GUIDE: Se ukens app-anbefalinger Apper til Android, iOS og Windows Phone

Guide Se ukens app-anbefalinger

(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Apper til Android, iOS og Windows Phone

Her er fire apper du bør prøve til mobilen din.

Fredsmekleren

Når barna lurer på om ikke bilen snart trenger mer bensin, og det kun er fire minutter siden forrige fylling, og du er enig, er lydbøker gode å ha.

storytel.

Lydbøker er en fin måte å fordrive tiden på, både i bilen, på fly og tog, og når man går tur, men CD-spillere har sine ulemper. Når en bok fyller 22 CD-er, er det ikke sikkert det er noe galt med boka. Kanskje det er formatet det bør gjøres noe med. Den som har prøvd å legge lydbøker inn på en mobil, har sluttet med det, for det er svært tidkrevende, og ender som regel med at siste kapittel spilles først. Da er neste alternativ en app.

Er du glad i engelsk, fins to gode alternativer: Audible og Audiobooks. Men mange liker norsk, spesielt i Norge. Norske Ordflyt viste seg å være et noe selvmotsigende navn, for det var dårlig flyt både teknisk og kommersielt. Så fusjonerte de med svenske Storytel, som allerede var godt i gang på det svenske markedet. I den norske appen kan du laste ned tusenvis av lydbøker og e-bøker på norsk, engelsk og svensk.

Når du har lastet ned Storytel og starter den, registerer du deg, og du får 14 dager fri tilgang på alle bøkene i lydbiblioteket (30 dager via ordflyt.no, ser det ut som). Disse kan du spille av rett i appen, eller du kan laste dem ned til Android eller iOS. Det kan lønne seg å laste dem ned via trådløst nettverk hvis du ikke har en romslig dataplan hos mobiloperatøren din. Du kan også spille av lydbøkene fra en PC. Når du har hørt nok, kan du slå av boka, og den vi fortsette der du sluttet, selv om du bytter avspillingsenhet. Det samme gjelder om du har lyttet til en bok, men vil fortsette med å lese den i appen.

Prisen for fri nedlasting av lydbøker og e-bøker er 169 kroner per måned, noe som kan virke litt i overkant dyrt for noen. Gjennomføringen er god, og storforbrukere av lydbøker for barn og voksne vil kunne synes at det er en bra avtale.

Storytel

Format: Android og iOS
Pris: Gratis prøveperiode, deretter 169 kroner per måned

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

Kontorlinsa

Trenger du en skanner på hjemmekontoret, trenger du ikke kjøpe deg en svær, bråkete multifunksjonsmaskin som alltid maser på fargepatroner.

Er du en av stadig flere som har døpt om hjemmekontoret til lommekontoret, fins det etter hvert mange skanneapper å velge mellom. Men Office Lens, som er tett integrert mot Microsoft Office, er en av de bedre. Den har lenge vært tilgjengelig for Windows Phone, og nå er den klar for iOS. Når du starter appen første gang, ber den om tilgang til bildearkivet og kameraet. Så er den klar til å fotografere dokumenter, bilder og tavler. Bildene av tavler lagres som redigerbare PDF-dokumenter. Det betyr at du kan gå på møte, følge sånn passe med underveis, ta bilde av tavlen sjefen din har skrevet på, redigere inn noe tull, spre det for moro skyld, og i verste fall få sparken. Eller gjøre noe konstruktivt. Bildene du tar, blir lagret i bildearkivet. Deretter kan du hente dem for å eksportere dem til ulike Office-apper, som OneNote, OneDrive, Word eller PowerPoint, og i redigerbar tilstand! Eventuelt kan de sendes som PDF. Velger du OneNote, blar du deg fram til mappen der skannejobben skal lagres. Etterpå kan du åpne OneNote-appen ved å trykke på vedlegget du har lastet opp.

Mange studenter skryter av Office Lens på sosiale medier. Det er visstnok en app som brukes flittig på forelesningssalen. Kanskje fordi man i stedet for å studere og notere, kan fotografere?

Office Lens

Format: iOS og Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til iPhone » Last ned til Windows Phone »

Luftig utsikt

Enkelte apper gir deg en bekreftelse på at du ikke kastet bort pengene da du investerte i en relativt kostbar smartmobil eller nettbrett. Og som du kan bevise det med for andre.

Airpano.

AirPano er en slik app. Designet er svært tiltalende, både pent og minimalistisk samtidig, og med bilder som tar pusten fra en. AirPano er, som man kanskje kunne tenke seg, en app som viser panoramabilder. Mange av disse er tatt fra lufta, og med en 360-graderseffekt som gjør at du kan sveipe rundt i bildene. Det er som å bli plassert høyt oppe i luften, og du kan snu deg og se i alle retninger. Gyroskop-effekten gjør at du kan flytte på brettet i stedet for å sveipe, og du utnytter dette best ved å stå oppreist. Denne effekten brukes mye i stjernehimmel-apper.

Når du åpner AirPano, ser det ut som et fotoalbum, med en slags 3D-effekt. Så sveiper du mot venstre, og på første dobbeltside dukker Keopspyramiden opp, med tittelen «Verdens underverker», og andre fantastiske byggverk er Den kinesiske mur, Taj Mahal og Colosseum. Du kan sveipe sømløst i alle retninger når du har åpnet bildene. Neste kategori er «Naturens underverk», der du kan nyte panoramabilder av Great Barrier Reef, Grand Canyon og Svalbard. I «Vakre byer» finner du blant annet New York, Paris, Roma og Praha. Spesielt bildene av Hongkong og Barcelona er flotte. «Byer om natten» er, vel, bilder av noen byer om natten. Så følger kategoriene «Over fjellene», der norske fjorder er repreprentert, «Fantastiske innsjøer og bukter», «Historiske steder», «Magiske fosser»(!) og «Beste feriemål».

Klikker du på i-knappen nederst, får du info og Google-kart, slik at du kan zoome deg ned til gatenivå, om du vil. Så man kan faktisk lære seg ett og annet med denne appen, men først og fremst er den nok øyegodteri, som det heter på godt norsk. Og mange av bildene er rett og slett fantastiske, spesielt på en iPad. 

AirPano Travel Book

Format: iOS
Pris: 28 kroner

Last ned til iPhone »

Drep monsterne

Pixel Heroes er et veldig vanskelig spill som blander god, gammeldags rollespill med elementer av roguelike-elementer. Her velger du heltene dine fra et vertshus, som alle higer etter eventyr og farer.

Deretter må du sørge for å hamstre inn helsebringende drikker og andre ting som kan hjelpe på reisen, for de mange utfordringene du møter underveis er beinharde. 

Du kommer til å miste helter, og du kommer til feile oppdragene dine mange ganger. Men desto større er gleden når du samler et bra lag, alt klaffer og du fullfører et av de mange oppdragene du prøver deg på.

Dette er ikke spillet for de som er på jakt etter noe enkelt, tilgivende og historiedrevet. Pixel Heroes handler mest av alt om å dra ut, forsøke å drepe monstre eller andre fiender, og forhåpentligvis komme deg levende tilbake til vertshuset.

Pixel Heroes: Byte and Magic

Plattform: Android og iOS
Pris: 46-69 kroner

Last ned til Android – Last ned til iOS 

Ukens mobilspill er levert av Gamer.no. Her finner du ytterligere ni morsomme spill til mobiltelefonen din »

Lyst på flere apper? På denne siden har vi samlet alle våre tidligere app-anbefalinger »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen