GUIDE: Passordhåndtering
Guide

Passordhåndtering

Hvordan overlever man passordkaoset, men samtidig tar sikkerheten på alvor?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bilde: keepass.info

Programmer

Her finner du programmer som gjør det enklere å håndtere passord. Dette er programmer som eksempelvis kan brukes til å huske mange passord, og som på den måten kan gjøre hverdagen enklere. Det kan nevnes at en nettleser har som regel en egen funksjon som kan brukes til å huske passord for nettjenester.

Keepass

Vi tar først en gjennomgang av programmet Keepass fordi det er gratis, enkelt å bruke, og det er basert på åpen kildekode. Programmet er i utgangspunktet utviklet for Windows, men det finnes også uoffisielle utgaver for Linux og Mac. Alle passord kan lagres i én kryptert (AES) database med ett passord, slik at du kun trenger å huske det ene passordet, og det er programmet som holder oversikten. Databasen kan synkroniseres mellom flere datamaskiner i et nettverk. Keepass kan eventuelt også brukes fra en minnepinne, og kan da kjøres på Windows-PC-er uten at installasjon er nødvendig. Det finnes også en rekke tilleggsprogrammer for Keepass.

Keepass kan lastes ned fra keepass.info, og en norsk språkversjon er eventuelt tilgjengelig fra denne siden. Språkfilen lastes ned og installeres via menyvalget View, Change Language.

Ny database opprettes via menyvalget File, New. Her oppretter du et Mastepassord, det vil si det eneste passordet du trenger å huske ved bruk av programmet Keepass.

Du vil nå få opp et nytt vindu med en mappestruktur, og muligheten til å opprette passordene som programmet skal holde oversikt over. Velg Edit, Add Entry, eller hurtigtasten CTRL+Y for å legge inn et nytt passord. Du kan skrive inn en tittel og beskrivelse av innlegget som skal få passordet.

Andre programmer/tjenester

  • Last Pass er nettbasert passordhåndterer som kan brukes til å lagre nettsideinnlogginger på ett sted. Brukeren trenger kun å huske ett masterpassord. Dersom du logger deg inn på et nytt nettsted, vil programmet automatisk foreslå at passordet blir husket. Programmet kan også brukes til å fylle ut skjemaer på nettsider automatisk.

  • Passwordsafe er gratis passordhåndterer som fungerer med både Windows, Mac og Linux. Passordene lagres i én database som er kryptert, og som kan synkroniseres til andre datamaskiner.

  • Clipperz er en nettbasert tjeneste. Du får tilgang til dine passord fra en hvilken som helst datamaskin som er tilknyttet nettet.

  • Mitto er en annen nettbasert passordhåndterer som kan brukes til å logge på forskjellige nettsteder.

  • Roboform er en passordhåndterer som kan brukes til å logge inn på nettsider via ett klikk. Et passord brukes for all innlogging, og informasjonen er kryptert med AES-kryptering. Programmet kan også brukes til å fylle ut skjemaer på nettsider automatisk.

  • Roboform2go er portabel versjon av Roboform, en passordhåndterer som kan brukes direkte fra en minnepinne. Programmet blir knyttet til Internet Explorer eller Firefox (programmet støtter kun de to nettleserne), og gjør det mulig med automatisk innlogging på nettsteder via en verktøylinje. Prosessen legger ikke etter seg noen spår når minnepinnen fjernes. Programmet kan brukes til å fylle ut skjemaer på nettsider, og det bruker AES-kryptering. Gratisversjonen tillater opptil 10 innlogginger.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen