Hvor kraftig PSU trenger du?

James Watt (bilde: Zenkokke)
James Watt (bilde: Zenkokke)

Det å velge riktig strømforsyning er for en del en triviell sak, men mange lurer kanskje på hva de skal velge - spesielt om det er første gang man går til innkjøp av en ny maskin. For hvor kraftig strømforsyning trenger du egentlig?

For de som fortsatt sitter og ruger på en liten stasjonær Dell-maskin fra 2000, vil nok en strømforsyning på 300 Watt holde, men 300 Watt kan også holde for maskiner kjøpt syv år senere. Så hvor mye er "egentlig" 300 Watt og hvor langt rekker det?

Diskusjonen om hvor mange Watt som er nok, ender nok neppe med det første. Hvor mange Watt som er nok, avhenger av en god del faktorer. Vi kommer ikke til å konkludere med noe bastant her, men fortelle deg hva du bør tenke på før du velger kapasiteten på din neste strømforsyning.

Effekt

En vanlig maskin i dag trekker fra 170-270 Watt, avhengig av komponentene i maskinen. Et råskinn av en maskin kan ofte trekke så mye som 300-400 Watt. Nye skjermkort, slik som Nvidia 8800-serien, trekker over 100 Watt, så det alene bidrar en god del. Dette er tall for maskiner som ikke er overklokket.

Hvor mange Watt bør jeg ha?

Hvor mange Watt som er nok avhenger av maskinen din, men det er alltid lurt å kjøpe en strømforsyning som ligger minst 25 % over det du faktisk trenger. Hvorfor? Vel, tenk på strømforsyningen som en bil. Selv om bilen kan kjøre 210 km/t betyr ikke det at det er spesielt lurt å gjøre det over lengre tid. Bilen får betydelig mer slitasjeskader og faren for feil er mye større. Det samme gjelder strømforsyningen, levetiden blir lenger om du ikke belaster strømforsyningen for mye.

Når du kjører bilen i 210 km/t vil det fort bli litt ustabilt om du ikke vet hva du driver med. En strømforsyning som jobber nær maks belastning, vil alltid ha dårligere spenninger enn ved en lavere belastning. Ved å kjøre strømforsyningen ved en lavere belastning, vil spenningene være mer stabile - noe som igjen fører til at systemet ditt generelt sett er mer stabilt. En strømforsyning som jobber på 100 % vil også bli varmere enn hvis den hadde jobbet ved en lavere belastning. Lavere temperatur betyr også i de fleste tilfeller mindre støy.

Praktiske eksempler

Vi har målt strømforbruket på to maskiner for å gi deg en liten pekepinn. Datamaskinen din bruker ikke så mye effekt som de fleste tror. Vi målte effekten før strømforsyningen. Dette betyr at omtrent 20 % av effektforbruket forsvinner i strømforsyningen. Målingene er gjort på en Windows-maskin.

System 1

Resultatet ble følgende:

  • Oppstart: 181 Watt
  • Tomgang: 160 Watt
  • Full last (3DMark06): 275 Watt

System 2

Resultatet ble følgende:

  • Oppstart: 284 Watt
  • Tomgang: 214 Watt
  • Full last (3DMark): 394 Watt

Hvis du ønsker å vite mer hvor mange Watt du trenger til din maskin før du kjøper den, så finnes det mange gode PSU-kalkulatorer på nettet. En som er verd å merke seg er eXtreme Power Suply calculator.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen