Guide Innføring i hjemmeserver

(Bilde: Shutterstock)

Hjemmeserveren – husets datasentral

Mye data og mange brukere? En server kan hjelpe deg få litt system i rotet.

De fleste hus og bygninger har en eller flere «sentraler», med et tilhørende ledningsnett som lar disse sentraliserte godene tilbys på forskjellige steder. Sikringsskapet er en slik sentral, og varmtvannsberederen en annen. Det skulle tatt seg ut om et stort hus måtte hatt en varmtvannsbereder på hvert bad, når én stor tank heller kan plasseres ute av veien i kjelleren et sted.

For et vanlig hjemmenettverk er det på samme måte naturlig å ha en sentral plass for data og datatjenster. Spesielt vanlig er det ikke ennå, men det begynner å komme seg. I takt med at vi får stadig flere nettverksenheter og stadig mer digital informasjon å holde styr på, blir det nemlig også mer aktuelt å få sentralisert det hele.

Til denne jobben er det beste å ha en dedikert datamaskin. Tidligere har vi sett litt på NAS, en spesialisert nettverksboks som gjerne tar en slik jobb. Nå skal vi ta for oss dens litt rufsete halvbror: hjemmeserveren.

En utradisjonell server

Fjongt serverrom.
Fjongt serverrom.Foto: iStock/19659759

Selve uttrykket «server» kan kanskje være litt uhåndgripelig og småskummelt for noen, og det skjønner vi egentlig godt. Når de fleste av oss hører det ordet tenker de på noe sånt som på bildet til høyre – et høyt og viftestøyende skap med massevis av kabler og nok blinkende lys til å skremme fanden selv.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen