GUIDE: Refleksjoner 10 tips for å fotografere refleksjoner

Guide Refleksjoner

(Bilde: Fredrik Knoph, All Rights Reserved)

10 tips for å fotografere refleksjoner

Hvordan bruke refleksjoner i komposisjonen når du tar bilder

Refleksjoner er noe vi omgir oss med hele tiden – speilet på badet, i vinduet på bussen og sølepytten på fortauet. Siden de er så vanlige er det lett å bare la dem passere, men har du prøvd å bruke dem bevisst når du skal ta et bilde?

En refleksjon kan være et spennende element i en komposisjon, og det kan være en interessant måte å blande to motiver på. I denne artikkelen gir vi deg til tips og litt inspirasjon til å se de vante refleksjonene på en ny måte. Forhåpentligvis blir du belønnet med bilder som skiller seg ut fra dem du allerede har.

#1: Innsjøer

Den kanskje mest klassiske måten å bruke en refleksjon på, er i et landskapsbilde hvor naturen speiler seg i et blikkstille vann. Om du vil ta et slik bilde så er det en fordel å være ute tidlig på morgenen.

På den tiden av døgnet er det ofte lite vind og du unngår bølger som ødelegger refleksjonen. Når solen står lavt på himmelen vil du også få et fint lys, og det vil gjøre bildet ditt enda bedre.

#2: Dammer

Du trenger ikke en hel innsjø for å få en interessant refleksjon; en liten vannpytt holder i massevis. Det er ikke alle som liker å ta med kameraet ut når det regner, men om du gjør det så kan du komme hjem med bilder som skiller seg ut fra det alle hjemmesitterne har.

Om du foretrekker oppholdsvær så kan du gå ut etter en regnbyge og se hva som speiler seg i dammene rundt omkring. Det er viktig å se på dammen fra forskjellige vinkler, og ofte må man bøye seg godt ned for å få den mest iøyefallende refleksjonen. Prøv også å variere avstanden til dammen til du får det perspektivet du liker best.

#3: Bygninger

Å rusle rundt i en by kan gi deg mange muligheter for å finne spennende refleksjoner. Moderne arkitektur byr på mange glassfasader, og om du finner en interessant refleksjon i en stilig fasade så er du langt på vei til et flott bilde.

For mange vil dette være en ny måte å se på, for man ser ikke bare på det som er rett foran en, men gjerne en kombinasjon av det som er foran og det som er bak. Dette kan være en god måte for å trene opp sitt “fotografiske blikk”.

#4: Briller

I en artikkel om refleksjoner og fotografering kommer man ikke unna klassikeren med solbriller. Har du sett bilder fra en Himalaya-ekspedisjon så var det helt sikkert inkludert et slikt bilde, men heldigvis kan du bruke det samme trikset i mer gjestmilde strøk. Hva med å ta et grundig blikk på cafébrillene rundt deg neste gang du nyter en cappuchino?

#5: Speil

En annen type refleksjon som vi finner overalt omkring oss er speil. Den teknikken som kanskje fungerer best når man skal ta bilder i speil, er å ha med både selve motivet og speilbildet. Prøv å fokusere på motivet og la speilbildet gå ut av fokus, og etterpå gjør du det motsatt. Hva ble best? Det er ikke lett å si før du har prøvd begge deler.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2012.

Bli med over til neste side for fem ekstra tips »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen