda høyere ytelse, men om du har planer om dette bør du kjøpe en bedre kjøler til den først. 

Les testen vår av AMD Ryzen 5 2600X her »

Asus Prime B350-Plus

Fremtidssikkert hovedkort

Asus Prime B350-Plus

Hovedkortet vi anbefaler fra Asus har ikke AMDs siste B450-brikkesett, men forrige generasjons B350. Forskjellen er imidlertid helt minimal (hakket lavere energiforbruk ved tomgangskjøring og mulighet for å trikse til litt raskere lagring).

Asus har allerede gitt ut en BIOS-oppdatering som sikrer kompatibilitet med den kommende Ryzen 3000-serien. Dermed kan du dunke høstens nye prosessorer rett inn her for langt mer krefter når det blir aktuelt.

Hovedkortet vi har funnet er svært rimelig men støtter alle vanlige tilkoblinger og oppsett. Det har hele åtte vanlige USB-A-porter, og av høydepunkter har det et M. 2-spor for montering av en virkelig rask lagringsenhet samt en fremtidsrettet USB-C-port. Andre hovedkort støtter høyere minnefrekvenser, men de maksimale 3200 MHz vi får her er ikke så verst.

NB: Dette hovedkortet støtter ikke kjøring av to grafikkort sammen. Da trenger du et med X470- eller X370-brikkesett.

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200MHz 2x8GB (CMK16GX4M2B3200C16)

Raskt minne

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200MHz 2x8GB (CMK16GX4M2B3200C16)

Disse to modulene med til sammen 16 GB minne er mer enn nok for deg som vil spille selv de nyeste titlene, og lar deg også ha andre programmer som nettleser eller streaming-programvare oppe samtidig. 

Ettersom minnehastighet har en del å si for ytelsen til Ryzen-baserte spillrigger har vi valgt et par på 3200 MHz. Særlig på Full HD-oppløsning gir dette bedre bildeflyt enn mer standard 2400- eller 2666 MHz-minne, mens ved høyere oppløsning hjelper minnehastigheten særlig for å holde Min-FPS-en oppe.

Ved å handle inn raskt minne fra start vil det være lettere å oppgradere med to ekstra moduler senere om du skulle få behov for det. Derfor har vi lagt litt ekstra i potten her og valgt minnebrikker med så høy hastighet som hovedkortet støtter.

Guide: Så mye høyere FPS får du med raskere minnebrikker »

Palit GeForce RTX 2080 Dual HDMI 3xDP 8GB

Kraftig grafikkort for 1440p-spilling

Palit GeForce RTX 2080 Dual HDMI 3xDP 8GB

Grafikkortet er den desidert viktigste komponenten i en spill-PC. I den forrige «Proffspilleren»-handlelisten vår trakk vi frem et GTX 1080, men over et halvt år senere er det selvsagt et RTX 2080 som gjelder.

Dette gir oss omtrent 37 prosent høyere spillytelse enn GTX 1080, og selvsagt støtte for både strålesporing- og DLSS-teknologiene.

Om vi sammenligner med «Budsjettspilleren» vi nylig anbefalte for omtrent 10 000 kroner kan vi notere oss hele 43 prosent høyere ytelse her.

Med et RTX 2080 kan du forvente omtrent 110 FPS i snitt dersom du spiller ved 1440p oppløsning med alle grafikkinnstillinger på topp. Det passer dermed perfekt for deg som har en 120- eller 144Hz 1440p-skjerm.

RTX 2080-modellen vi har valgt her er fra Palit, men det skyldes først og fremst at det er det tredjepartskortet med åpen kjøleløsning som er rimeligst akkurat nå. Vi anbefaler nemlig at du velger et kort med åpen kjøleløsning, fremfor en lukket hvor lufta skytes ut bak kortet som hos Nvidias referansedesign. Dette gir i de fleste tilfeller langt lavere støynivå og temperaturer.

Se vår grafikkort-anbefaling her »

Samsung 970 EVO Plus Series MZ-V7S250BW 250GB

Rask «M.2»-SSD for Windows og favorittspill

Samsung 970 EVO Plus Series MZ-V7S250BW 250GB

Denne lynraske, men godt prisede M. 2-PCIe-SSD-en, er et aldri så lite funn. Ikke bare koster den omtrent det samme som tregere SATA-baserte-SSD-er med samme kapasitet, men denne trenger ikke tilkobling med kabler og tar ikke opp plass i kabinettet ditt heller.

Denne lille enheten skrur du nemlig fast rett i et eget «M. 2»-spor på hovedkortet, som forsyner den med både strøm og datatilkobling. Rosinen i pølsa er likevel at denne «PCIe»-enheten er inntil seks ganger så rask som SATA-baserte SSD-er når det kommer til lesing av data (tenk lasting av kart i spill eller oppstart av Windows), og tre til fire ganger raskere når det kommer til å skrive data, noe du gjør når du installerer programmer og spill, eller lagrer noe til disken.

Tanken er selvsagt at du skal installere Windows og de aller mest brukte programmene og spillene på denne SSD-en. Det du ikke bruker like ofte, eller de virkelig store spillene dine, slenger du heller over på ekstra-SSD-en vi anbefaler under.

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

SSD for spill, programmer og filer

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

Tidligere har vi anbefalt at du legger store filer og spill over på en rimelig snurredisk, som gjerne gir deg et par terabyte mad lagring for så lite som 7–800 kroner. Når vi nå heller anbefaler en ekstra 2,5-tommers SSD på «bare» en terabyte er det fordi vi tror mange vil ha langt større glede av å ha et par håndfuller store spill lagret på en rask SSD, enn en treg harddisk som gir lange lastetider.

Så får du heller akseptere at du ikke kan ha 20 massive spill installert på samme tid, men med dagens raske nettlinjer og skylagring bør ikke dette være noe problem. Store filer og multimediefiler, der høy hastighet ikke er et krav, kan du evt. lagre på en ekstern disk. 

EVGA 650 BQ 650W

Modulær strømforsyning

EVGA 650 BQ 650W

For å drive maskinen din, med en sterk prosessor og et kraftig grafikkort, i tillegg til både lagringsenheter og minne, trengs en dugelig strømforsyning. 650-watteren vi anbefaler vil med sin gode effektivitet på 85 prosent gjøre susen, og til og med tåle en fremtidig oppgradering av grafikkort og prosessor.

EVGAs 650 BQ er litt dyrere enn andre 650-wattere, men er til gjengjeld halvmodulær. Det vil si at du kobler til de aller fleste strømkabler etter behov og dermed slipper at det stikker en hel klynge av kabler ut fra strømforsyningen som du ikke trenger. Ettersom kabinettet vårt har en egen vegg for å skjule innsyn mot strømforsyningen er dette kanskje litt luksus, men det blir unektelig lettere å bygge samt holde maskinen ryddig.

NZXT H500 (Sort/Transparent)

Stilig stålkabinett med vindu

NZXT H500 (Sort/Transparent)

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For, smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av NZXT H500.

Dette er bygget i stål, kommer i en nøytral sort utførelse og er svært minimalistisk av seg. Det er enkelt å komme til over alt, og det har smarte løsninger for montering av disker og skjuling av kabler. Oppgraderingsmulighetene er store, og montering av kraftige kjøleløsninger og radiatorer er en mulighet dersom det er din greie.

Sidedøren hektes av etter å ha skrudd ut én skrue, og har for øvrig et stort vindu i herdet glass slik at du kan nyte synet av den ferdigbygde maskinen din med alle komponentene. I alle fall om du har gjort deg litt flid med kabeloppsettet! 

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

En Windows 10-lisens koster i overkant av 1000 kroner og er en kjedelig utgift som spiser opp hele 10 prosent av budsjettet vårt. Du slipper imidlertid ikke unna Windows om du ønsker å spille, og du kan alltid trøste deg med at du har lisensen med deg i mange år.

Windows-versjonen vi har valgt er en fullversjon som du kan ha med deg også om du velger å bytte ut hovedkortet, hvor en såkalt OEM-versjon (som er litt rimeligere) kunne ha skapt problemer dersom du ikke hadde tatt nok forhåndsregler.

PS: Windows 10 OEM-lisenser får du kastet etter deg for noen hundrelapper eller mindre på flere utenlandske tjenester. Det kan være verdt et forsøk for deg som er villig til å eksperimentere litt for å få lavere kostnader og villig til å kjøpe ny lisens neste gang du bytter hovedkort igjen.

Tilbehør til PC-en

Nå er vi i mål med selve PC-en. Men, kanskje står du virkelig på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har gode anbefalinger her:

Asus ROG Swift PG279Q

Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Asus ROG Swift PG279Q

Når vi snakker om skjermer for spilling skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus' ROG Swift PG279Q med 2560x1440-piksler oppløsning. Mens den slettes ikke er billig, er 27-tommeren en av de aller beste spillskjermene på markedet. Den kommer både med Nvidias G-Sync-teknologi, som gir et bilde fritt for «riving», og et godt IPS-panel som kan overklokkers fra 144 til hele 165 bilder i sekundet. Med det kraftige GTX 1080-kortet er både oppløsningen og FPS-en absolutt mulig å oppleve.

Skjermen har enkel navigasjon med en smart stikke på baksiden, gode justeringsmuligheter og god byggekvalitet. Panelet strekker seg ikke helt ut til de tynne rammene, men like fullt er denne et ganske stilig skue på kontorpulten.

Les mer om Asus ROG PG279Q i testen vår » 

Razer Ornata Chroma Gaming

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha et tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant. 

Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske.

Programvaren gir mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Det følger med en behagelig håndleddsstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur » 

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

Trenger du bare nytt grafikkort?
Da finner du anbefalingene våre her »

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

NZXT H500 (Sort/Transparent)

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200MHz 2x8GB (CMK16GX4M2B3200C16)

Samsung 970 EVO Plus Series MZ-V7S250BW 250GB

Palit GeForce RTX 2080 Dual HDMI 3xDP 8GB

Asus Prime B350-Plus

EVGA 650 BQ 650W

Samsung 860 QVO 2.5 SATA III 1TB

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Razer Ornata Chroma Gaming

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Asus ROG Swift PG279Q

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen