GUIDE: Bygge egen spill-PC for 15 000 kroner Skal du kjøpe en PC under 15 000 kroner? Her er vår anbefalte handleliste

Guide Bygge egen spill-PC for 15 000 kroner

Skal du kjøpe en PC under 15 000 kroner? Her er vår anbefalte handleliste


Annonsør­innhold
Les hele saken »

OBS: Under oppdatering 20. mai 2019.

Det er ikke juni fullt ennå, men vi har likevel fått en smakebit på den norske sommeren. Som kan gå fra glohet til bikkjekald på én natt, og hvor neste lavtrykk sjelden er lengre unna enn i horisonten.

Men omskiftelig vær trenger ikke være noe negativt. Enten det er plutselige ettermiddagsbyger eller en skoldende ettermiddagssol du må flykte fra i ferien din gir det masse tid å slå ihjel med din oppdaterte og kraftige spillrigg. 

Om du derimot ikke husker når du kjøpte eller oppgraderte maskinen din sist, og hører hvordan den stritter i mot bare musepekeren nærmer seg Steam-bibliotektet, da har du en jobb å gjøre.

Kanskje er det på tide med en helt ny maskin, eller i alle fall en solid oppgradering av hovedkomponentene? Da kan du plukke opp noen tips i denne saken.

Slik ser listen vår ut om du har omtrent 15 000 kroner å bygge PC for til sommeren.

Her har vi nemlig saumfart butikkene på jakt etter  komponentene som gir mest ytelse for pengene. Vi har tatt utgangspunkt i at du vil legge litt penger i den, men forsøkt å holde oss til omtrent 15 000 kroner. Vi har overskredet dette budsjettet litt, men når du leser om komponentene vi har valgt like under forstår du nok hvorfor.

Hele handlelisten finner du hos Prisjakt (Annonselenke).

Selv om vi her har bevilget oss mer penger enn da vi for et par måneder siden satte sammen en spill-PC for 10 000 kroner er det viktig å påpeke at vi ikke stapper alle de ekstra kronene inn i et kraftigere grafikkort. Selv om det er den enkeltkomponenten som er viktigst i en spill-PC er det viktig å balansere maskinen så den blir så oppgraderingsvennlig som mulig. Slik kan du vokse sammen med maskinen de neste 10 årene og slippe å begynne fra «scratch» igjen om bare et par-tre år.

  Disse komponentene anbefaler vi  

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

AMD-prosessor med god ytelse i spill og programmer

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

Som du ser av prosessoren vi har valgt, en Ryzen 5 2600X, er det en AMD-basert spill-PC vi anbefaler denne gangen.

Hovedgrunnen til at valget vårt falt på et AMD-bygg heller enn et Intel-bygg er AMDs lovnader om å støtte prosessorsokkelen «AM4» minst til år 2020. Dette betyr nemlig at du kan oppgradere prosessoren videre – uten å bytte hovedkort – når AMD slipper den nye Ryzen 3000-serien i høst. Ryzen 3000-serien er ventet å by på råkraftige prosessorer med høyere klokkehastigheter og inntil 16 kjerner og 32 tråder. Takket være forbedret produksjonsprosess på 7 nm og helt ny Zen 2-arkitektur kan AMD også komme til å både matche og gå forbi Intel på den såkalte «Single Thread»-ytelsen hvor de i dag ligger litt bak.

I Intel-leiren må du bytte hele hovedkortet dersom du vil ha en raskere prosessor fra en ny generasjon, noe som selvsagt koster mye penger og gjør oppgraderinger mindre attraktive.

Enkelte vil kanskje vise til at den dyrere i5-9600K-prosessoren fra Intel er bedre til spill, men der dette er helt riktig snakker vi i de fleste tilfeller om mindre forskjeller som er mest merkbare ved lav oppløsning. Ved høyere oppløsning enn Full HD blir grafikkortet uansett flaskehalsen, og pengene vi sparer på Ryzen 2600X legger vi i nettopp grafikkortet for å få mest mulig FPS av pengene våre.

Par områder har dessuten AMDs Ryzen-prosessor store fordeler. Takket være at Ryzen 5 2600X har dobbelt så mange tråder som Intels i5-9600K, yter den bedre i de fleste «produktivitets»-oppgaver. Dette er også verdt å tenke på om du streamer og gjør opptak av spilløkter samtidig som du spiller.

Som andre AMD Ryzen-prosessorer kan også 2600X overklokkes for enda høyere ytelse, men om du har planer om dette bør du kjøpe en bedre kjøler til den først. 

Les testen vår av AMD Ryzen 5 2600X her »

MSI B450 Gaming Plus

Fremtidssikkert hovedkort

MSI B450 Gaming Plus

Hovedkortet vi anbefaler fra Asus har ikke AMDs aller siste B450-brikkesett, men heller forrige generasjons B350. Forskjellen er imidlertid helt minimal (hakket lavere energiforbruk på tomgangskjøring og mulighet for å trikse til litt raskere lagring), og Asus har allerede garantert for kompatibilitet med den kommende Ryzen 3000-serien. Dermed kan du dunke høstens nye prosessorer rett inn her for langt mer krefter etter en liten BIOS-oppdatering.

Hovedkortet vi har funnet er svært rimelig men støtter alle vanlige tilkoblinger og oppsett. Det har hele åtte vanlige USB-A-porter, og av høydepunkt har det et M.2-spor for montering av en virkelig rask lagringsenhet, samt en fremtidsrettet USB-C-port. Andre hovedkort støtter høyere minnefrekvenser, men de maksimale 3200 MHz vi får her er ikke så verst.

NB: Dette hovedkortet støtter ikke kjøring av to grafikkort sammen. Da trenger du et med X470- eller X370-brikkesett.

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3000MHz 2x8GB (CMK16GX4M2D3000C16)

Rask minne

Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3000MHz 2x8GB (CMK16GX4M2D3000C16)

Disse to modulene med til sammen 16 GB minne er mer enn nok for deg som vil spille selv de nyeste titlene, og lar deg også ha andre programmer som nettleser eller streaming-programvare oppe samtidig. 

Ettersom minnehastighet kan ha en del å si for Ryzen-baserte spillrigger har vi valgt et par på 3000 MHz. Særlig på Full HD-oppløsning gir dette bedre bildeflyt enn mer standard 2400 MHz- eller 2666 MHz-minne, og ved høyere oppløsning hjelper minnehastigheten særlig for å holde Min-FPS-en oppe.

Ved å handle inn raskt minne fra start vil det være lettere å oppgradere med to ekstra moduler senere om du skulle få behov for det. Ønsker du å legge litt ekstra penger i minne kan du vurdere brikker med 3200 MHz hastighet, som hovedkortet i denne anbefalingen også støtter.

Guide: Så mye høyere FPS får du med raskere minnebrikker »

MSI GeForce GTX 1080 Armor OC

Kraftig grafikkort for 1440p-spilling

MSI GeForce GTX 1080 Armor OC

Grafikkortet er den desidert viktigste komponenten i en spill-PC. I den forrige anbefalingen vår trakk vi frem et GTX 1080, men over et halvt år senere er det selvsagt et RTX 2080 som gjelder.

Dette gir oss omtrent 37 prosent høyere spillytelse enn GTX 1080, og selvsagt støtte for både strålesporing og DLSS-teknologiene, da.

Om vi sammenligner med maskinen vi nylig anbefalte for omtrent 10 000 kroner kan vi notere oss hele 43 prosent høyere ytelse.

De nye RTX-grafikkortene er dyrere enn de gamle GTX-kortene var, så vi har måtte bruke mer penger på denne komponenten enn i tidligere handlelister. Vi føler imidlertid vi har funnet gode kompromisser på øvrige komponenter slik at de ikke «bremser» eller holder igjen grafikkortet for mye eller ødelegger for fremtidige oppgraderinger.

Med et RTX 2080 kan du forvente omtrent 110 FPS i snitt dersom du spiller ved 1440p oppløsning med alle grafikkinnstillinger på topp. 

RTX 2080-modellen vi har valgt her er fra Palit, men det skyldes først og fremst at det er det tredjepartskortet med åpen kjøleløsning som er rimeligst akkurat nå. Vi anbefaler nemlig at du velger et kort med åpen kjøleløsning, fremfor en lukket hvor lufta skytes ut bak kortet, som hos Nvidias referansedesign. Dette gir i de fleste tilfeller langt lavere støynivå og temperaturer. 

Se vår grafikkort-anbefaling her »

Samsung 970 EVO Series MZ-V7E500BW 500GB

Rask «M.2 PCIe»-SSD for Windows og favorittspill

Samsung 970 EVO Series MZ-V7E500BW 500GB

Denne lynraske, men godt prisede M.2-PCIe-SSD-en, er et aldri så lite funn. Ikke bare koster den omtrent det samme som tregere SATA-baserte-SSD-er med samme kapasitet, men denne trenger ikke tilkobling med kabler og tar ikke opp plass i kabinettet ditt heller.

Denne lille enheten skrur du nemlig fast rett i et eget «M.2»-spor på hovedkortet, som forsyner den med både strøm og datatilkobling. Rosinen i pølsa er likevel at denne «PCIe»-enheten er inntil seks ganger så rask som SATA-baserte SSD-er når det kommer til lesing av data (tenk lasting av kart i spill eller oppstart av Windows), og tre til fire ganger raskere når det kommer til å skrive data, noe du gjør når du installerer programmer og spill, eller lagrer noe til disken.

Tanken er selvsagt at du skal installere Windows på denne SSD-en, og med tanke på at den er på hele 512 GB bør du også få plass til både programmer og minst fem-seks favorittspill.

Seagate Barracuda ST2000DM006 64MB 2TB

Harddisk for lagring av filer og multimedia

Seagate Barracuda ST2000DM006 64MB 2TB

Kanskje klarer du deg fint med den store SSD-en ovenfor, og da kan du droppe denne ekstra «lagringsdisken» til behovet melder seg. Dersom du har en viss samling av bilder, musikk eller video er det nok likevel greit med en større og separat disk å lagre dette på. 

Her har vi funnet en «snurredisk» med høy kapasitet på 2000 GB som gir mye lagringsplass for pengene. Hastigheten er selvsagt ikke noe å skryte av, men dette er uansett av liten betydning for ren arkivering av filer.

EVGA 650 BQ 650W

Modulær strømforsyning

EVGA 650 BQ 650W

For å drive maskinen din, med en sterk prosessor og et kraftig grafikkort, i tillegg til både lagringsenheter og minne, trengs en dugelig strømforsyning. 650-watteren vi anbefaler vil med sin gode effektivitet på 85 prosent gjøre susen, og til og med tåle en fremtidig oppgradering av grafikkort eller prosessor.

EVGAs 650 BQ er litt dyrere enn andre 650-wattere, men er til gjengjeld halvmodulær. Det vil si at du kobler til de aller fleste strømkabler etter behov og dermed slipper at det stikker en hel klynge av kabler ut fra strømforsyningen som du ikke trenger. Ettersom kabinettet vårt har en egen modul for å skjule stømforsyningen er dette kanskje litt luksus, men det blir unektelig lettere å bygge samt å holde maskinen ryddig, og du sparer litt plass. 

Corsair Obsidian 450D

Solid stål- og aluminiumskabinett

Corsair Obsidian 450D

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For, smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av Corsairs Obsidian 450D, et kabinett vi har førstehåndserfaring med.

Dette er solid bygget i stål og aluminium, kommer i en nøytral sort utførelse og er ganske minimalistisk av seg. Det er enkelt å komme til over alt, og det har smarte løsninger for verktøyfri montering av disker og skjuling av kabler. Oppgraderingsmulighetene er store, og montering av virkelig kraftige kjøleløsninger og radiatorer er en mulighet dersom det er din greie. Støvfilter er på plass foran alle vifter.

Sidedøren har for øvrig et stort vindu, slik at du kan nyte synet av den ferdigbygde maskinen din med alle komponentene. I alle fall om du har gjort deg litt flid med kabeloppsettet! 

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

En Windows 10-lisens koster i overkant av 1000 kroner og er en kjedelig utgift som spiser opp hele 10 prosent av budsjettet vårt. Du slipper imidlertid ikke unna Windows om du ønsker å spille, og du kan alltid trøste deg med at du har lisensen med deg i mange år.

Windows-versjonen vi har valgt er en fullversjon som du kan ha med deg også om du velger å bytte ut hovedkortet, hvor en såkalt OEM-versjon (som er litt rimeligere) kunne ha skapt problemer dersom du ikke hadde tatt nok forhåndsregler.

PS: Windows 10 OEM-lisenser får du kastet etter deg for noen hundrelapper eller mindre på flere utenlandske tjenester. Det kan være verdt et forsøk for deg som er villig til å eksperimentere litt for å få lavere kostnader og villig til å kjøpe ny lisens neste gang du bytter hovedkort igjen.

  Tilbehør til PC-en  

Nå er vi i mål med selve PC-en, og det uten at budsjettet ble helt sprengt. Men, kanskje står du virkelig på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har heldigvis gode anbefalinger også her:

Asus ROG Swift PG279Q

Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Asus ROG Swift PG279Q

Når vi snakker om skjermer for spilling skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus' ROG Swift PG279Q med 2560x1440-piksler oppløsning. Mens den slettes ikke er billig, er 27-tommeren en av de aller beste spillskjermene på markedet. Den kommer både med Nvidias G-Sync-teknologi, som gir et bilde fritt for «riving», og et godt IPS-panel som kan overklokkes fra 144 til hele 165 bilder i sekundet. Med det kraftige GTX 1080-kortet er både oppløsningen og FPS-en absolutt mulig å oppleve.

Skjermen har enkel navigasjon med en smart stikke på baksiden, gode justeringsmuligheter og god byggekvalitet. Panelet strekker seg ikke helt ut til de tynne rammene, men likefullt er denne et ganske stilig skue på kontorpulten.

Les mer om Asus ROG PG279Q i testen vår » 

Razer Ornata Chroma Gaming

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant. 

Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. 

Det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Programvaren gir selvsagt mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur » 

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen