GUIDE: Selvbygget spill-PC til 10 000 kroner Vi lurte et GTX 1070 inn i budsjettanbefalingen vår

Guide Selvbygget spill-PC til 10 000 kroner

Vi lurte et GTX 1070 inn i budsjettanbefalingen vår

Kompromissene er vel verdt den ekstra spillytelsen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Saken er sist oppdatert med nye komponenter 15. august 2018.

For bare fire-fem år siden fikk du et beist om du bygget deg en spill-PC for 10 000 kroner. Men mye har skjedd den siste tiden og prisene på PC-komponenter har økt.

Selv om de fleste nordmenn også har fått bedre råd de siste årene vegrer mange seg likevel for å passere den magiske 10 000-kroners-grensa når de skal bygge seg en spillmaskin. Men, enten den er en gave til poden eller du bygger for deg selv, bør det vel fortsatt være mulig å sette i hop noe som duger også på dette budsjettet?

Vi har tatt utfordringen, og med et budsjett på 10 000 kroner har vi saumfart nettbutikkene på jakt etter komponenter som lar deg bygge en spill-PC med så høy spillytelse som mulig, samtidig som muligheten for senere oppgraderinger er ivaretatt.

Dette er komponentene vi har valgt til budsjettbygget vårt.

Både kraftig og lett å bygge videre på

Vi kom i mål med en maskin vi ble ganske fornøyd med tatt i betraktning det beskjedne budsjettet, og ikke minst oppgaven med å sikre fremtidige oppgraderingsmuligheter, men oppgaven var ikke enkel! 

Forrige gang vi anbefalte en 10 000-kroners spill-PC klarte vi ikke å gi maskinen mer grafikkmuskler enn et GTX 1060 6GB-kort. Ytelsesmessig ble den dermed slått av ferdigbygde maskiner til samme pris som vi har testet. Resten av maskinen var til gjengjeld selvsagt svært velutrustet for senere oppgraderinger, men denne gang var vi fast bestemt på å satse litt ekstra på spillytelsen, som tross alt er det viktigste i en spillmaskin. Og, mens vi riktig nok overskred budsjettet vårt med omtrent 200 kroner fikk vi faktisk lurt inn et kraftig GTX 1070-kort som gir deg en helt annen opplevelse enn et GTX 1060 6GB og lar deg spille i oppløsninger inntil 1440p.

De tre kompromissene vi har gjort mener vi er vel verdt det. Blant annet har vi valgt en halvmodulær strømforsyning fremfor en modulær som sist. Dette «nuller vi ut» ved å velge et kabinett som har et eget rom for strømforsyningen og gjør det lett å skjule overflødige kabler. Det neste kompromisset er at hovedkortet ikke har en USB-C-kontakt, som sist, og mens denne porten bare blir viktigere fremover tar det nok lang tid før den blir en nødvendighet. Til sist har vi kuttet den ekstra lagringsdisken på 1TB. Vi er likevel ikke så bekymret for lagringsplassen da SSD-en vår er svært romslig og skal ha plass til både Windows, programmer og flere favorittspill.

Sammen med dette har prisene for grafikkort sunket litt siden forrige anbefaling i mai. Dermed, mens vi ville blåst budsjettet med godt over en tusenlapp forrige gang, er vi nå omtret på budsjettet og det med et grafikkort fra entusiastklassen heller enn mellomklassen.

 

  Disse komponentene anbefaler vi  

Intel Core i3-8100

Snusfornuftig spill-prosessor

Intel Core i3-8100

I en tid hvor sekskjernede prosessorer blir mer og mer vanlig har vi hentet frem en Intel i3-8100 med «bare» fire kjerner. Men da passer det godt å minne om at flere kjerner ikke nødvendigvis betyr høyere spillytelse. Fire kjerner gjør nemlig jobben mer enn godt nok i dagens spill, og det vil gå flere år før spill virkelig vil begynne å kreve flere kjerner.

I mens er det nesten alltid grafikkortet som er flaskehalsen, noe som også blir tilfelle for vår 10 000-kroners-maskin. Firekjerneren vi har plukket ut tilbyr dessuten høye arbeidsfrekvenser på 3,6 GHz for alle kjerner, noe spill flest simpelthen elsker. Prisen er også med på å gjøre denne saken uslåelig til et budsjettbygg.

En prosessorkjøler følger med i boksen, og mens vi kunne satt av penger til en større og kraftigere en gjør vi ikke det denne gangen. Ikke fordi budsjettet er trangt, men fordi Intels kjøler fint håndterer i3-prosessoren, som for øvrig ikke kan overklokkes, og det uten for mye støy eller høye temperaturer.

MSI B360-A Pro

Budsjettsmart hovedkort

MSI B360-A Pro

Ettersom prosessoren vi har valgt ikke kan overklokkes trenger vi ikke et hovedkort som støtter dette heller. Vi sparte derfor noen hundrelapper ved å gå for et B360-basert hovedkort heller enn et Z370-basert hovedkort. Ytelsesmessig vil ikke dette ha noe som helst å si, og de eneste kompromissene som kan ha betydning for enkelte er at kortet ikke har noen USB-C-kontakter og ikke støtter SLI, altså flere enn et grafikkort av gangen. 

Hovedkortet vi har funnet fra MSI støtter alle vanlige tilkoblinger, og som høydepunkt kommer det med et M.2-spor for montering av en superrask PCIe-lagringsenhet. Det gjor jo heller ikke noe at PCB-en og sporene er sorte, slik at det står i stil med det mørke kabinettet vi foreslår litt lenger ned.

Lurer du på hva som er forskjellen på alle hovedkortene som finnes?
Svarene finner du i vår guide til brikkesett til Coffee Lake »

Patriot Viper Elite Red DDR4 PC22400/2800MHz CL16 2x4GB

Nok minne for spilling

Patriot Viper Elite Red DDR4 PC22400/2800MHz CL16 2x4GB

Minne har steget kraftig i pris det siste året og med budsjettet vårt har vi bare råd til et par moduler med til sammen 8 GB. 8 GB minne er likevel nok for en spill-PC selv i 2018, og mens det finnes enkelte spill som krangler litt er det jammen langt mellom dem. 

Bare vær obs på å ikke ha for mange andre prosjekter gående på maskinen din mens du spiller, så vil dette gå helt fint. Og, husk at ettersom hovedkortet har fire minnespor er det enkelt å legge til et par ekstra moduler om et år eller to, dersom du trenger mer minne da. 

Da vi kikket etter minne så vi mest på pris, men ønsket oss også minnebrikker med en hastighet på minst 2400MHz, som er det prosessoren maksimalt støtter. Vi kom imidlertid over et sett som var enda raskere, på 2800MHz, til samme pris som de tregere settene. Da er det ikke vanskelig å bestemme seg, og selv om du ikke får utnyttet den ekstra farten i dag kan det jo tenkes du en gang i fremtiden tar med minnebrikkene over til et nytt hovedkort som åpner opp for høyere hastigheter.

Inno3D GeForce GTX 1070 X2 V4 HDMI DP 8GB

Grafikkort for 1440p-spilling

Inno3D GeForce GTX 1070 X2 V4 HDMI DP 8GB

Grafikkortet er den viktigste komponenten i en spill-PC og den enkeltkomponenten vi har lagt desidert mest av budsjettet vårt i. Omtrent 40 prosent av budsjettet har nemlig gått til et GTX 1070-kort som leverer vesentlig høyere spillytelse enn forrige anbefalings GTX 1060 6GB.

Den eksakte modellen vi har lenket opp her er Inno3Ds X2 V4, men nøkkelen til å få til dette bygget med et GTX 1070 for omtrent 10 000 kroner er å alltid velge blant av de billigste, tredjeparts, GTX 1070-kortene når du handler. Prisene fyker konstant opp og ned mellom de ulike utgavene ukentlig, men de siste par månedene er tendensen at du kan fått tak i et GTX 1070-kort for under 4000 kroner på ulike tilbud. 

Så lenge kortet er fra GTX 1070-familien og har to eller tre toppmonterte vifter vil du etter alle solemerker bli fornøyd. Grafikkort med toppmonterte vifter gir nemlig lavere driftstemperatur og lavere støynivå under spilling enn eksempelvis Nvidias referansekort med såkalt «blower style»-kjøling. Hakket bedre ytelse får du også.

Med et GTX 1070-basert kort kan du dra spill med i snitt 90 FPS ved Full HD-oppløsning, og vel over 60 FPS ved den kanskje mer passende oppløsningen 1440p.

PS: Mye tyder på at Nvidia snart lanserer neste generasjon grafikkort i RTX 20-serien. Man kan derfor regne med flere tilbud på dagens generasjon grafikkort fremover.

Stor test: Vi har gjort over 1000 målinger for å finne de beste grafikkortene » 

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Stor SSD for Windows og favorittspill

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Hovedkortet støtter som nevnt superraske PCIe M.2-SSD-er, men for vårt budsjett blir disse enhetene akkurat litt for dyre. Dette kan du heller ha til gode mens du koser deg med en romslig og fortsatt rask SATA-SSD fra Samsung som ikke koster skjorta.

Med en kapasitet på gode 500 GB er tanken at du får plass både til å installere Windows, favorittprogrammer og flere av de mest brukte spillene dine på denne. Andre filer, som bilder og dokumenter, tar for de fleste ikke veldig mye plass, og musikk og video strømmer vel de fleste for tiden uansett.

Dersom du trenger mer lagringsplass er det enkelt å legge til en «snurredisk» for dette senere. 1TB store disker koster fra 400 kroner, så noen stor kostnad blir det ikke.

I testen vår kåret vi Samsungs 860 Evo til den nye budsjettkongen »

EVGA 500 BQ 500W

Strømforsyning med god effektivitet

EVGA 500 BQ 500W

For å drive maskinen din, med alle komponentene som prosessor, grafikkort, lagringsenheter og minne har vi valgt oss ut en strømforsyning på 500 watt med en god effektivitet på 85 prosent. Dette gir deg mulighet til å drive de aller fleste grafikkort bare du styrer unna de aller, aller kraftigste fra AMD og Nvidia.

Fordi strømforsyningen er halvmodulær er de mest brukte kablene allerede festet til strømforsyningen, mens kabler for ekstra harddisker, vifter og lignende kan kobles til ved behov.

Selv om dette er en relativt rimelig strømforsyning har den støtte for grafikkort som trenger inntil 2x8-pinners strømkontakt, noe ikke alle strømforsyninger til denne prisen gir deg.

Phanteks Eclipse P300 Glass (Sort/Transparent)

Oppgraderingsvennlig og minimalistisk stålkabinett

Phanteks Eclipse P300 Glass (Sort/Transparent)

Om du holder deg til et kabinett med såkalt ATX-størrelse står du helt fritt til å velge dette selv. For smaken er forskjellig, og en stor del av kabinettet er utseendet. I tillegg til komponentene inni skal det jo passe til omgivelsene. Vi har likevel dristet oss til å komme med en anbefaling av Phanteks Eclipse P300.

Dette er solid bygget i stål, kommer i en nøytral sort utførelse og er relativt kompakt. Det er også sortlakkert på innsiden, noe som er greit ettersom et stort sidevindu i herdet glass lar deg titte inn i kabinettet. Over og i front er det montert støvfilter som sørger for at kabinettet holdes relativt fritt for slikt.

Kabinettet har smarte løsninger for føring og skjuling av kabler og støtter montering av vannkjøling med radiatorer på 240/280mm. Ekstra fiffig er de to uttrekkbare harddiskplassene i front. Vær likevel obs på at bare én 120mm-vifte med.

Strømforsyningen gjemmes helt bort der den plasseres under et deksel i bunnen av maskinen. Det er grunnen til at vi i denne omgang har valgt en halvmodulær fremfor en helt modulær strømforsyning og dermed spart noen hundrelapper.

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home - Norsk (Nedlastning)

En Windows 10-lisens koster i overkant av 1000 kroner og er en kjedelig utgift ettersom den spiser opp hele 10 prosent av budsjettet vårt. Du slipper imidlertid ikke unna Windows om du ønsker å spille, og du kan alltid trøste deg med at du har lisensen med deg i mange år.

Windows-versjonen vi har valgt er en fullversjon som du kan ha med deg også om du velger å bytte ut hovedkortet, hvor en såkalt OEM-versjon (som er litt rimeligere) kunne ha skapt problemer dersom du ikke hadde tatt nok forhåndsregler.

  Tilbehør til PC-en (Ikke med i budsjettet)  

Nå er vi i mål med selve PC-en, og det omtrent innenfor budsjettet også! Men, kanskje står du på bar bakke og trenger både skjerm, tastatur og mus for å komme i gang med spillingen? Vi har gjort flere samletester den siste tiden og har heldigvis gode anbefalinger også her:

Acer Predator XB271HUA (bmiprz)

Knallsterk og høyoppløst G-Sync-skjerm

Acer Predator XB271HUA (bmiprz)

Du kan få mye moro ut av en Full HD-skjerm, men den som har opplevd en rask 1440p-skjerm vil aldri gå tilbake. Acers Predator XB271HU gjorde det svært bra da vi testet den, og når vi fant «lillebroren» den – Predator XB271HU – til 5000 kroner ville det være en forbrytelse å i alle fall ikke nevne den som en kandidat. Dessuten er den en perfekt match med den GTX 1070-baserte spill-PC-en i denne anbefalingen.

I forhold til XB271HU har lillebroren XB271HUbyttet ut det kanskje mer fargesterke IPS-panelet med et raskere TN-panel som dessuten kan skilte med et dypere sortnivå. Panelet er lynraskt og støtter inntil 165 bilder i sekundet, og kommer med Nvidias G-Sync-teknologi som gir deg en silkemyk opplevelse uten riving når du spiller uten V-Sync (som ikke er anbefalt i FPS-spill).

Vi har testet Acer Predator XB271HU (med IPS-panel) her »

Razer Ornata Chroma Gaming

Favoritten vår i full størrelse

Razer Ornata Chroma Gaming

Hvis du skal ha ett tastatur som fungerer godt til både spilling og skriving er Razer Ornata meget interessant. Det er først og fremst tastene som hever Razer Ornata flere hakk, med medium høye taster og god, lettkjennelig separasjon mellom dem uten at du må holde fingrene så høyt når du skriver. Razer har også truffet blink med den nye hybridbryteren «Mecha-Membrane», som henter litt fra både membranleiren og den mekaniske. 

Det følger med en behagelig håndleddstøtte i mykt, imitert skinn som festes med sterke magneter. Designet ser ganske nøytralt ut (helt til vi skrur på lysene), men vær obs på at dette er et ganske stort tastatur.

Programvaren gir selvsagt mulighet for å sette opp mange spillprofiler med tilknyttede makroer og lys.

Les mer om Razer Ornata i vår samletest av tastatur » 

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Beste kablede spillmus

Logitech G403 Prodigy Wired Mouse

Med G403 Prodigy viser Logitech hvorfor de fortjener plassen på toppen av salgslistene. Her får du god komfort, en god optisk sensor, høy byggkvalitet og et klassisk men effektivt design som vil falle i smak hos mange. Vekten kan også tilpasses.

Musa har en ganske høy og fet bakdel. Dette gjør den ypperlig for spillere som griper musa med hele håndflaten, ofte kalt «palm grip». Det gummierte belegget på sidepanelene gir et godt grep, og klamme og svette hender vil ikke påvirke dette. Både tommel, ringe- og lillefinger vil sitte trygt og godt på gummisidene.

Med programvaren kan du sikre at musa funker på alt av overflater, stille inn inntil fem DPI-nivåer og programmere RGB-belysningen. Innebygget minne sørger for at innstillingene dine blir med deg når du flytter musa til en annen datamaskin.

Les mer om Logitech G403 Prodigy i samletesten vår »

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

NZXT Source S340 (Sort/Transparent)

Crucial Ballistix Sport LT Grey DDR4 PC21300/2666MHz CL16 2x4GB

Gigabyte H370 HD3

EVGA Eco Mode B3 550W

Seagate Barracuda ST1000DM010 64MB 1TB

Galax/KFA2 GeForce GTX 1060 OC HDMI DP 6GB

Samsung 860 EVO Series MZ-76E500B 500GB

Intel Core i3-8100

Microsoft Windows 10 Home OEM 64-bit - Norsk (Fysisk medium)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen