Guide Reparere mobilen selv

Hvordan skal det gå når Torstein reparerer sin første mobiltelefon? (Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

– Hjelp, jeg må reparere mobiltelefonen selv!

En ødelagt Xperia-telefon pluss en journalist uten reparatørerfaring – hva kan gå galt?

Enhver smartmobileiers kanskje verste mareritt er å miste telefonen i bakken, plukke den opp igjen og se den før så plettfrie og glatte skjermen i tusen knas. Er du heldig så fungerer den i det minste fortsatt som normalt, men sannsynligheten for at den enten ikke reagerer, ikke skrur seg på eller viser merkelige farger er stor. Hvis man ikke har lyst til å punge ut for ny mobil, har man egentlig bare ett valg da: å få telefonen reparert.

Les også: Her er mobilverkstedene for de utålmodige »

Det finnes mange verksteder rundt omkring som gjør reparasjoner av stort sett alt som måtte krype og gå av mobiltelefoner, men du må fort bla opp et par tusenlapper for å få jobben gjort. I de aller fleste tilfeller er det imidlertid fullt mulig å gjøre jobben selv, bare man har riktig utstyr og litt tålmodighet.

Å falle en halv meter ned på glasskår er alt som skal til for å knuse en skjerm. Det fikk denne Xperia Z1-en lære på den harde måten.
Å falle en halv meter ned på glasskår er alt som skal til for å knuse en skjerm. Det fikk denne Xperia Z1-en lære på den harde måten. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Eller, det var i hvert fall det jeg leste på nettet. Men er det virkelig så enkelt? For å undersøke dette litt nærmere, tok undertegnede oppdraget med å reparere en knust telefon som hadde ligget bortgjemt i en skuff en stund. Vi snakker om en hvit Xperia Z1, som hadde hatt et ublidt møte med knust glass på et gulv. Så langt vi kunne se skrudde telefonen seg både på og av, så da måtte det jo bare være skjermen det var noe galt med. 

Skjerm ble bestilt fra eBay, og to uker senere dumpet en liten, hvit isoporeske ned i postkassen vår. For den nette sum av 376 kroner hadde vi kjøpt både skjerm, spesialskåret lim, ekstra skjermbeskytter og en liten pose med alle de nødvendige verktøyene til jobben.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen