Guide Pikseltetthet

Ekstrem pikseltetthet er ikke bare positivt

Et nytt kappløp har begynt på skjermfronten. Hvem har den høyeste pikseltettheten?

Pikseltetthet er i utgangspunktet et enkelt begrep å forstå. Det handler om hvor mange piksler som blir vist på et bestemt skjermområde. Det vil si hvor stor avstand det er mellom hver individuell piksel – eller hvert bildepunkt, om du vil. Med mindre avstand mellom hvert bildepunkt, får du en høyere pikseltetthet og et skarpere bilde.

Vi har tradisjonelt sett ikke vært så opptatt av å sette et tall på pikseltettheten til skjermene våre. Men særlig Apple, med deres retina-skjermer i iPhone og MacBook Pro, har gjort skjermoppløsning til et nok et kappløp mobil- og PC-produsenter imellom. På samme måte som megapiksler i kameraer, handler det om ha den høyeste oppløsningen mulig, noe som i mange tilfeller ikke bare er positivt.

PPI vs DPI, og hva er PPD?

PPI, DPI og PPD er forkortelser som kan gjøre begrepet pikseltetthet forvirrende, da de brukes om hverandre og ofte uten en god forklaring. Kort forklart står PPI for pixels per inch og DPI står for dots per inch, og de refererer begge til antall bildepunkter per tomme. Sistnevnte er et teknisk begrep for fysiske trykksaker og printere. DPI brukes derfor mest om aviser, magasiner og plakater. Det er vanlig å forveksle de to begrepene, men når det gjelder skjermer og datagrafikk, er det alltid PPI som gjelder.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (46)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen