GUIDE: Selvbygget spill-PC til 15 000 kroner Se hvilke deler vi ville fylt kabinettet med for 15 000,-

Guide Selvbygget spill-PC til 15 000 kroner

Se hvilke deler vi ville fylt kabinettet med for 15 000,-

Enten du er konfirmant eller får feriepenger finner du tips til PC-bygget her »

Annonsør­innhold
Les hele saken »
 

I disse dager står tusenvis av ungdommer til konfirmasjon og får dermed en fot inn i voksenlivet. Med på konfirmasjonslasset følger gjerne en fet bunke sedler, og mens det lure sikkert ville være å spare alt til hus og pensjon, ønsker vel de fleste å unne seg litt moro for pengene i dag også.

Høyt på ønskelista hos mange, enten de er ungdom eller voksne, står en skikkelig «gaming-rig». En PC du kan spille alt av spill på, med topp grafikk og høy bildeflyt som får dagens spillkonsoller til å minne om et simpelt leketøy fra gamle dager.

Du kan selvsagt kjøpe en ferdigbygget spill-PC fra en av de store nettbutikkene eller varehusene, men hva er vel moroa med det? Og ikke minst: bygger du selv kan du få spill-maskinen akkurat slik du ønsker og du står helt fritt til å handle hver del fra butikkene hvor de er rimeligst.

Nettopp derfor har vi saumfart nettbutikkene på jakt etter de beste komponentene for å sette sammen din egen spill-PC til 15 000 kroner.

Vi har tidigere sjekket hvor god ferdigbygget spill-PC du får for 10 000 kroner. I denne prisklassen opplever vi at du får mye spillytelse for pengene der og da, men at du samtidig forsaker fremtidige oppgraderingsmuligheter og at du må kompromisse på flere viktige områder som prosessorytelse, lagring og minnemengde, i tillegg til tilkoblingsmuligheter og annen moro.

Det er derfor vi har tatt utgangspunkt i at du har et budsjett på omtrent 15 000 kroner, og alle pengene vil ikke bli lagt kun i et superkraftig grafikkort, men hjelpe til med å balansere maskinen og gjøre den så oppgraderingsvennlig som mulig. Slik kan du vokse sammen med denne maskinen de neste 10 årene.   

Du kan lese begrunnelsen for komponentene vi har valgt like under, og sjekke handlelisten vår hos Prisjakt.no her (Annonselenke).

  Disse komponentene anbefaler vi  

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

AMD-prosessor med god ytelse i spill og programmer

AMD Ryzen 5 2600X Socket AM4 Box

Som du ser av prosessoren vi har valgt, en Ryzen 5 2600X, er det en AMD-basert spill-PC vi anbefaler i dag. 

Enkelte vil kanskje vise til at en Intel i5 8600K-prosessor i samme prisklasse er bedre til spill, og mens dette er helt riktig, snakker vi i de fleste tilfeller om små forskjeller ved lav oppløsning. Ved høyere oppløsning enn full HD blir grafikkortet uansett flaskehalsen.

Og på et par områder har AMDs Ryzen-prosessor store fordeler. Den første er ytelsen i programmer som tar i bruk flere tråder, som videoredigering eller bildebehandlingsprogrammer. Takket være at Ryzen 5 2600X har like mange kjerner og tråder som Intels aller kraftigste prosessor til over tusenlappen høyere pris, yter den bedre i de fleste «produktivitets»-oppgaver. Dette er også verdt å tenke på om du streamer og gjør opptak av spilløkter samtidig som du spiller. 

Den andre store fordelen er AMDs lovnader om å støtte den såkalte AM4-sokkelen helt til år 2020. Dette betyr rett og slett at AMD vil slippe nye og kraftigere prosessorer i minst to år til, som vil passe rett inn i prosessor-sporet på hovedkortet du allerede eier. 

I Intel-leiren må du bytte hele hovedkortet dersom du vil ha en raskere prosessor fra en ny generasjon, noe som selvsagt koster mye penger. 

Som andre AMD Ryzen-prosessorer kan også denne overklokkes for enda høyere ytelse, men så lenge du sørger for god kjøling (se nedenfor) ordner automatikken på hovedkortet og i prosessoren mye på egen hånd også.

Les testen vår av AMD Ryzen 5 2600X her »

Cooler Master Hyper H412R

Bedre prosessorkjøler

Cooler Master Hyper H412R

Ryzen-prosessoren kommer faktisk med en påmontert kjøler fra AMD, men i testen vår av denne reagerte vi ganske negativt på støynivået. Så, mens du slettes ikke er nødt, anbefaler vi at du skaffer en mer effektiv og støysvak kjøler først som sist. Som denne rimelige kjøleren fra Cooler Master.

I tillegg til lavere temperaturer og langt mindre støy, kan denne tillate prosessoren å nå høyere hastigheter ved overklokking, enten du tar kontrollen over dette selv eller lar automatikken til AMD styre. Monteringen er enkel og alt utstyr for å bytte ut standardkjøleren følger med.

Asus TUF X470-Plus Gaming

Fremtidssikkert hovedkort

Asus TUF X470-Plus Gaming

Hovedkortet vi anbefaler er et av de rimeligste vi fant som kommer med AMDs nye X470-brikkesett. Ettersom dette kommer med prosessorsokkelen AM4 kan du være trygg på at nye og kraftigere prosessorer kan dunkes inn her ettersom de slippes de nærmeste par årene. Dette er også en viktig grunn til å velge et AMD-bygg fremfor et Intel-bygg. 

Hovedkortet vi har funnet støtter alle vanlige tilkoblinger og oppsett, men noen av høydepunktene er at det kommer med to M.2-spor for montering av raske lagringsenheter, et forsterket PCIe-spor hvor du plasserer grafikkortet og en USB Type-C-kontakt. Det støtter Aura-belysning med en palett på 16 millioner farger, så det kan bli interessant å titte inn på det gjennom vinduet i kabinettet vi anbefaler.

Lurer du på hva som er forskjellen på alle hovedkortene som finnes?
Svarene finner du i AM4-guiden vår »

G.Skill Aegis DDR4 PC24000/3000MHz CL16 2x8GB

Rask minne

G.Skill Aegis DDR4 PC24000/3000MHz CL16 2x8GB

Disse to modulene med til sammen 16 GB minne er mer enn nok for deg som vil spille selv de nyeste titlene, og lar deg også ha andre programmer som nettleser eller streaming-programvare oppe samtidig. Om du trenger mer minne om noen år kan du enkelt legge det til, da to av fire spor på hovedkortet fortsatt vil være ledige. 

Ettersom minnehastighet kan ha en del å si for Ryzen-baserte spillrigger har vi klint til med dette paret på 3000 MHz. Særlig på full HD-oppløsning kan dette gi bedre bildeflyt enn mer standard 2400 MHz- eller 2666 MHz-minne. 

Ved å handle inn raskt minne fra start vil det være lettere å oppgradere med to ekstra moduler senere om du skulle få behov for det. 

Inno3D GeForce GTX 1070 X2 V4 HDMI DP 8GB

Grafikkort for 1440p-spilling med 60 FPS

Inno3D GeForce GTX 1070 X2 V4 HDMI DP 8GB

Ikke alt i en spill-PC handler om grafikkortet, selv om det selvsagt er dette som er viktigst. Mens vi kunne spart inn på andre komponenter og gått for et superkraftig Nvidia GTX 1080, ender vi heller opp med å anbefale et GTX 1070. Dette leverer flere FPS per krone, og ikke minst er dette er mer økonomisk kjøp som lar oss legge til rette for at de øvrige komponentene i PC-en holder høy kvalitet.

Hadde vi holdt igjen på prosessor og minne i dag, ville dette raskt kunne bli en flaskehals ved neste oppgradering av grafikkort. Den bekymringen slipper du nå, og med en maskin som er klar for å oppgraderes med et kraftigere grafikkort om et par år, og gjerne et par år etter det igjen også.

Med et GTX 1070 kan du selvsagt dra alle spill på høyeste innstillinger i full HD-oppløsning uten problemer. Mer interessant er det likevel at du også kan nyte spill i sin skjønneste drakt ved den høyere 1440p-oppløsningen. Her leverer GTX 1070 stabilt over 60 FPS i snitt, og om du vil sikre deg mot dupp under denne magiske 60-FPS-grensen selv i de aller tyngste spillene kan du enkelt oppnå det ved å jekke ned en liten innstilling eller to et hakk.

 Stor test: Vi har gjort over 1000 målinger for å finne de beste grafikkortene » 

Western Digital Black 512GB

Rask «M.2 PCIe»-SSD for Windows og favorittspill

Western Digital Black 512GB

Denne lynraske, men godt prisede M.2-PCIe-SSD-en, er et aldri så lite funn. Ikke bare koster den omtrent det samme som tradisjonelle SATA-baserte-SSD-er med samme kapasitet, men denne trenger ikke tilkobling med kabler og tar ikke opp plass i kabinettet ditt.

Denne lille enheten skrur du nemlig fast rett i et eget «M.2»-spor på hovedkortet, som forsyner den med både strøm og datatilkobling. Rosinen i pølsa er likevel at denne «PCIe»-enheten er inntil fire ganger så rask som SATA-baserte SSD-er når det kommer til lesing av data (tenk lasting av kart i spill eller oppstart av Windows), og inntil 50 prosent raskere når det kommer til å skrive data, noe du gjør når du installerer programmer og spill, eller lagrer noe til disken.

Tanken er selvsagt at du skal installere Windows på denne SSD-en, og med tanke på at den er på hele 512 GB bør du også få plass til både programmer og minst fem-seks favorittspill.

Du kan lese testen vår av WD Black PCIe her » 

Seagate Barracuda ST1000DM010 64MB 1TB

Harddisk for lagring av filer og multimedia

Seagate Barracuda ST1000DM010 64MB 1TB

Kanskje klarer du deg fint med den store SSD-en ovenfor, og da kan du droppe denne ekstra «lagringsdisken» til behovet melder seg. Dersom du har en viss samling av bilder, musikk eller video er det nok likevel greit med en større og separat disk å lagre dette på. 

Her har vi funnet en «snurredisk» som er rimelig og gir mange gigabyte lagringsplass per krone. Hastigheten er selvsagt ikke noe å skryte av, men dette er uansett av liten betydning for ren arkivering av filer.

EVGA 650 BQ 650W

Modulær strømforsyning

EVGA 650 BQ 650W

For å drive maskinen din, som har en sterk prosessor og et kraftig grafikkort, i tillegg til både lagringsenheter og minne, trengs en dugelig strømforsyning. For PC-anbefalingen vår klarer vi oss med en 650-watter, som også gir deg rom for oppgradering til et kraftigere grafikkort senere.

EVGAs 650 BQ er litt dyrere enn andre 650-wattere, men er til gjengjeld halvmodulær. Det vil si at du kobler til de aller fleste strømkabler etter behov, slik at du unngår at det stikker en hel klynge av kabler ut fra strømforsyningen som du ikke trenger. Dette sparer plass og gjør det mye lettere å holde innsiden av maskinen ryddig. Effektiviteten er også gode 85 prosent.

Corsair Obsidian 450D

Solid stål- og aluminiumskabinett

Corsair Obsidian 450D

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For, smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av Corsairs Obsidian 450D, et kabinett vi har førstehåndserfaring med.

Dette er solid bygget i stål og aluminium, kommer i en nøytral sort utførelse og er ganske minimalistisk av seg. Det er enkelt å komme til over alt, og det har smarte løsninger for verktøyfri montering av disker og skjuling av kabler. Oppgraderingsmulighetene er store, og montering av virkelig kraftige kjøleløsninger og radiatorer er en mulighet dersom det er din greie. Støvfilter er på plass foran alle vifter.

Sidedøren har for øvrig et stort vindu, slik at du kan nyte synet av den ferdigbygde maskinen din med alle komponentene. I alle fall om du har gjort deg litt flid med kabeloppsettet! 

Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit (Norsk)

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit (Norsk)

Du kommer ikke langt uten operativsystem. En Windows 10-lisens koster rett i overkant av 1000 kroner og er en kjedelig utgift, men til gjengjeld har du lisensen med deg i mange år.

Forresten: Så lenge du logger inn i Windows 10 med en Microsoft-konto kan du ha med deg Windows-lisensen videre selv om du skulle bestemme deg for å bytte hovedkort senere. Tidligere ville denne prosessen ha krevd at du kjøpte ny Windows-lisens!

  Tilbehør til PC-en  

Nå er vi i mål med selve PC-en, og det uten at budsjettet ble helt sprengt i alle fall. Men, kanskje står du på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang med PC-spilling? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har heldigvis gode anbefalinger også her:

Asus ROG Swift PG279Q

Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Asus ROG Swift PG279Q

Når vi snakker om skjermer for spilling skal det vanskelig gjøres å komme utenom Asus' ROG Swift PG279Q med 2560x1440-piksler oppløsning. Mens den slettes ikke er billig, er 27-tommeren en av de aller beste spillskjermene på markedet. Den kommer både med Nvidias G-Sync-teknologi, som gir et bilde fritt for «riving», og et godt IPS-panel som kan overklokkes fra 144 til hele 165 bilder i sekundet.

Skjermen har enkel navigasjon med en smart stikke på baksiden, gode justeringsmuligheter og god byggekvalitet. Panelet strekker seg ikke helt ut til de tynne rammene, men likefullt er denne et ganske stilig skue på kontorpulten.

Les mer om Asus ROG PG279Q i testen vår » 

Razer Ornata Chroma Gaming

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant. 

Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. 

Det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Programvaren gir selvsagt mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur » 

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen