Guide
(Bilde: Tek.no)

Når datamaskinen ikke virker

Hvordan går du egentlig fram dersom PC-en begynner å fuske?

For mange er datamaskinen like mystisk og utilnærmelig som en moderne bil. Vi vet at den har en motor der under panseret et sted, men bryr oss egentlig ikke om hvordan den virker. Det er for så vidt en helt grei tilnærming, i hvert fall så lenge den faktisk virker.

Det er også langt mindre å fikse på selv nå enn tidligere ettersom mer og mer funksjonalitet har blitt integrert og smeltet inn i hverandre. Kjøper du en tynn bærbar eller liten stasjonær PC i dag, kan du slett ikke regne med at du kan gå inn i ettertid og bytte ut kort og komponenter som skulle feile. Det er ikke engang selvsagt at du skal kunne bytte ut minne, prosessor og lagring selv.

Sett fra et teknisk ståsted er ikke dette nødvendigvis negativt. Ved å ha så mye som mulig på de samme kretskortene, vil ting kunne skvises sammen på mindre plass og bruke mindre strøm. Produktkvaliteten er også blitt bedre med årene. Men dersom noe først bestemmer seg for å ikke fungere, må altså hele sulamitten byttes ut.

Din egen PC-fikser

Foto: Shutterstock

Selv om det blir stadig mindre aktuelt å fikse datamaskineriet selv, betyr det likevel ikke at det er håpløst å prøve seg som hjemmedatadoktor. Spesielt har du med en litt eldre bærbar PC eller stasjonær datamaskin gode muligheter. Så hvis PC-en begynner å vise usunne takter en dag, er det greit å vite at det finnes alternativer til å levere inn stakkaren til elretur eller den lokale datateknikeren.

Trikset er å kjenne til hvor feil gjerne oppstår, og i hvilken ende du skal begynne for å søke etter feil. Det er en jobb som sant å si kan være en pest og plage, men som til gjengjeld skaper en enorm glede dersom du klarer å finne ut hvor problemet faktisk sitter.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (16)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen