Ett er sikkert: skjermen overlever ikke denne reparasjonen!

Guide Reparasjon av Galaxy S7

Ett er sikkert: skjermen overlever ikke denne reparasjonen! (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)

Slik bytter vi skjermen på en av fjorårets beste mobiler

Men det er ikke bare en dans på roser å åpne opp Galaxy S7.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som du kunne lese på forrige side, var det langt fra en glede å demontere Galaxy S7. Risikopunktene var mange, læringskurven høy og har du ikke ganske mye spesialisert utstyr gjør du høyst sannsynlig livet ganske vanskelig for deg selv.

Status nå var imidlertid langt lysere: den gamle, knuste skjermen var suksessfullt pirket av, og igjen lå en nokså naken metallramme med metallstruktur inni.

For øvrig: Galaxy S7 er en veldig solid telefon, med byggekvalitet og strukturell integritet langt over ganske mange andre mobiler der ute. En stor del av æren for dette skal tilkjennes nettopp metallstrukturen på innsiden, som høyst sannsynlig er hovedgrunnen til at den ikke bøyer seg selv under ekstremt press

Dette i motsetning til visse andre telefoner, altså.

Uansett: la oss fortsette på hovedoppgaven her: å få på den nye skjermen og sette hele sammensuriet sammen igjen til en fungerende enhet.

Remontering – En langt enklere jobb enn demonteringen

Vi avsluttet førstesiden med å uttrykke bekymring for den nye skjermens kvalitet, men gitt at dette panelet faktisk koster en god tusenlapp å kjøpe så forventet vi en viss kvalitet da vi bestilte det. Men, man vet imidlertid aldri med eBay-deler – så litt spente var vi jo. 

Den nye skjermen var av god kvalitet. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Heldigvis hadde vi ingenting å frykte – delen vi fikk i posten etter et par uker viste seg å være en av de desidert beste erstatningsskjermene vi noensinne har tatt i. Kvalitetsmessig virket dette å være omtrent akkurat som fra Samsungs egen produksjonslinje, noe den strengt tatt kanskje også var gitt at AMOLED-teknologien ikke produseres av, uhm, noen andre.

Sammen med skjermen fikk vi også spesialskåret lim, som alltid gjør jobben med remontering langt enklere og stort sett alltid også gir et bedre og bedre sammenføyet sluttresultat.

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dermed startet vi med å ta av beskyttelsesplasten på den ene siden av limet, og montere det på rammen. For øvrig: det kan være smart å rense rammen for eventuelt rusk og limrester som måtte sitte igjen før du gjør dette. Slike urenheter kan fort skape problemer, og som Eminem så fint formulerte det i Lose Yourself: «You only get one shot, do not miss your chance to blow».

Å få skjermen festet riktig på første forsøk er altså uhyre viktig. For å sikre enda bedre resultat, monterte vi generøse mengder dobbeltsidig teip på metallplaten før vi la skjermen ned mot rammen. Det siste kompliseres noe av at du også må passe på å tre skjermkontakten gjennom et lite hull i øvre venstre seksjon av metallplaten, slik at du kan koble denne til hovedkortet i etterkant.

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men gjør du først det, vel, da kan du bare legge panelet ned og trykke langs sidene for å feste det godt.

⚠ → Her gjorde vi en stor feil, ved å ikke flytte over metallgrillen til samtalehøyttaleren fra den gamle skjermen til den nye. Husk å gjøre dett FØR du fester skjermen!

Med skjermen på plass kunne vi installere de andre delene, og aller først ute var selvsagt batteriet. Her monterte vi også rikelige mengder med dobbeltsidig teip for å sikre at batteriet ikke skulle flytte på seg senere:

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med batteriet på plass kunne vi titte videre mot hovedkortet, som var neste del som måtte inn. Her kom en litt utfordrende del: vi måtte feste den undermonterte kontakten tilbake på undersiden av kortet – nok en gang mens vi holdt kortet i en noe ubehagelig vinkel. Ikke var det veldig lett å klikke kontakten på plass i den kinkige posisjonen heller, men etter mye om og men gikk det da til slutt (bildet over).

Neste punkt på agendaen var dermed å legge hovedkortet ned, noe som heller ikke var bare enkelt fordi alle kontaktene samtidig måtte føyes over til oversiden av kortet. Det hadde de dessverre ikke spesielt lyst til, så her burde du definitivt ta deg god tid og passe på at du ikke bøyer eller skader noen kabler i prosessen.

Slik skal det se ut når du har kortet ferdig montert:

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Hovedkortet i seg selv skal skli enkelt og smertefritt på plass, så om du må bruke makt gjør du det høyst sannsynlig feil.

Med kortet trygt på plass kunne vi imidlertid klikke på alle kontaktene nok en gang, noe som er en tanke vanskeligere enn å få dem av. Men igjen: ikke bruk makt, bare føl deg frem og si deg fornøyd når du hører det tilfredsstillende klikket.

Disse kontaktene måtte klikkes tilbake på plass. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

På dette tidspunktet var det ingen kritisk viktige deler som manglet, så derfor bestemte vi oss for å teste om hele sulamitten faktisk fungerte. Dette er alltid noen smertefulle små sekunder, men ganske snart vibrerte det i enheten og skjermen lyste opp i den velkjente, hvite Samsung-logoen. 

Hurra!

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dermed visste vi allerede nå at reparasjonen var vellykket, men før vi kunne si oss heeeelt ferdige måtte vi selvfølgelig montere på plass den trådløse ladeplaten, høyttaleren og de to plastbitene. 

Men, før du gjør dette, sjekk om hovedkameraet og frontkameraet fungerer og ser bra ut. I vårt tilfelle var det tydelig at det var smuss på innsiden av glasset foran, som gjorde at frontkameraet fikk store problemer med å fokusere og knipse pene bilder. Derfor tok vi litt isopropanol på en papirbit og renset glasset før vi monterte kameraet tilbake, testet på nytt og sa oss fornøyde.

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Deretter kunne vi poppe tilbake de ovenfornevnte plastbitene og ladeplaten. Dette i seg selv er hverken veldig risikofyllt eller vanskelig, men vær påpasselig med at du føler plastbitene klikke skikkelig fast i rammen.

Først og fremst fordi du overhodet ikke vil få på bakglasset om ikke dette gjøres korrekt, men også fordi både induksjonsplaten og høyttaleren nederst har kontaktflater som må ligge skikkelig mot hovedkortets tilsvarende konktaktpunkter.

Om du mener du har gjort dette korrekt, er det imidlertid bare én ting igjen før glasset kan limes tilbake på plass: å skru inn alle skruene vi tok ut tidligere:

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Akkurat tilbakelimingen av bakplaten kan du godt bruke litt tid på. Dersom du ved avmonteringen greide å redde limet langs sidene av glasset får du sannsynligvis et bedre resultat enn ellers, og uansett burde du helt definitivt feste dugelige mengder dobbeltsidig teip på alle flater utenom platen for trådløs lading. Og har du mistet limet, vel, da burde du ta deg enda bedre tid og feste tynne teipbiter langsmed hele utsiden av rammen.

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi vet fra egen erfaring at det nesten aldri blir for mye lim eller teip når slike ytre deler skal festes, for selv om en reparasjon kan se vellykket ut rent umiddelbart skal festematerialene også tåle tidens tann. Med andre ord: bruk så mye lim eller teip at bakglasset ikke faller av etter et par uker.

Med det vi mente var tilstrekkelige mengder dobbeltsidig teip på innsiden, tok vi endelig bakglasset frem igjen, la det nedpå rammen og presset bestemt og kontrollert langsmed sidene:

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Og – vips! – så hadde vi suksessfullt byttet ut skjermen på en Samsung Galaxy S7! Resultatet så veldig bra ut, og sammenlignet med ganske mange andre reparasjoner av enheter med lignende konstruksjon var det betydelig mindre slakk og bedre sammenføyninger her.

Mye skyldes selvsagt at Samsung i utgangspunktet har laget en svært godt konstruert telefon, med forsenkninger for både skjermen og bakglasset som gjør at delene faktisk synker noe ned i rammen i stedet for å bare hvile oppå. Dette er strengt tatt ikke helt vanlig, men desto mer gledelig.

Burde du prøve deg på denne reparasjonen selv?

...ferdig! Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Et spørsmål vi alltid forsøker å svare på i disse guidene, er om du som leser dette burde forsøke å reparere akkurat den aktuelle enheten om du selv skulle være så uheldig å knuse din egen telefon. Så, er Galaxy S7 noe alle og enhver kan begi seg utpå dersom skjermen skal byttes ut?

Vel, nja, tja – kanskje. Ved nærmere ettertanke, mest sannsynlig nei. Skjermdelen i seg selv er så dyr at om du ikke har mye reparasjonserfaring så er risikoene etter undertegnedes syn større enn den potensielle gevinsten.

Men hva om det ikke er skjermen som har gått dukken, men for eksempel bakglasset, batteriet eller en av inngangene? Vel, da har du med ett en langt enklere oppgave. Rekkefølgen vi nevnte tilfellene i er imidlertid ikke tilfeldig, for vanskelighetsgraden øker i fallende rekkefølge. Bakglasset er i seg selv risikofritt å forsøke seg på, mens batteriet er noe man bør være påpasselig med gitt at skjermpanelet ligger nakent og risikabelt til rett under. Og inngangene? Vel, det er mulig, men da må sannsynligvis skjermen av først, eller i alle fallt delvis løftes opp.

Uansett hva du skal, bør du imidlertid ha litt utstyr før du starter. Eksempelvis:

  • Reparasjonssett for mobiltelefoner (eksempelvis iFixit sitt)
  • Varmepistol/hårføner
  • Spillekort av plast
  • Isopropanol
Ifixit Smartphone Kit IF145-273-1

Et grunnleggende (men godt) sett

Ifixit Smartphone Kit IF145-273-1

iFixit har lenge levert svært gode reparasjonssett til alle og enhver, og for en mobilreparatør i startgropa er grunnsettet deres helt tilstrekkelig. Det er også dette undertegnede benytter i alle reparasjoner her på Tek.

For et skjermbytte anslår vi tiden du vil bruke til rundt 2 timer.

PS: Det hører med til historien at eieren av S7-en et par uker etter reparasjonen nok en gang ga telefonen en heisatur ned i bakken, og at skjermen nok en gang gikk ad undas. Så moralen her, sånn helt til slutt, må nesten være: bruk beskyttende deksel, og vær forsiktig med dyr elektronikk!

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen