GUIDE: Prøv fem PC-spill vi elsket da vi var unge
Guide
(Bilde: skjermbilder/montasje)

Prøv fem PC-spill vi elsket da vi var unge

Denne tjenesten tar deg tilbake til 90-tallets glanstid.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For et par måneder siden la non-profitorganisasjonen Internet Archive ut over 900 arkadespill som kunne spilles via nettleseren. Nå har de gjort noe enda bedre: Ifølge Cnet har du plutselig fått tilgang til hele 2300 PC-spill som kjørte på MS-DOS-plattformen. Hensikten bak prosjektet er å bevare de nedstøvede spillene for fremtiden.

For de som vokste opp på 80- og 90-tallet vil nok flere av spillene vekke svært gode minner. Endelig kan du spille klassikere som Maniac Mansion, Prince of Persia (originalen), Doom, Championship Manager 93-94, California Games II, Wolfenstein 3D, SimCity (originalen), Leisure Suit Larry – vi kunne ramset opp 100 til som vi gjerne skulle spilt på nytt. Lenger ned finner du fem av redaksjonens favoritter.

Slik får du spilt spillene 

Ifølge Gamer.no er tjenesten ganske ressurskrevende, og ideelt sett bør du derfor ha en kraftig PC for at MS-DOS-emulatoren skal virke uten hakking. Vi opplevde imidlertid få problemer med de spillene vi prøvde på en ganske ordinær laptop.

Vil du prøve?

1. Gå til Internet Archive MS-DOS Games

Her finner du en liste med alle de 2300 spillene, sortert etter visninger, tittel eller datoen spillet ble lagt til i arkivet. 

2. Finn et spill du vil spille, og trykk på lenken.

Trykk på start-knappen for å spille spillet i nettleseren. Velg fullskjerm for den beste spillopplevelsen.
Internet Archive-siden ser litt annerledes ut i enkelte nettlesere. Trykk «Run an in-browser emulation of the program » for å spille i det andre grensesnittet. Foto: skjermbilde

3. Trykk på start-knappen / «Run an in-browser emulation»

På den nye siden dukker det opp informasjon om spillet, med spillvinduet øverst. Når du trykker den grønne startknappen (alternativt «Run an in-browser emulation»-knappen) vil spillet lastes inn. Dette kan ta litt tid.

4. Velg fullskjerm

For den beste opplevelsen bør du velge fullskjerm. Det vil enten si ikonet med de fire pilene øverst til høyre, eller knappen som heter fullskjerm, avhengig av grensesnittet.

5. Spill og kos deg!

Hvordan du styrer avhenger av litt spillet. Ofte er det bare piltastene, Space og Enter, men du finner som regel en forklaring for hvert spill på siden eller i selve spillet. Så er det bare å spille i vei!

Redaksjonens favoritter

 Det er kanskje ikke så lett å vite hvilke spill som er verdt å sjekke ut. Vi har derfor laget en kort oversikt over noen av våre barndomsfavoritter.

Ski or Die (Vegard)

Ski or Die.
Ski or Die. Foto: skjermbilde

– Dette ekstrem-vintersportspillet fra 1990 er noe for seg selv. Du kan konkurrere i fem forskjellige grener, inklusive utfor på ski ned et fjell (Downhill Blitz), snøballkasting (Snowball Blast) og hopp-akrobatikk på ski (Acro Aerials). Anbefales på det sterkeste!

Spill Ski or Die her

Zak McKracken and the Alien Mindbenders (Vegard)

Zak McKracken and the Alien Mindbenders.
Zak McKracken and the Alien Mindbenders. Foto: skjermbilde

– Mange vil kanskje hevde at Maniac Mansion var hakket bedre, men min favoritt er likevel Zak McKracken fra 1988. Dette er et typisk pek-og-klikk-spill fra Lucasfilm Games, hvor du følger en absurd og morsom historie som utspiller seg rundt tabloid-journalisten Zak McKracken, som hater å skrive tabloide artikler.

Spill Zak McKracken and the Alien Mindbenders her

Dune 2 (Niklas)

Dune 2.
Dune 2. Foto: skjermbilde

– De fleste har nok hørt om Warcraft og Command & Conquer, de to bautaene innen moderne strategispill. Det var imidlertid Dune-serien som virkelig definerte sjangeren, og da spesielt Dune 2, som kom i 1992. Her kan du bygge opp dine egne baser, vokte deg for de farlige sandormene og ødelegge fiendene dine på episk vis. Det er kanskje ikke like spillbart som det var en gang i tiden, men for mange PC-spillere vil det nok røre dypt i nostalgirota.

Spill Dune 2 her

Scorched Earth (Niklas)

Scorched Earth.
Scorched Earth. Foto: skjermbilde

– Scorched Earth, også kalt bare Scorched eller kanskje «Tanks» blant venner, var et fantastisk spill. Med støtte for opptil 10 spillere kunne man samle hele vennegjengen foran PC-skjermen, for å prøve å sprenge hverandres stridsvogner. Du kan oppgradere stridsvognen din med våpen og forsvarsutstyr, og spillet fungerer like godt den dag i dag som for 20 år siden.

Spill Scorched Earth her

Street Rod (Vegard)

Street Rod.
Street Rod. Foto: skjermbilde

– Bilspill har aldri vært helt min greie, med ett unntak, og det er Street Rod. Året er 1963, stedet er Los Angeles, og i dette spillet skal du kjøpe biler, oppgradere dem og kjøre om kapp i gatene. Herlig!

Spill Street Rod her

Hvilke MS-DOS-spill er blant dine favoritter? Kom med tips i kommentarfeltet!

Fra OutRun til Street Fighter II:
Nå kan du spille 900 arkade-spill gratis på nettet »

(Kilder: Internet ArchiveCnetGamer.no)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen