Illustrasjonsbilde.

Guide Nullstill iOS-enheten din

Illustrasjonsbilde. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no)

iOS 9 er lansert, men ikke oppgrader før du har gjort dette

Det kan lønne seg å gjenopprette hele sulamitten før du setter igang.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av de beste tingene ved å kjøpe en ny iPhone eller iPad, er at enheten vil oppleves som utrolig rask. Etter flere måneder eller et års bruk kan dessverre enheten oppleves som tregere og tregere, og du vil kanskje vurdere å rett og slett bytte ut hele greia med en ny Apple-dings.

Det er det imidlertid ingen grunn til, for det skal utrolig lite til for å gjøre iOS-enheten din lynrask igjen – ja, praktisk talt som ny. Det eneste du trenger å gjøre, er nemlig å gjennomføre en fabrikkinnstilling av enheten.

iOS 9 er Apples neste versjon av det mobile operativsystemet til iPad og iPhone.
iOS 9 er Apples neste versjon av det mobile operativsystemet til iPad og iPhone. Foto: Apple

Et godt påskudd for å gjøre det akkurat nå, er dessuten at iOS 9 slippes til menigmann 16. september – altså i dag. Noe av det aller lureste du kan gjøre før en slik oppdatering, er nemlig å fabrikkinnstille. Da slipper du unna mange bugs og problemer, og får en enda raskere enhet.

Les også: I dag blir iPhonen din ny »

Hvordan lage en sikkerhetskopi –- iCloud eller iTunes

iPhone 4S var en kruttpakke da den kom, men fire år og mange iOS-versjoner senere kan den nok oppleves som treg nå. Da kan en fabrikkinnstilling være på sin plass. Også nyere modeller av iPad og iPhone kan dra god nytte av en slik behandling.
iPhone 4S var en kruttpakke da den kom, men fire år og mange iOS-versjoner senere kan den nok oppleves som treg nå. Da kan en gjenoppretting være på sin plass. Også nyere modeller av iPad og iPhone kan dra god nytte av en slik behandling. Foto: Flickr/Johan Larsson

Å gjenopprette fabrikkinnstillinger på en iOS-enhet er i bunn og grunn å gjenopprette enheten til den tilstanden den var i da den ble tatt i bruk første gang. Altså slik den var rett ut fra fabrikken, derav ordet.

Ordet høres kanskje litt skummelt ut, men å foreta en fabrikkinnstilling er egentlig ikke spesielt farlig – så lenge du har en sikkerhetskopi. Det er mange som har brent seg på nettopp dette. Gjenoppretter du en iPhone eller en iPad uten å ha en sikkerhetskopi, vil du miste alt. Apple har også en side der de forklarer hvordan sikkerhetskopier fungerer.

Uansett er det naturlig å først snakke litt om forskjellige måter å sikkerhetskopiere dataene dine på. Det er i hovedsak to metoder som er hensiktsmessige å benytte:

1. Sikkerhetskopi via iCloud

Her kan du lage sikkerhetskopi via iCloud. Etter å ha klikket på Sikkerhetskopi, kan du velge å sikkerhetskopiere automatisk eller manuelt.
Her kan du lage sikkerhetskopi via iCloud. Etter å ha klikket på Sikkerhetskopi, kan du velge å sikkerhetskopiere automatisk eller manuelt. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Den klart enkleste metoden for å sikkerhetskopiere en iOS-dings er å gjøre dette via iCloud. For å sikkerhetskopiere iPhonen eller iPad-en din til iCloud, går du ganske enkelt Innstillinger → iCloud → Sikkerhetskopi → Sikkerhetskopier nå.

Herfra kan du også skru på automatisk sikkerhetskopiering, men det tryggeste er å gjøre det manuelt for å ha kontroll over prosessen.

Merk at dersom det ikke er nok lagringsplass igjen i iCloud, så vil du ikke kunne sikkerhetskopiere alt. Da må du velge om du skal slette noe, eller overføre det til et annet sted. Et tips er å overføre bilder og videoer til en datamaskin eller ekstern lagringsenhet, for slike ting tar gjerne stor plass – og lang tid å sikkerhetskopiere.

Har du en sikkerhetskopi fra iCloud, vil du få tilbud om gjenoppretting fra tidligere sikkerhetskopier når du første gang tar i bruk enheten igjen etter en gjenoppretting.

2. Sikkerhetskopi via iTunes

Om du ikke vil begynne å tukle med iCloud eller ikke orker å slette innhold for å få plass, er den beste reserveløsningen iTunes. iTunes fungerer både på Windows og Mac OS X, og lar deg ta en sikkerhetskopi av enheten din ved hjelp av bare et par klikk. Plugg inn dingsen din via USB, og iTunes vil varsle deg om den har oppdaget en ny iOS-enhet. 

Derfra går du til Oversikt Manuell sikkerhetskopi Sikkerhetskopier nå. Derfra sier det meste seg selv. For å gjenopprette iPhonen eller iPad-en må du koble den til datamaskinen igjen, og velge Gjenopprett sikkerhetskopi.

Her kan du sikkerthetskopiere via iTunes.
Her kan du sikkerthetskopiere via iTunes. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

I iTunes kan du for øvrig enkelt se og administrere lagringsplassen på enheten, samt også endre en hel del andre preferanser. 

Hvis du ikke har iTunes på Windows-maskinen din, så kan du laste ned programmet her (du må velge Windows nederst på siden.)

Slik gjenoppretter du fabrikkinnstillingene

Etter at du har lagd en sikkerhetskopi, er det egentlig ikke så mye som gjenstår. Å gjenopprette selve enheten krever egentlig bare at du klikker på Innstillinger Generelt → Nullstill Slett alt innhold og alle innstillinger.

Slik går du frem for å gjenopprette iOS til fabrikkinnstillinger. Hvis du ikke ønsker å slette alt, kan du velge å bare nullstille enkelte deler.
Slik går du frem for å gjenopprette iOS til fabrikkinnstillinger. Hvis du ikke ønsker å slette alt, kan du velge å bare nullstille enkelte deler. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no/montasje

Deretter vil du bli spurt om å taste inn låsekoden din (hvis du har noen), hvorpå du blir ledet gjennom et par steg for å bekrefte at du virkelig ønsker å gjøre dette. iPhonen eller iPad-en vil sannsynligvis bli liggende å jobbe litt, avhengig av hvor mye som skal slettes. 

Å gjenopprette enheten fra sikkerhetskopi

Når den er ferdig, er det bare å skru på enheten igjen. Som nevnt vil du automatisk få tilbud om å gjenopprette enheten hvis du har brukt iCloud som sikkerhetskopi. Hvis du derimot har brukt iTunes, vil du måtte først skru på telefonen og logge deg inn. Deretter er det bare å plugge enheten i PC-en din, åpne iTunes og klikke Gjenopprett sikkerhetskopi.

Voila! Nå burde enheten være langt raskere, og du har spart deg for masse penger ved å ikke kjøpe noe nytt. Gratulerer!

Vi prøvde betaversjonen: Slik blir din «nye» iPhone og iPad med iOS 9 »

Vil du få mer ut av telefonen din?
Dette iPhone-trikset burde alle prøve »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen