GUIDE: Slektsgranskning Så lett finner du forfedrene dine på nettet

Guide Slektsgranskning

(Bilde: Montasje: Shutterstock/Teknofil.no)

Så lett finner du forfedrene dine på nettet

Her er alt du trenger å vite om slektsgransking.

Slektsgransking for latsabber

Slektsgransking er kjempegøy, men det er også mye arbeid, selv i dag når mye av kildematerialet du trenger er digitalisert. Men hva om du ikke har tid til å sette deg ned med kirkebøker og gamle arkiver?

Det finnes en snarvei, i form av nettbaserte slektsdatabaser som allerede har millioner av navn i seg. Hvis du er heldig, kan du finne en stor del av slekten din allerede lagt inn i disse databasene.

Her viser vi deg hvordan du kan bruke slektsdatabasen Geni til å finne forfedrene dine uten å gjøre særlig mye arbeid selv.

Merk: Dette er ikke «ekte» slektsgransking, ettersom det krever at du selv går til kildene for å verifisere informasjonen. Men det er en begynnelse, som kanskje krever minimalt med arbeid fra din egen side. Senere forteller vi litt om hvordan du kan bruke disse slektsdatabasene i ekte slektsgransking.

Begynn med å «google» etter kjente slektninger

Det første du må gjøre er å finne en slektning som allerede er i databasen. Takket være ildsjeler rundt om i verden er sannsynligheten høy for at du finner noen rimelig nære slektninger der, i alle fall hvis familien din kommer fra et land der slektsgransking er populært. Du trenger ikke registrere deg på Geni for å søke.

google.
Søk etter nære slektninger. Foto: Google

I stedet gjør du det slik: Ta et Google-søk på slektningens navn (i anførselstegn), og legg så til ordet Geni. Da vil det første treffet du får etter alt å dømme være slektningens side i Geni. Merk at nålevende personer generelt ikke kan søkes opp på denne måten, av hensyn til privatlivet. Hvis du ikke finner noe, så velg en annen slektning. Jo lenger tilbake du kommer, jo større er sjansen for at noen dukker opp i Geni-databasen. Du trenger ikke avgrense søket ditt til direkte forfedre, det gjelder bare å finne noen som du med sikkerhet vet hvordan du selv er i slekt med, og som du vet du deler felles forfedre med – din bestefars søster, for eksempel.

Hvis du ikke finner noen finnes det alternative databaser du kan forsøke deg på, selv om disse krever registrering. Du kan også forsøke deg på «ordentlig» slektsgransking for å komme deg en generasjon eller to bakover, og se om noen av forfedrene du finner på gamlemåten er på Geni.

Da er det bare å registrere seg.
Da er det bare å registrere seg. NB: Geni er litt masete, men du kan skru av ulike former for epostvarsling hvis du blir lei. Foto: Geni

Registrer deg på Geni

Om du har hatt flaks, er tiden kommet for å registrere deg. Det er som sagt gratis. Nå har du to alternativer. Det ene er å legge inn litt arbeid selv, ved å legge inn deg selv, dine foreldre og så videre i databasen, frem til du kommer til den slektningen som allerede er der. Han eller hun kan så kobles på ditt slektstre. Om du velger denne løsningen må du være veldig nøye med informasjonen du legger inn. Bare legg inn det du vet er riktig.

Når du så har lagt inn den personen som allerede er i systemet, kan du søke om å få slått sammen den eksisterende profilen med din versjon av profilen. Siden denne søknaden må behandles, er det viktig at du har lagt all informasjonen inn så nøyaktig som mulig. Et alternativ er å kontakte den personen som har lagt inn din forfar eller -mor i utgangspunktet, og be om å få samarbeide med dem. Les mer om hvordan du kobler deg på verdenstreet på Geni.

Du kan ta utgangspunkt i eksisterende personer ved å klikke på tegnestiften.
Du kan ta utgangspunkt i eksisterende personer ved å klikke på tegnestiften. Foto: Geni

Du trenger imidlertid ikke gjøre dette for å kunne utforske slektstreet. Du kan ta utgangspunkt i hvem som helst, og klikke deg bakover i tid. Så lenge DU vet hvordan du er i slekt med personen eller personene du har funnet, vet du også hvordan du er i slekt med deres forfedre. Om du velger denne løsningen, så klikk på den grønne «tegnestiften» på personens Geni-side. Nå vil Geni alltid ha denne personen i mente.

Her begynner spenningen.
Her begynner spenningen. Foto: Geni

Nå kommer det virkelig kule: Tenk på en historisk person. Helst en litt langt tilbake i tid. Sørg for at du er logget på i Geni, og ta et Google-søk på denne personen (igjen, med ordet «geni» i tillegg til navnet). Når du nå går inn på siden til denne personen, vil det forhåpentligvis stå helt i toppen at du, eller din utvalgte forfar/mor, er koblet til personen. Dette betyr ikke at han eller hun er en av dine forfedre, men nå kan du finne det ut: Klikk på «hva er slektskapet», og vent. Etter en stund kommer svaret.

Om du er heldig får du en nøyaktig beskrivelse av slektsforholdet mellom deg (eller din utvalgte forfar) og den aktuelle personen. Du kan også klikke deg videre, for å se alle menneskene i den mest direkte slektslinjen mellom dere. Dette kan du selvsagt dele på Facebook.

NB: Du trenger ikke å søke etter forfedre. Du kan også søke etter folk som har levd i nyere tid for å finne slektskap.

Husk at innvendingene mot databaser som Geni som vi listet opp på side 2 fortsatt gjelder, og jo lenger tilbake i tid du kommer, jo mer usikker blir informasjonen.

Om du sliter med å finne noen nevneverdige slektskap kan du prøve å finne andre nære forfedre å koble deg på. Jo flere koblinger du har til det verdensomspennende slektstreet, jo større er sjansen for suksess.

Hvis du ikke kjenner til flere forfedre – vel, da er tiden kommet for å gjøre litt ordentlig slektsgransking for å finne dem. Det er nå det blir gøy!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen