Introduksjon til 802.11n

Alternativ tekst mangler

Dagens trådløse nettverk har en oppgitt maksimal båndbredde på opp til 54 Mbps, ifølge 802.11g-standarden. Men helt siden standarden ble klar, har det dukket opp modifiseringer som lover stadig høyere overføringshastigheter. Det har i et par år blitt jobbet på en ny standard som skal erstatte både 802.11a og g som lover både høyere ytelse og lengre rekkevidde - nemlig 802.11n.

Det har allerede dukket opp produkter basert på det første utkastet av standarden, men det har vært problemer i lang tid med å få 802.11n-standarden helt klar. Det første utkastet ble forkastet allerede i mai. Det neste utkastet forventes ferdig i november, og skal stemmes over i januar 2007. Om heller ikke dette utkastet blir godkjent, blir standarden ytterligere minimum et halvt år forsinket. Om utkastet som jobbes med nå blir godkjent, er det forventet at standarden blir ferdigstilt i løpet av andre halvår av 2007.

Mer komplisert

Der hvor 802.11a/b/g hovedsakelig var enkle standarder å forholde seg til, både med tanke på ytelse og frekvensbånd i bruk, blir 802.11n en langt mer komplisert standard. Her kan man bruke både 2,4- og 5 GHz-båndene, flere antenner (2-4) og forskjellig kanalbredde. Det vil dermed ikke være sikkert at ett 802.11n-produkt vil "snakke med" et annet - dersom man er riktig uheldig.

I artikkelen gjennomgår vi dagens utkast til 802.11n-standarden, på både godt og vondt.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen