Guide Kryptering

(Bilde: Shutterstock)

Romerne og grekerne prøvde, nå har vi mestret krypteringen

Her kan du se de vanvittige kalkulasjonene som må til.

Sikkerhet er en het potet for tiden, den ene skandalen avløser den andre. Det har gjort kryptering til et dagsaktuelt tema, og faktisk er det slik at bruken av krypteringen er mer enn firedoblet på ett år. Kryptering er ganske så sikkert, og det er slettes ingen heksekunst heller.

Tenkt deg at du har en flott strikkegenser som du ikke vil at noen andre skal få se, en du liker å ha på deg når du er alene hjemme og skal se på noe artig på TV. For å være sikker på at ingen andre får se den kan du rakke den opp mellom hver gang du tar den på deg. Heldigvis er har du notert ned oppskriften på en lapp, slik at du kan strikke den sammen igjen før du skal bruke den. For en utenforstående som kommer over «genseren» vil den fremstå som en haug med garn, uten noe system, men siden du har oppskriften kan du snu garnhaugen til å bli en genser. Slik er på en måte krypteringen også.

Det er nemlig ikke slik at dataene dine forsvinner når de blir kryptert. Det ligger fremdeles enorme mengder med bits og bytes med data på lagringsmediene dine, men for en utenforstående vil det bare fremstå som en masse rabbel.

Kunsten å kryptere har eksistert siden tidenes morgen, eller i alle fall nesten. Poenget var enkelt, utenforstående skulle ikke skjønne hva innholdet dreide seg om. De eneste som skulle skjønne det var den som hadde kryptert det aktuelle innholdet, og eventuelle andre som hadde fått vite hvordan det skulle gjøres.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (6)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen