GUIDE: Mobilt språkkurs: Lær et nytt språk med mobilen

Guide Mobilt språkkurs:

(Bilde: Shutterstock, montasje V.Haugen, Teknofil.no)

Lær et nytt språk med mobilen

Kan du engelsk, kan du lett lære deg grunnleggende fransk, spansk, italiensk, tysk og portugisisk også.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Denne guiden ble første gang publisert i august 2013.

Nordmenn går ofte for å være språkmektige. I løpet av grunnskolen har de fleste av oss lært å snakke og forstå engelsk, i tillegg til å kunne enten grunnleggende fransk, tysk eller spansk. Svensk og dansk bør for øvrig heller ikke være helt umulig å forstå for de fleste nordmenn.

Men hvor godt sitter egentlig skoletysken, og hva gjør du hvis du skal til Frankrike på ferie, vel vitende om at de aller nødigst tyr til engelsk der? Hvis du synes det er litt morsomt med språk, skal det veldig lite til for å lære en hel del på kort tid, særlig ved hjelp av en spesielt fremragende språk-app:

Duolingo i sin egen klasse

Appen vi sikter til heter Duolingo, og ble lansert i sommer. Den finnes til både iPhone og Android, samt på web. Duolingo er både gratis og fri for reklame, men du er nødt til å registrere deg som bruker, eller logge inn via Facebook. I dette tilfellet synes vi det er greit nok, ettersom du får anledning til å lagre nivåene du har fullført, samt bruke Duolingo på flere enheter.

Språkene du kan velge mellom i Duolingo er engelsk, tysk, fransk, portugisisk, spansk og italiensk. Kan du ett av språkene, for eksempel engelsk, går det lett å lære grunnleggende ord og fraser på ett av de andre.

Duolingo fungerer i våre øyne utmerket til å friske opp gammel språkkunnskap, men ikke minst til å lære det grunnleggende på et nytt språk også.

Slik fungerer appen

Duolingo tar deg videre i kurset, steg for steg.
Duolingo tar deg videre i kurset, steg for steg.

Oppgavene du må løse på mobilen er nesten som et slags spill, der du skal finne riktig ord, skrive riktig setning, velge riktig bilde for et ukjent ord og så videre. Vanskelighetsgraden er stigende, men det går raskt å surfe seg igjennom nivåene hvis du har litt kjennskap til språket fra før.

I hver leksjon får du utdelt et bestemt antall hjerter. Hvis du svarer feil, mister du et hjerte, og når du ikke har flere hjerter igjen, må du starte leksjonen på nytt. Hvis du derimot fullfører leksjonen, vil du etter hvert låse opp nye nivåer og oppgaver.

Hvis du er usikker på et ord, kan du i noen tilfeller trykke på ordet for å få en forklaring. Dette gjør det litt enklere i starten, når det er lett å blande ord du nettopp har blitt introdusert til. For å mestre samtlige oppgaver må du bruke høyttaler eller hodetelefoner, fordi du skal gjenkjenne ord og setninger som leses opp.

Skulle du ønske å konkurrere mot venner, kan du søke dem opp med e-post eller brukernavn. Vi stusser imidlertid litt på at den du legger til ikke får anledning til å avvise forespørselen. Uansett, med venner vil du se hvem som har fått flest poeng, og hvilke språk vennene trener på.

Guide: Sofasurferens "må ha"-apper til TV-en

– Endelig en språk-app som funker!

Det finnes flere gratisapper som lover å lære deg et fremmedspråk på en smart måte, men de vi har prøvd tidligere har ikke vært noe særlig å skrive om. Enten blir det for kjedelig i lengden, for mye reklame eller for dårlige leksjoner. Duolingo virket derimot som en veldig forseggjort app, så vi måtte prøve den.

For skribentens del falt valget på portugisisk, ettersom ferieturen gikk til Portugal i sommer. Med null kjennskap til språket fra før, tok det likevel ikke lang tid før ordene og frasene satt. Det viste seg riktignok ved ankomst Portugal at portugisere generelt faktisk snakker veldig godt engelsk. Derfor holdt det lenge med enkeltord som "obrigado" og "adeus".

Vel hjemme i Norge er imidlertid Duolingo fortsatt i bruk. Nå – et par uker senere – kan jeg driste meg til å si noe slikt som: "Falo um pouco português" ("Jeg snakker litt portugisisk"). Sikkert med gebrokken aksent, men likevel så det kan bli forstått. Leksjonene har for øvrig blitt ganske mye vanskeligere.

Eksempler på oppgaver. Små skrivefeil, som i dette tilfellet, er lov, mens større feil fører til at du mister et hjerte.
Eksempler på oppgaver. Små skrivefeil, som i dette tilfellet, er lov, mens større feil fører til at du mister et hjerte.

Passer for alle

I Norge begynner vi å lære et tredjespråk på ungdomsskolen, og for de ivrigste elevene vil Duolingo helt sikkert være et nyttig hjelpemiddel. Elever på videregående skole burde nesten få ekstrapoeng av læreren for å fullføre dette kurset. Ellers fungerer den fint til å friske opp glemt språkkunnskap, eller for å lære "the basics" før du reiser på ferie.

Appen har også fått meget gode tilbakemeldinger fra norske Android- og iPhone-brukere i applikasjonsbutikkene.

Last ned Duolingo til iPhone eller Android (gratis)

På neste side kan du lese om appene Babbel og Busuu, samt andre metoder for å lære et fremmedspråk med mobilen.

Les mer om babbel, busuu, alternativer på neste side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen