GUIDE: Selvbygget spill-PC til 10 000 kroner Det er jammen ikke lett å lage en skikkelig solid spill-PC til under 10 000 kroner

Guide Selvbygget spill-PC til 10 000 kroner

Det er jammen ikke lett å lage en skikkelig solid spill-PC til under 10 000 kroner

Her er vårt beste forsøk.

For bare fire-fem år siden fikk du et beist om du bygget deg en spill-PC for 10 000 kroner. Men mye har skjedd den siste tiden og prisene på PC-komponenter har økt .

Selv om de fleste nordmenn også har fått bedre råd de siste årene vegrer mange seg likevel for å passere den magiske 10 000-kroners-grensa når de skal bygge seg en spillmaskin. Men, enten den er en gave til poden, du bygger for deg selv eller du er konfirmant og har nyervervede midler å blåse, bør det vel fortsatt være mulig å sette i hop noe som duger også på dette budsjettet?

Vi har tatt utfordringen, og med et budsjett på 10 000 kroner har vi saumfart nettbutikkene på jakt etter komponenter som lar deg bygge en spill-PC med så høy spillytelse som mulig, samtidig som muligheten for senere oppgraderinger er ivaretatt. 

Dette er komponentene vi har valgt til budsjettbygget vårt. (Skjermdump, Prisjakt.no)

Lett å bygge videre på

Vi kom i mål med en maskin vi ble ganske fornøyd med tatt i betraktning det beskjedne budsjettet, og ikke minst oppgaven med å sikre fremtidige oppgraderingsmuligheter, men oppgaven var ikke enkel! 

Målt opp mot vinneren av vår siste «Beste PC-tilbud under 10 000 kroner»-kåring når vi for eksempel ikke helt opp rent grafikkmessig med vår anbefaling, fordi førstnevnte bød på et GTX 1070-grafikkort fremfor GTX 1060 6GB-kortet vi har valgt ut her.

Det er imidlertid to viktige forskjeller på vår anbefaling som er basert på GTX 1060 6GB-kortet og vinneren av den forrige PC-tilbud-kåringen: Vår anbefaling lar deg bygge maskinen selv og gjøre justeringer der du selv vil, og i tillegg er den langt mer oppgraderingsvennlig. Det er altså mye lettere å bytte ut hvilken som helst komponent på et senere tidspunkt, og bygge maskinen sterkere og raskere over flere år, uten at du trenger å bytte hele maskinen eller begrense deg i komponentvalget på grunn av lite plass til nye komponenter i kabinettet, eller for eksempel fordi strømforsyningen ikke er sterk nok. 

I anbefalingen vår har vi nemlig lagt litt mer penger enn enkelte andre kanskje ville gjort både i en modulær fremfor ikke-modulær strømforsyning, samt et solid kabinett som også tåler dagens lys.

Tanken her er at strømforsyningen og kabinettet er basisdeler i maskinen din som du tar med deg og bygger videre på de neste gangene den skal oppgraderes. 

Du kan lese begrunnelsen for komponentene vi har valgt like under, og sjekke handlelisten vår hos Prisjakt.no her (Annonselenke).

  Disse komponentene anbefaler vi  

Intel Core i3-8100

Snusfornuftig spill-prosessor

Intel Core i3-8100

I en tid hvor sekskjernede prosessorer blir mer og mer vanlig har vi hentet frem en Intel i3-8100 med «bare» fire kjerner. Men da passer det godt å minne om at flere kjerner ikke nødvendigvis betyr høyere spillytelse. Fire kjerner gjør nemlig jobben mer enn godt nok i dagens spill, og det vil gå flere år før spill virkelig vil begynne å kreve flere kjerner.

I mens er det nesten alltid grafikkortet som er flaskehalsen, noe som også blir tilfelle for vår 10 000-kroners-maskin. Firekjerneren vi har plukket ut tilbyr dessuten høye arbeidsfrekvenser på 3,6 GHz for alle kjerner, noe spill flest simpelthen elsker. Prisen er også med på å gjøre denne saken uslåelig til et budsjettbygg.

En prosessorkjøler følger med i boksen, og mens vi kunne satt av penger til en større og kraftigere en gjør vi ikke det denne gangen. Ikke fordi budsjettet er trangt, men fordi Intels kjøler fint håndterer i3-prosessoren, som for øvrig ikke kan overklokkes, og det uten for mye støy eller høye temperaturer.

Gigabyte H370 HD3

Budsjettsmart hovedkort

Gigabyte H370 HD3

Ettersom prosessoren vi har valgt ikke kan overklokkes trenger vi ikke et hovedkort som støtter dette heller. Nå skiller det riktig nok bare noen skarve kroner mellom det billigste Z370-baserte hovedkortet og det vi har valgt som er basert på H370-brikkesettet, men: H370-hovedkortet fra Gigabyte har noe de rimeligste Z370-hovedkortene ikke har, nemlig en USB Type-C-port. Denne vil bare bli viktigere i årene som kommer, og det ville være dumt å bygge en PC uten denne i dag.

Dessuten, et hakket dyrere Z370-basert hovedkort (som med vårt budsjett ville kommet uten en USB Type-C-port) gjør ingenting for ytelsen, og med mindre du ønsker å kjøre to grafikkort sammen i SLI, heller ikke noe for oppgraderingsmulighetene dine senere. 

Hovedkortet vi har funnet fra Gigabyte støtter nemlig alle vanlige tilkoblinger, og som høydepunkt kommer det med nevnte USB Type-C-port og to M.2-spor for montering av superraske PCIe-lagringsenheter.

Lurer du på hva som er forskjellen på alle hovedkortene som finnes?
Svarene finner du i vår guide til brikkesett til Coffee Lake »

Crucial Ballistix Sport LT Grey DDR4 PC21300/2666MHz CL16 8GB

Nok minne for spilling

Crucial Ballistix Sport LT Grey DDR4 PC21300/2666MHz CL16 8GB

Minne har blitt utrolig dyrt det siste året, og med budsjettet vårt har vi bare råd til et par moduler med til sammen 8 GB. Men ta det med ro. 8 GB minne ER nok for en spill-PC selv i 2018, og spillene som krever mer er det langt mellom.

Bare vær obs på å ikke ha for mange andre prosjekter gående på maskinen din mens du spiller, så vil dette gå helt fint. Og, husk at ettersom hovedkortet har fire minnespor er det enkelt å legge til et par ekstra moduler om et år eller to, dersom du trenger mer minne da. 

Da vi kikket etter minne så vi mest på pris, men ønsket oss også minnebrikker med en hastighet på minst 2400MHz, som er det prosessoren maksimalt støtter. Vi kom imidlertid over et sett som var enda raskere, på 2660MHz, til samme pris som de rimeligste 2400MHz-settene. Da er det ikke vanskelig å bestemme seg, og selv om du ikke får utnyttet den ekstra farten i dag kan det jo tenkes du tar med minnebrikkene over til et nytt hovedkort når du en gang i fremtiden oppgraderer prosessoren.

Alternativt kan de litt mer avanserte brukerne se på om de klarer å skvise litt ekstra ut av «timingen» til brikkene når de altså blir kjørende på litt lavere hastighet enn de kan.

Galax/KFA2 GeForce GTX 1060 OC HDMI DP 6GB

Grafikkort for 1440p-spilling

Galax/KFA2 GeForce GTX 1060 OC HDMI DP 6GB

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en spill-PC og den enkeltkomponenten vi har lagt desidert mest av budsjettet vårt i. Hele 30 prosent av budsjettet har nemlig gått til et GTX 1060 6GB-kort fra KFA2. Dette kommer med toppmonterte vifter, noe som både gir lavere driftstemperatur og lavere støynivå under spilling enn eksempelvis Nvidias referansekort med såkalt «blower style»-kjøling. 

Med et GTX 1060 GB-kort kan du dra nesten alle spill på minst 60 FPS ved Full HD-oppløsning, og gjerne opp mot 100 FPS om du jekker ned et par innstillinger et hakk og ikke kjører all grafikk på «Ultra».

Ved den høyere 1440p-oppløsningen har du også sjans, og ifølge våre ferskeste målinger byr et GTX 1060 6GB-kort på omtrent 50 FPS i snitt her. Senker du et par små innstillinger bare et lite hakk vil du nesten garantert karre deg godt over 60 FPS i de fleste spill, og det er ikke verst fra et grafikkort til omtrent 3000 kroner. 

OBS: Prisene på grafikkort går opp og ned som en jo-jo for tiden, så om prisen for KFA2-kortet skulle stige kraftig er det så enkelt som at du velger et annet 1060 6GB-kort med toppmonterte vifter for tilsvarende ytelse og egenskaper.

Stor test: Vi har gjort over 1000 målinger for å finne de beste grafikkortene » 

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Stor SSD for Windows og favorittspill

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Hovedkortet vårt støtter som nevnt superraske PCIe M.2-SSD-er, men for vårt budsjett blir disse akkurat litt for dyre. En slik enhet kan du heller ha til gode mens du koser deg med en romslig og fortsatt rask SATA-SSD fra Samsung som ikke koster skjorta.

Med en kapasitet på 500 GB er tanken at du skal få plass både til å installere Windows, favorittprogrammer og fem-seks av de mest brukte spillene dine på denne. Andre filer, som musikk, film eller mindre brukte spill kan du lagre på en billigere og tregere «snurredisk» som vi foreslår like under.

I testen vår kåret vi Samsungs 860 Evo til den nye budsjettkongen »

Seagate Barracuda ST1000DM010 64MB 1TB

Harddisk for lagring av filer og multimedia

Seagate Barracuda ST1000DM010 64MB 1TB

Kanskje klarer du deg fint med den store SSD-en ovenfor, og da kan du droppe denne ekstra «lagringsdisken» til behovet melder seg. Dersom du har en viss samling av bilder, musikk eller video er det nok likevel greit med en større og separat disk å lagre dette på. 

Her har vi funnet en «snurredisk» som er rimelig og gir mange gigabyte lagringsplass per krone. Hastigheten er selvsagt ikke noe å skryte av, men dette er uansett av liten betydning for ren arkivering av filer.

EVGA Eco Mode B3 550W

Fremtidssikker og modulær strømforsyning

EVGA Eco Mode B3 550W

For å drive maskinen din, med alle komponentene som prosessor, grafikkort, lagringsenheter og minne, trenger du en strømforsyning. Med delene vi har valgt ut i dag kunne vi klart oss med en strømforsyning på omtrent 400 watt, men for å sikre at du kan oppgradere noen av komponentene senere, for eksempel grafikkortet til noe kraftigere i fremtiden, har vi valgt oss ut en på 550 watt. 

EVGAs Eco Mode B3 550W er litt dyrere enn strømforsyninger med tilsvarende – eller til og med enda høyere kapasitet, men er til gjengjeld er den modulær. Det vil si at du kobler til strømkabler etter behov og slik unngår at det stikker en hel klynge av kabler ut fra strømforsyningen som du ikke trenger. Dette sparer plass og gjør det mye lettere å holde det ryddig inne i kabinettet. Effektiviteten er også gode 85 prosent og når belastningen ar lav går ikke viften i det hele tatt.

NZXT Source S340 (Sort/Transparent)

Oppgraderingsvennlig og minimalistisk stålkabinett

NZXT Source S340 (Sort/Transparent)

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av NZXTs Source S340.

Dette er solid bygget i stål, kommer i en nøytral sort utførelse og er ganske minimalistisk av seg. Det er også sortlakkert på innsiden, noe som er greit ettersom et stort sidevindu lar deg kikke inn i kabinettet.

Kabinettet har smarte løsninger for skjuling av kabler og støtter montering av vannkjøling, med store radiatorer i front, dersom dette er noe du vil sysle med senere. To 120mm-vifter følger med, og i front sørger et filter for at kabinettet holdes relativt fritt for støv.

Strømforsyningen gjemmes helt bort der den plasseres under et deksel i bunnen av maskinen, så dersom du ønsker å spare inn et par hundrelapper, kanskje for å kjøpe en større lagringsdisk, kan du fortsatt få et pent og ryddig kabinett å se inn i. 

Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit (Norsk)

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit (Norsk)

En Windows 10-lisens koster rett i overkant av 1000 kroner og er en kjedelig utgift ettersom den spiser opp hele 10 prosent av budsjettet vårt. Du slipper imidlertid ikke unna Windows om du ønsker å spille, og du kan alltid trøste deg med at du har lisensen med deg i mange år.

Så lenge du logger inn i Windows 10 med en Microsoft-konto kan du ha med deg Windows-lisensen videre selv om du skulle bestemme deg for å bytte hovedkort senere. Tidligere ville denne prosessen ha krevd at du kjøpte ny Windows-lisens!

For den som ønsker å prøve seg: det er mulig skaffe en Windows 10-lisens til en brøkdel av prisen, fra utenlandske markedsplasser på internett. Bare vær klar over at du løper en risiko for at lisensen du kjøper herfra ikke alltid fungerer og at det kan være vanskelig å få pengene tilbake. (Men da er det greit at du har fire «forsøk» på deg før du kommer opp i samme sum som Microsoft vil ha for Windows 10-lisensen i Norge!)

  Tilbehør til PC-en (Ikke med i budsjettet)  

Nå er vi i mål med selve PC-en, og det innenfor budsjettet! Men, kanskje står du på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang med spillingen? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har heldigvis gode anbefalinger også her:

Acer Predator XB271HUA (bmiprz)

Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Acer Predator XB271HUA (bmiprz)

Du kan klare deg med en Full HD-skjerm, men den som har opplevd en rask 1440p-skjerm vil aldri gå tilbake. Acers Predator XB271HU gjorde det svært bra da vi testet den, og når vi fant «lillebroren» dens til 5000 kroner ville det være en forbrytelse å i alle fall ikke nevne den som en kandidat.

I forhold til XB271HU har lillebror XB271HUbyttet ut det kanskje mer fargesterke IPS-panelet med et raskere TN-panel som dessuten kan skilte med et dypere sortnivå. Panelet er lynraskt og støtter inntil 165 bilder i sekundet, og kommer dessuten med Nvidias G-Sync-teknologi som gir deg helt rivefrie bilder når du spiller uten V-Sync (som ikke er anbefalt i FPS-spill) på. 

Vi har testet Acer Predator XB271HU (med IPS-panel) her »

Razer Ornata Chroma Gaming

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant. 

Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. 

Det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Programvaren gir selvsagt mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur » 

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

NZXT Source S340 (Sort/Transparent)

Crucial Ballistix Sport LT Grey DDR4 PC21300/2666MHz CL16 2x4GB

Gigabyte H370 HD3

EVGA Eco Mode B3 550W

Seagate Barracuda ST1000DM010 64MB 1TB

Galax/KFA2 GeForce GTX 1060 OC HDMI DP 6GB

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Intel Core i3-8100

Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit (Norsk)

Norges beste mobilabonnement

Mai 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen