ANBEFALING: Julegavetips til spilleren
Anbefaling
(Bilde: Shutterstock / Torstein Sørnes)

Julegavetips til spilleren

Lurer du på hva du skal legge under juletreet?

Julaften nærmer seg med store skritt, og det er viktig å få de rette pakkene under treet. Med noen velfortjente feriedager og nye stortitler som Battlefield 4 og Call of Duty: Ghosts blir det fort litt spilling, og da er det skikkelig kjekt om utstyret er på plass. Her har vi samlet noen gode julegavetips til spilleren. 

spillmus.

Corsair Vengeance M65

Corsair Vengeance M65.
Corsair Vengeance M65.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vengeance M65 fra Corsair er en knall spillmus som bør passe de fleste. På innsiden har de pakket inn lasersensor på 8200 DPI og et minne hvor du kan lagre sensitivitets- og knappeprofilinnstillinger, slik at disse alltid følger med musen. Den har også en fiffig skarpskytterknapp som midlertidig redusererer sensitiviteten, for å lande treffsikre skudd på lange avstander. Konstruksjonen er solid og materialet på overflaten er herlig, selv etter lengre bruk. M65 ble anbefalt i vår test, og er en god mus å pakke inn i år.

Les vår test av Corsair Vengeance M65 »
Finn beste pris på Corsair Vengeance M65 »

Razer DeathAdder 2013.
Razer DeathAdder 2013.Foto: Razer

Razer DeathAdder 2013

Musen fra Razer, oppkalt etter en av verdens mest giftige slanger, er en ny reinkarnasjon av den gamle og populære modellen. Den har blant annet fått ny optisk sensor på 6400 DPI, sidekantene har blitt gummierte for ekstra godt grep, og den glossy overflaten har blitt erstattet med matt. I motsetning til de fleste andre optisk mus, er det mulig å justere oppløsningen i steg på 100 DPI om gangen, kontra noen få forhåndsbestemte oppløsninger. Den optiske sensoren er helt fri for akselerasjon, noe som gjør DeathAdder til godt våpenvalg om du skal inn på slagmarken.

Finn beste pris på Razer DeathAdder 2013 »

Flere gode alternativer: Disse spillmusene anbefaler vi »

musmatter.
Func Surface 1030 XL.
Func Surface 1030 XL.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Func Surface 1030 L og XL 

Func Surface 1030 er en skikkelige god musmatte i plastmateriale. Forgjengeren med samme navn har blitt produsert i en årrekke og pådratt seg et svært godt rykte, og den nye versjonen er større og med forbedret overflate. Den kommer i to størrelser, L og XL, som måler henholdsvis 33 x 26 og 36 x 28 centimeter. Mattene kan snus om slik at du kan selv velge mellom glatt og ru overflate, og den ligger som støpt på skrivebordet. Det er en skikkelig solid musmatte, så Surface 1030 er absolutt verdt en titt.

Finn beste pris på Func Surface 1030 L/XL »

SteelSeries QcK

SteelSeries QcK.
SteelSeries QcK.Foto: SteelSeries

Vil du heller ha en matte i tøy, eller et billigere alternativ til Surface 1030, bør du vurdere QcK-mattene fra SteelSeries. Disse kommer i mange forskjellige farger, motiver, størrelser og tykkelser, så du finner nok en som passer til den heldige utvalgte. QcK-mattene har vært et veldig populært valg hos spillere i mange år, og er et bankers valg til de spilleglade.

Se utvalget og finn beste pris på Steelseries QcK musmatter »

Med mus og matte i boks, bør du sørge for god klang i klokkene:
Bli med over til neste side for å se på gavetips som lyder godt »

hodeklokker.
Sennheiser PC360 G4ME.
Sennheiser PC360 G4ME.Foto: Sennheiser

Til spill, musikk og film er det skikkelig viktig med god lyd. I tillegg skal hodeklokkene være komfortable i lang tid, og til spilling med venner er det gull verdt med en god mikrofon. 

Sennheiser PC360 G4ME

Sennheiser er en gammel traver med mange gode lydprodukter, og PC360 G4ME er deres bidrag til spillerne. Mikrofonen har aktiv støyreduksjon og ved å vende den opp mot hodebøylen blir den automatisk deaktivert. Lydkvaliteten på både høyttalere og mikrofon er i kjent Sennheiser-kvalitet, og gir gode opplevelser til spilling såvel som musikklytting og nettprat. Putene ligger over øret, og på høyre hodeklokke finner du et praktisk volumhjul.

Finn beste pris på Sennheise PC360 G4ME »

Beyerdynamic DT 770 Pro 

Beyerdynamic DT770 Pro .
Beyerdynamic DT770 Pro .Foto: Beyerdynamic

DT 770 Pro fra tyske Beyerdynamic er antagelig et av verdens mest populære lukkede hodesett, og er å finne på hodene til mange musikkprodusenter og fornøyde spillere verden over. Den fysiske kvaliteten er i ypperste klasse og klokkene produserer kraftig lyd godt egnet til musikk og spilling. Det er verdt å merke seg at disse hovedklokkene ikke har mikrofon, men om du klarer deg uten er DT 770 et skikkelig godt kjøp. 

Finn beste pris på Beyerdynamic DT770 »

Qpad QH-85

Qpad leverer drøssevis av utstyr til spilleren, og hodeklokkene QH-85 leverte godt da vi testet dem her på huset. Konstruksjonen er solid, og lydkvaliteten holder greit nivå til spill og underholdning. QH-85 har en avtagbar mikrofon med klar lyd, men vær klar over at hodeklokkene lekker en del lyd til omgivelsene.

Les vår test av Qpad QH-85 »
Finn beste pris på Qpad QH-85 »

SteelSeries Siberia V2 Heat Orange USB.
SteelSeries Siberia V2 Heat Orange USB.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

SteelSeries Siberia V2

Et billigere alternativ til de overnevnte hodesettene er Steelseries Siberia V2. Det har verken spesielt god fysisk kvalitet eller lydkvalitet, men komforten er helt i toppsjiktet. I tillegg har de en veldig praktisk mikrofon som kan gjemmes inn i hodesettet, noe som gjør de til helt brukbart hodesett i den rimeligere klassen. Modellen leveres i flere farger og modeller med forskjellig pris, og kommer i versjoner med enten USB-plugg eller vanlig 3,5 millimeters jack.

Les vår test av SteelSeries Siberia V2 Heat Orange »
Se utvalget og finn beste pris på SteelSeries Siberia V2 »

Corsair SP2500 2.1 høyttalersett.
Corsair SP2500 2.1 høyttalersett.Foto: Corsair

Corsair SP2500 2.1 høyttalere

Vi ser oss også nødt til å nevne høyttalersettet SP2500 2.1 fra Corsair, da det rett og slett er et skikkelig godt kjøp til datamaskinen. De gir utrolig mye lyd for pengene, og spiller vel så godt i både kvalitet og volum som mange høyttalersett til høyere pris. Subwooferen er fysisk stor og kan være vanskelig å plassere, men er du på jakt etter et lydanlegg til datamaskinen bør du absolutt vurdere SP2500. 

Les vår test av Corsair SP2500 »
Finn beste pris på Corsair SP2500 »

Trykk deg videre til neste side for å se noen gode tastaturkjøp »

mekaniske.

Mekaniske tastaturer har i løpet av de siste årene blitt standardvalget til spilling, hovedsakelig grunnet den ypperlige bruksfølelsen man får med mekaniske brytere. I tillegg sliter ikke mekaniske tastaturer med såkalte ghosting-problemer, som er når spesielle kombinasjoner av tastetrykk ikke registreres. Disse tastaturerene kan registrere seks taster samtidig når de er tilkoblet med USB, og når du kobler de til med PS/2 er det ingen begrensning på hvor mange taster du kan trykke ned samtidig.

De fleste mekaniske tastaturer leveres med brytere fra Cherry MX, som kommer i mange forskjellige utgaver. MX Red er den vanligste typen, men hvis du tror at tastaturet kommer til å bli mye brukt til skriving kan det være greit å gå for MX Brown.

Corsair Vengeance K65 Compact.
Corsair Vengeance K65 Compact.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Corsair Vengeance K65 Compact

K65 er kompakt, stilfullt, solid, og mangler talltastaturet på høyre side. Dette gjør det ypperlig til å ta med til LAN og venner, samt at avstanden mellom venstre og høyre hånd reduseres når du har fingrene plantet på WASD-knappene. Under tastehettene finner du brytere av typen Cherry MX Red, som er svært gode til spillbruk. Det har i tillegg volumknapper, mulighet for låsing av Windows-knapp, medietaster via FN-tast, men mangler baklys. Prisen er rimelig, og Vengeance K65 kan anbefales på det varmeste.

Les vår test av Corsair Vengeance K65 Compact »
Finn beste pris på Corsair Vengeance K65 Compact »

Corsair Vengeance K70.
Corsair Vengeance K70.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Corsair Vengeance K70

Storebroren K70 minner mye om K65, men har i tillegg talltastatur, dedikerte medieknapper, USB-utgang, volumhjul, og bakgrunnsbelysning. Det leveres med brytertypene Cherry MX Red, Brown og Blue, og er et knallsikkert valg til spilleren.

Les vår test av Corsair Vengeance K70 »
Finn beste pris på Corsair Vengeance K70 »

CM Storm Quickfire TK.
CM Storm Quickfire TK.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

CM Storm Quickfire TK

Siste tastaturtips er Quickfire TK, som er et kompakttastatur hvor talltastaturet og piltastene er kombinert. Ved hjelp av en knapp kan du bytte modus på høyredelen av tastaturet, men det kan være verdt å vite at høyre Enter-tast ikke fungerer når det er satt i piltastmodus. Om du overlever dette er Quickfire TK et solid kjøp, og det leveres med et utall forskjellige brytere: Cherry MX Red, Brown, Blue, Green og Clear. 

Les vår test av CM Storm Quickfire TK »
Finn beste pris på CM Storm Quickfire TK »

Vil du se en større oversikt?
Dette er de beste spilltastaturene »

Hvis mus, tastatur og lydutstyr ikke holder, trenger alle spillere en skjerm:
På neste side finner du noen skikkelig heftige spillskjermer »

spillskjermer.

En god spillskjerm er helt kritisk for jevn bildeflyt når det teller som mest, og dette leverer de ved å oppdatere bildet du ser dobbelt så ofte som vanlige skjermer gjør. I tillegg til dette er det viktig at input-laggen er lav, slik at tiden det tar før et bilde kommer på skjermen blir lavest mulig.

Asus VG248QE.
Asus VG248QE.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Asus VG248QE

Asus VG248QE på 24 tommer er en skikkelig rask spillskjerm med oppdateringsfrekvens på 144 hertz, svært lav input-lagg og responstid på 1 millisekund. Oppløsningen, som på nesten alle spillskjermer, er Full-HD 1920 x 1080 piksler og skjermen bruker panel av TN-typen. Fargegjengivelsen er ikke den beste, men dette er normalt på spillskjermer og er ikke av spesielt stor betydning i spill. I tillegg støtter VG248QE 2D Lightboost, som gir enda glattere bildebevegelse.

Les vår test av Asus VG248QE »
Finn beste pris på Asus VG248QE »

Eizo Foris FG2421.
Eizo Foris FG2421.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Eizo Foris FG2421

Spillskjermen til Eizo er uten tvil den beste spillskjermen vi har testet, takket være den innebygde 2D Lightboost-funksjonen og oppdateringsfrekvensen på 120 hertz. FG2421 har et VA-panel med oppløsning på 1920 x 1080 piksler, som sørger for relativt god fargegjengivelse og innsynsvinkel, noe som er sjeldent på de fleste andre spillskjermer. Skjermen på 23,5 tommer har god innsynsvinkel, ryddige menyer og særdeles bra sortnivå. Hvis kun det beste er godt nok, er det liten tvil om at Foris FG2421 bør ligge høyt på ønskelisten.

Les vår test av Eizo Foris FG2421 »
Finn beste pris på Eizo Foris FG2421 »

Til tross for at VG248EQ og FG2421 begge er knallgode spillskjermer, kan det være lurt å avvente skjermkjøpet hvis skjermen skal brukes med et skjermkort fra Nvidia. Neste år kommer det nemlig skjermer med ny teknologi fra Nvidia, G-Sync, som kort sagt synkroniserer skjermens oppdateringshastighet med FPS-en fra skjermkortet.

Dette fjerner grafiske tegnefeil og hakking, ofte betegnet som tearing og stuttering, som er irriterende problem selv på dagens raske spillskjermer. Er du utålmodig og komfortabel med skrujernet kan du likevel gå til innkjøp av Asus VG248QE, da det i juletider skal komme G-Sync-modul som du selv kan montere til denne.

Vi i Hardware ser i hvert fall frem til G-Sync:
Nvidia G-Sync kan komme til å revolusjonere spillopplevelsen »

Ikke nok pakker under treet? Trykk deg videre på neste side for å se noen gode interne komponenter »

interne.

Skjermkort

Dagens prosessorer har blitt såpass raske at skjermkortet ofte er flaskehalsen når det kommer til spillytelse. Både Nvidia og AMD leverer gode modeller som gir mye valuta for pengene, i alle de forskjellige prisklassene.

Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST.
Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST

I budsjettklassen faller valget på 650 Ti BOOST fra Nvidia. Skjermkortet leverer akseptabel ytelse til en overkommelig pris, men sørg for å velge en modell som bruker tredjepartskjøler, da den originale kjøleren støyere en del. Har du planer om å spille med oppløsning på 2560 x 1440 bør du minst gå for 2 GB modellen, men for god bildeflyt bør du ta en titt på neste anbefaling. 

Les vår test av Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST »
Finn beste pris på Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST »

AMD Radeon R9 280X gir skikkelig mye ytelse for pengene.
AMD Radeon R9 280X gir skikkelig mye ytelse for pengene.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

AMD Radeon R9 280X

Ønsker du å spille med høyt detaljnivå og høy oppløsning, er Radeon R9 280X et svært godt valg som gir veldig mye ytelse for pengene. MSI-kortet vi har testet er i tillegg stillegående, og vi kunne fint kjøre Battlefield 4 på 2560 x 1440 på ultrahøyt detaljnivå med en god prosessor.

Les vår test av AMD Radeon R9 280X og dets lillebror »
Finn beste pris på AMD Radeon R9 280X »

Nvidia GeForce GTX 780 Ti: Når kun det råeste er godt nok.
Nvidia GeForce GTX 780 Ti: Når kun det råeste er godt nok.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Nvidia GeForce GTX 780 Ti

Er du på jakt etter et skikkelig rått grafikkort, er GeForce GTX 780 Ti det kompromissløse valget. Ytelsen er helt rå uten at det går på stor bekostning av støyvnivå, sett bort i fra jammeret til de du eventuelt måtte dele bankkontoen med. GTX 780 Ti koster nemlig godt i overkant av fem store høvdinger, og det anbefales dessuten å ha en grei prosessor og kraftig strømforsyning for å forsynet beistet med regnekraft og strøm. For nesten like god ytelse, men høyere støynivå, kan kikke på Radeon R9 290X fra AMD som koster cirka en tusenlapp mindre.

Les vår test av Nvidia GeForce GTX 780 Ti »
Finn beste pris på Nvidia GeForce GTX 780 Ti »

Se flere anbefalinger:
Dette er skjermkortene du bør kjøpe til spilling »

SSD

Å bytte ut den gamle harddisken med en SSD er ofte den mest merkbare oppgraderingen man kan gjøre, og selv spillere nyter godt av en rask systemdisk. Selve spillene kommer ikke til å kjøre raskere, men innlasting av spill, brett og generell skrivebordsbruk går særdeles mye kjappere. 

Sandisk Ultra Plus: Folkemodellen.
Sandisk Ultra Plus: Folkemodellen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Sandisk Ultra Plus

Vår anbefaling i budsjettklassen går til Sandisk Ultra Plus, som leverer jevnt over gode resultater til en fornuftig pris. Til spilleren vil vi gjerne anbefale en størrelse på 256 GB, da 128 GB fort kan bli litt lite hvis du har mange spill og programmer installert. 

Les vår test av Sandisk Ultra Plus »
Finn beste pris på Sandisk Ultra Plus »

Samsung 840 Pro er valget når du trenger heftig ytelse.
Samsung 840 Pro er valget når du trenger heftig ytelse.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Samsung 840 Pro

Trenger du høyere diskytelse, bør du ta en titt på den populære modellen Samsung 840 Pro. SSD-en leverer ytelse i bøtter og spann, og du vil antagelig ikke merke forskjell om du kjøper en SSD til dobbel pris av 840 Pro. Den koster noe mer enn Sandisk Ultra Plus, men prisen er fortsatt etter vårt syn svært fornuftig.

Les vår test av Samsung 840 Pro »
Finn beste pris på Samsung 840 Pro »

Det finnes også flere gode valg:
Dette er SSD-ene vi vil anbefale »

Minne

Nok minne er helt kritisk for god systemytelse, men til de aller fleste bruksområder vil det holde med 8 GB. Har du penger å rutte med kan allikevel være kjekt å sette inn 16 GB først som sist, da minne er relativt billig og du strengt tatt aldri trenger å tenke på å lukke programmer i bakgrunnen. Når det kommer til spillytelse varierer det veldig fra spill til spill hvor stor innvirkning minnehastigheten har, men med mindre du har et beist av en datamaskin vil vi anbefale å gå for vanlig minnehastighet for å heller investere pengene i skjermkort.

Duell: Billig mot verstingminne »

Kingston HyperX Beast 2400 MHz.
Kingston HyperX Beast 2400 MHz.Foto: Kingston

Kingston HyperX Beast 2x4GB 2400 MHz

Hvis ytelsen står i hovedfokus, kan du pakke inn ett eller to sett med HyperX Beast fra Kingston. Minne kjører på 2400 MHz med CAS-forsinkelse 11, og koster cirka 800 kroner for to brikker på 4 GB.

Finn beste pris på Kingston HyperX Beast 2x4GB DDR3 2400MHz » 

Crucial BallistiX Sport 2x8GB 1600 MHz

BallistiX Sport gir god ytelse kombinert med høy kapasitet. For rundt en tusenlapp får du et sett med to brikker på 8 GB som kjører på 1600 MHz med Cas Latency på 9 nanosekund. Dette bør gi god ytelse og kapasitet nok i lang tid fremover, og er definitivt en fin overraskelse under treet.

Finn beste pris på Crucial BallistiX Sport 2x8GB DDR3 1600 MHz »

Flere alternativer:
Dette er våre minne-anbefalinger »

Leter du etter noe mer spesielt?
Trykk deg videre på neste side for å se noe spenstig spilltilbehør »

tilbehor.

Hvis en lynrask skjerm eller et mekanisk tastatur ikke holder mål, har vi flere forslag til spennende julegaver.

Oculus Rift.
Oculus Rift.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Oculus Rift

Oculus Rift er enkelt sagt skjermbriller som festes på hodet, hvor skjermbildet beveger seg sammen med hodet ditt, noe som resulterer i unik innlevelse i spill. Produktet er ikke ferdig laget, men det er mulig å forhåndsbestille en utviklerversjon fra hjemmesiden til Oculus.

Disse brillene er et skikkelig unikt og nymoderne tilbehør til spilleren, og tar deg et langt steg lenger inn i den virtuelle verdenen – men leveringstiden på disse er såpass lang at en bestillingsbekreftelse nok er det beste du får puttet i gaveesken til julaften.

Sniktitt: Oculus Rift HD-VR »
Sniktitt: Oculus Rift flerspiller »

Leap Motion.
Leap Motion.Foto: Leap Motion

Leap Motion

Har du noen gang hatt lyst til å styre datamaskinen ved å vifte hendene i løse luften, noe du kanskje har sett på film? Leap Motion lar deg gjøre akkurat dette, med imponerende nøyaktighet som overgår Kinect og tilsvarende teknologier med stor margin. Det er ikke utviklet med spill i hovedfokus, men kan allikevel gi deg muligheten til å spille gjennom Angry Birds med en helt ny opplevelse.

Les mer: Styr Windows 8 uten å røre skjermen »

Razer Orbweaver.
Razer Orbweaver.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Razer Orbweaver

Orbweaver fra spillutstyrprodusenten Razer ligner i utgangspunktet på et halvt tastatur, men tilbyr videre ypperlig ergonomi og noen kjekke tommelknapper. Alle knappene på tastaturet kan konfigureres til å gjøre nesten hva du vil, la det være lange kommandoer i spill, oppstart av programmer eller styring av musikk. Håndstøtten kan justeres til å passe både korte og lange hender, og med litt tilvenning kan Orbweaver bli et verktøy for å lykkes på slagmarken.

Les vår test av Razer Orbweaver »
Finn beste pris på Razer Orbweaver »

Ikke svidd av nok kronasjer?
Her er årets beste bærbare spillmaskiner »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen