GUIDE: «Budsjettspilleren»: Beste PC-bygg for 10k+ Vi presser et RTX 2060 og en sekskjernet prosessor inn i budsjettspilleren vår

Guide «Budsjettspilleren»: Beste PC-bygg for 10k+

Vi presser et RTX 2060 og en sekskjernet prosessor inn i budsjettspilleren vår

Her får du mye ytelse for pengene.

«Budsjettspilleren» er sist oppdatert 5. mars 2019»

De siste årene har det blitt stadig vanskeligere å bygge en dugelig spill-PC uten å føle at du må sprenge budsjettene dersom du ikke har veldig mange tusenlapper å slenge på bordet.

Akkurat som lønningene våre har økt har jo også PC-komponenter blitt dyrere, men mange vil nok både hevde og kunne bevise at disse har økt i pris raskere enn vår egen kjøpekraft.

Tek-handlelistene:

Budsjettspilleren (10k+) »

Proffspilleren (15k+) »

Entusiastspilleren (20k+) »

I tillegg vegrer mange seg for å passere den magiske 10 000-kroners-grensa når de skal bygge seg en spillmaskin, noe som jo er forståelig. 10 000 kroner er fortsatt mye penger for veldig mange og man bør kunne forvente å få valuta for dem før en investerer.

Vi har tatt utfordringen, og med et budsjett på 10 000 kroner har vi saumfart nettbutikkene på jakt etter komponenter som lar deg bygge en spill-PC med høy spillytelse, samtidig som muligheten for senere oppgraderinger er ivaretatt.

Dette er komponentene vi har valgt til «Budsjettspilleren».

Mye kraftigere enn sist

Vi kom i mål med en maskin som leverer både på lovnaden om høy spillytelse og fremtidige oppgraderingsmuligheter. I forhold til de forrige anbefalingene våre i denne prisklassen har vi lyktes i å øke ytelsen betraktelig, samtidig som vi holder oss til det relativt beskjedne budsjettet og ikke svelger spesielt mange kameler i forsøket. 

Første gangen vi satte sammen en PC-handleliste for 10 000 kroner fikk vi plass til et GTX 1060 6GB-grafikkort. Forrige gang presset vi akkurat inn et GTX 1070-kort, og denne gangen fortsetter vi fokuset på høy spillytelse ved å få på plass et kliss nytt RTX 2060-kort. Dette gir bedre spillytelse og mulighet for DLSS og strålesporing.

Siden den forrige 10 000-kroners handlelisten i fjor høst har vi også funnet rom for å erstatte den firekjernede Intel Core i3-prosessoren med en sekskjernet i5-prosessor som dessuten i større grad kan utnytte det relativt raske minnet vårt.

Sammen vil oppgraderingene i denne listen løfte ytelsen til 10 000-kronersmaskinen vår enormt, og levere god flyt i inntil 1440p-oppløsning.

Av andre endringer siden sist finner du nå en kraftigere strømforsyning som gjør det mulig å utstyre maskinen med enda kraftigere komponenter senere, og vi har fått på plass et hovedkort med fremtidens tilkoblingsport: USB-C.

De i hovedsak tre kompromissene vi har gjort for å kunne prioritere spillytelse mener vi er vel verdt det. For det første har vi droppet den halvmodulære strømforsyningen fra tidligere og gått for en umodulær enhet hvor alle kabler er ferdig festet til enheten. Dette «nuller vi ut» ved å velge et kabinett med et eget rom for strømforsyningen slik at alle overflødige kabler uansett forblir skjult.

For det andre har vi fortsatt ikke tatt oss råd til en dedikert lagringsdisk. Vi er imidlertid ikke så bekymret for lagringsplassen ettersom SSD-en vi har valgt er romslig og skal ha plass til både Windows, programmer og flere favorittspill. En ekstra lagringsdisk koster lite, og kan enkelt legges til senere.

Til sist har vi ikke satt av penger til en egen prosessorkjøler, så dersom du vil oppgradere fra den som følger med prosessoren må du legge noen ekstra hundrelapper på bordet. Dette er ikke nødvendig, men kan gi mindre støy og i visse situasjoner også noe høyere ytelse. 

  Disse komponentene anbefaler vi  

PNY GeForce RTX 2060 XLR8 Gaming OC HDMI DP 6GB

Kraftig RTX-grafikkort for 1440p-spilling

PNY GeForce RTX 2060 XLR8 Gaming OC HDMI DP 6GB

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en spill-PC og den enkeltkomponenten vi har lagt desidert mest av budsjettet vårt i. Omtrent 35 prosent av budsjettet har nemlig gått til RTX 2060-kortet alene, men for god grunn: Oppgraderingen fra forrige handlelistes GTX 1070 til dagens RTX 2060 leverer alene over 20 prosent høyere bildeflyt.

RTX 2060 er helt ferskt, og mens du ikke burde velge det for sine nye DLSS- og strålesporing-funksjoner alene, leverer det uansett høy ytelse per krone. Du kan enten spille med omtrent 100 FPS i Full HD-oppløsning, eller stort sett over 70 FPS ved den høyere 1440p-oppløsningen, og dette er selvsagt med alle innstillinger på maks.

Den eksakte modellen vi har lenket opp her er PNYs XLR8 Gaming OC, men nøkkelen til å få til dette bygget med et RTX 2060 for omtrent 10 000 kroner er å alltid velge blant av de billigste modellene når du handler. Prisene fyker konstant opp og ned mellom de ulike modellene ukentlig, så dersom et annet RTX 2060-kort er billigere eller kortet vi nevner her går opp i pris gjør du lurt i å justere handlekurven litt.

Så lenge kortet er fra RTX 2060-familien og har et par toppmonterte vifter vil du etter alle solemerker bli fornøyd. Grafikkort med toppmonterte vifter gir nemlig lavere driftstemperatur og lavere støynivå under spilling enn kort med såkalt «blower style»-kjøling.

Les testen vår av RTX 2060 her »

Intel Core i5-8400

6-kjerners spill-prosessor

Intel Core i5-8400

Vi tar steget opp fra en Intel Core i3-8100 med fire kjerner til en Core i5-8400 med seks kjerner.

De to ekstra kjernene gjør prosessoren mer fremtidssikker med tanke på at nye spill, som i stadig større grad optimaliseres for å utnytte flere kjerner. i3-prosessoren har på papiret en langt høyere frekvens enn i5-prosessoren (3,6 GHz vs. 2,8 GHz), men det er verdt å huske på at sistnevnte kommer med en såkalt turbo-modus. Denne lar prosessoren kjøre på mellom 3,8 og 4 GHz avhengig av om én eller alle seks kjernene er i bruk. Med andre ord: den er alltid raskere enn i3-prosessoren fra vår forrige anbefaling.

En prosessorkjøler følger med i boksen, og mens vi kunne satt av penger til en større og kraftigere en gjør vi ikke det denne gangen. Ikke fordi budsjettet er trangt, men fordi Intels kjøler fint håndterer i3-prosessoren, som for øvrig ikke kan overklokkes, og det uten for mye støy eller høye temperaturer.

Asus TUF B360-Pro Gaming

Budsjettsmart hovedkort

Asus TUF B360-Pro Gaming

Ettersom prosessoren vi har valgt ikke kan overklokkes trenger vi ikke et hovedkort som støtter dette heller. Vi sparte derfor et par-tre hundrelapper ved å gå for et B360-basert hovedkort heller enn et Z370-basert hovedkort. Ytelsesmessig vil ikke dette ha noe som helst å si, og de eneste kompromissene som kan ha betydning for enkelte er at kortet ikke støtter SLI, altså flere enn et grafikkort av gangen. 

Hovedkortet vi har funnet fra Asus støtter alle vanlige tilkoblinger, og som høydepunkt kommer det med to M.2-spor for montering av en superrask PCIe-lagringsenheter og en USB-C-port. 

Lurer du på hva som er forskjellen på alle hovedkortene som finnes?
Svarene finner du i vår guide til brikkesett »

Patriot Viper Elite Red DDR4 PC22400/2800MHz CL16 2x4GB

Nok minne for spilling

Patriot Viper Elite Red DDR4 PC22400/2800MHz CL16 2x4GB

Etter å ha vært voldsomt dyrt i over et år er minneprisen nå på vei ned. Vi har likevel fortsatt «bare» tatt oss råd til to moduler med til sammen 8 GB DDR4-minne, noe som simpelthen skyldes at dette er nok for en spill-PC selv i 2019. Enkelte spill kan krangle litt, særlig med mye som skjer i bakgrunnen også, men det jammen langt mellom dem og vi har heller brukt de sparte pengene på grafikkort og prosessor hvor vi mener vi har hentet mer ytelse. 

Ettersom hovedkortet har fire minnespor tilgjengelig er det enkelt å legge til et par ekstra moduler om et år eller to, dersom du trenger mer minne da. 

Og apropos fremtidige oppgraderinger: Da vi kikket etter minne så vi mest på pris, men ønsket oss minst minnebrikker med en hastighet på 2666 MHz, som er det prosessoren maksimalt støtter. Vi kom imidlertid over et sett som var enda raskere, på 2800 MHz, til omtrent samme  pris som de tregere settene. Da er det ikke vanskelig å bestemme seg, for selv om du ikke får utnyttet den ekstra farten i dag kan det jo tenkes at du en gang i fremtiden tar med minnebrikkene dine over til et nytt hovedkort som åpner opp for høyere hastigheter.

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Stor SSD for Windows og favorittspill

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Hovedkortet støtter som nevnt superraske PCIe M.2-SSD-er, men for vårt budsjett blir disse enhetene akkurat litt for dyre. Dette kan du heller ha til gode mens du koser deg med en romslig og fortsatt rask SATA-SSD fra Samsung som ikke koster skjorta.

Med en kapasitet på gode 500 GB er tanken at du skal ha plass både til å installere Windows, favorittprogrammer og flere av de mest brukte spillene dine på denne. Andre filer, som bilder og dokumenter, tar for de fleste ikke veldig mye plass, og musikk og video strømmer vel de fleste for tiden uansett.

Dersom du trenger mer lagringsplass er det enkelt å legge til en «snurredisk» for dette senere. 1TB store disker koster fra 400 kroner, så noen stor kostnad blir det eventuelt ikke heller.

I testen vår kåret vi Samsungs 860 Evo til den nye budsjettkongen »

Chieftec Eco GPE-600S 600W

Stor strømforsyning med god effektivitet

Chieftec Eco GPE-600S 600W

For å drive maskinen din, med alle komponentene som prosessor, grafikkort, lagringsenheter og minne har vi valgt oss ut en strømforsyning på 600 watt med en god effektivitet på 85 prosent. Dette gir deg ikke bare mulighet til å drive RTX 2060 og andre mellomklassekort, men selv grafikkort som du finner langt oppover i entusiastklassen ved senere anledninger. 

Strømforsyningen kommer med alle nødvendige kabler festet til seg og er altså ikke av den modulære typen. Det gjør likevel ikke noe, ettersom kabinettet vi har valgt gjør det lett å skjule både strømforsyningen i seg selv samt kablene dens. 

Selv om dette er en relativt rimelig strømforsyning har den støtte for grafikkort som trenger inntil 2x8-pinners strømkontakt, noe ikke alle strømforsyninger til denne prisen gir deg.

Phanteks Eclipse P300 Glass (Sort/Transparent)

Oppgraderingsvennlig og minimalistisk stålkabinett

Phanteks Eclipse P300 Glass (Sort/Transparent)

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av Phanteks Eclipse P300.

Dette er solid bygget i stål, kommer i en nøytral sort utførelse og er relativt kompakt. Det er også sortlakkert på innsiden, noe som er greit ettersom et stort sidevindu i herdet glass lar deg titte inn i kabinettet. Over og i front er det montert støvfilter som sørger for at kabinettet holdes relativt fritt for slikt.

Kabinettet har smarte løsninger for føring og skjuling av kabler og støtter montering av vannkjøling. Ekstra fiffig er de to uttrekkbare harddiskplassene i front, mens strømforsyningen gjemmes helt bort under et deksel i bunnen av maskinen. Vær likevel obs på at bare én 120mm-vifte følger med, så du kan jo vurdere å slenge med en ekstra når du bestiller for å være sikret best mulig luftflyt.

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

En Windows 10-lisens koster i overkant av 1000 kroner og er en kjedelig utgift som spiser opp hele 10 prosent av budsjettet vårt. Du slipper imidlertid ikke unna Windows om du ønsker å spille, og du kan alltid trøste deg med at du har lisensen med deg i mange år.

Windows-versjonen vi har valgt er en fullversjon som du kan ha med deg også om du velger å bytte ut hovedkortet, hvor en såkalt OEM-versjon (som er litt rimeligere) kunne ha skapt problemer dersom du ikke hadde tatt nok forhåndsregler.

PS: Windows 10 OEM-lisenser får du kastet etter deg for noen hundrelapper eller mindre på flere utenlandske tjenester. Det kan være verdt et forsøk for deg som er villig til å eksperimentere litt for å få lavere kostnader og villig til å kjøpe ny lisens neste gang du bytter hovedkort igjen.

  Tilbehør til PC-en (Ikke med i budsjettet)  

Nå er vi i mål med selve PC-en, og det omtrent på budsjettet også! Men, kanskje står du på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang med spillingen? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har heldigvis gode anbefalinger også her:

MSI Optix MAG271CQR

Rask og høyoppløst spillskjerm

MSI Optix MAG271CQR

Du kan få mye moro ut av en Full HD-skjerm, men den som har opplevd en rask 1440p-skjerm vil aldri gå tilbake. Og nettopp 1440p-oppløsning er en perfekt match for RTX 2060-grafikkortet som vi akkurat får råd til i dette bygget. 

Skjermen vi har funnet frem til her har vi ikke testet selv, men den leverer uansett gode  spesifikasjoner for prisen, med et raskt VA-panel på 27 tommer med 1 millisekund responstid som kan vise inntil 144 bilder i sekundet.

Men vent litt. Det støtter jo AMDs FreeSync-teknologi, og ikke Nvidias G-Sync, som passer med anbefalingens RTX 2060-grafikkort! Vel, etter en snuoperasjon fra Nvidia er det faktisk slik at svært mange FreeSync-skjermer (inkludert denne fra MSI) kan brukes med grafikkort fra Nvidias GTX 10- og RTX 20-serie. 

Det du får ut av det hele er mer for pengene enn noen dedikert G-Sync-skjermer noen gang har levert, samt mulighet til å oppleve silkemyk bildeoppdatering uten riving.

NB: Denne skjermen er svakt buet.

Razer Ornata Chroma Gaming

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant. Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. 

Det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Programvaren gir selvsagt mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur » 

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

MSI Optix MAG271CQR

PNY GeForce RTX 2060 XLR8 Gaming OC HDMI DP 6GB

Chieftec Eco GPE-600S 600W

Phanteks Eclipse P300 Glass (Sort/Transparent)

Asus TUF B360-Pro Gaming

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Patriot Viper Elite Red DDR4 PC22400/2800MHz CL16 2x4GB

Intel Core i5-8400

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Razer Ornata Chroma Gaming

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit - Norsk (Fysisk medium)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen