Guide Nettverkslagring – grunnleggende oppsett

(Bilde: Shutterstock / Montasje)

Slik kommer du i gang med din egen NAS

Med brukere, mapper og rettigheter kan du få skikkelig orden på filrotet.

For noen dager siden ga vi deg en introduksjon til NAS, de små og kjekke lagringsboksene du kan putte på nettverket ditt. I dagens artikkel skal vi gå et par skritt videre, med noen begreper og strategier rundt et typisk grunnoppsett.

For mange vil NAS-ens grunnleggende oppgave være å holde på husholdningens filer, som musikksamlingen til Far, de mange tusen babybildene tilhørende Mor, og den yngre gardes TV-serier i digitalt format. Og det er her vi skal ha fokuset nå, rundt de grunnleggende idéene ved valg av harddisker, volum, mapper, brukere og rettigheter.

Vi har valgt en overordnet tilnærming for disse emnene, ettersom fremgangsmåten gjerne er forskjellig fra produsent til produsent. Dessuten er ikke slike oppsett identiske – det som passer for deg, vil ikke nødvendigvis være riktig for naboen din.

Vi har for øvrig valgt å bruke skjermbilder fra en Synology-NAS for å illustrere noen eksempler på hvordan ting kan settes opp.

Ha en diskstrategi

Vi har allerede skrevet litt om valget av harddisker i vår introduksjonsartikkel om NAS, men dette er et tema som enkelt kan og bør utdypes. Spesielt blir det interessant dersom du har planer om å sette opp et redundant system, altså benytte deg av RAID, samtidig som du bruker harddisker av forskjellig størrelse.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (22)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen