Det er fristende å bruke autoutfylling for å spare litt tid, men det kan fort hende at du gir ut mer informasjon enn du vil.
Guide
Det er fristende å bruke autoutfylling for å spare litt tid, men det kan fort hende at du gir ut mer informasjon enn du vil. (Bilde: Teknofil/Yoast)

Pass deg for autoutfylling i nettleseren

Det kan hende du gir bort mer info enn du vil.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nettlesere blir stadig mer avanserte, og prøver stadig å automatisere handlinger for oss. De lagrer passordene våre for oss, de husker favorittnettsidene dine og du trenger ofte bare å skrive én bokstav for at den skjønner hva du vil. 

Enkelt, men potensielt farlig

Én slik funksjon som de fleste nettlesere har hatt siden 2012 er autoutfylling, som lar deg fylle ut hele kontaktskjemaer med ett enkelt trykk. Nå forteller nettstedet Yoast.com hvorfor det potensielt kan være en sikkerhetsrisiko å benytte seg av funksjonen.

Fordi selv om selskaper som Google og Apple begge skryter av hvor raskt det går å fylle ut skjemaer med autoutfylling, er det ingen av dem som har fortalt om hvordan systemet kan utnyttes. 

Prøv selv 

På en testside hos Yoast.com er det et tomt felt, hvor du kan skrive inn navnet ditt. Hvis du lar nettleseren din fylle ut boksen automatisk, vil du få deg litt av en overraskelse. Fordi selv om du bare ser navnet ditt i tekstfeltet, har nettsiden kodet inn en rekke tekstfelt som nettleseren fyller ut automatisk, selv om du ikke ser dem. 

I verste fall kan dette føre til at du kredittkortnummeret ditt kommer på avveie. Vi prøvde tjenesten i både Google Chrome og Safari, hvor autoutfyllingsfunksjonen hadde lagret både navn, adresse og postnummer. 

Slik skrur du av autoutfylling

Hvis du vil skru av funksjonen i nettleseren, vil du finne valget under innstillinger. Slik gjør du det i et par av markedets største nettlesere:

I Chrome kan du gå inn på innstillinger, trykke på "avanserte innstillinger", og finne feltet som nevner autoutfylling. Pass på at ingen av dem er aktivert: 

I Firefox kan du gå inn på innstillinger, velge personvernsfanen, og si at den ikke skal huske skjemaer.

I Safari går du inn på personvernsfanen, og huker av for at du vil blokkere nettleseren fra å automatisk fylle inn tekstfelt:

I stedet for å skru av tjenesten kan du selvfølgelig også helt enkelt la være å bruke den når du blir spurt. 

Google vil bli kvitt alle passord: 
Vil lage egne passordpiller » 

(Kilde: Yoast)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen