Bli med på tur i skogen!

Guide Geocaching

Bli med på tur i skogen! (Bilde: Montasje: Niklas Plikk, Teknofil.no/Flickr (Dave Wild))

Disse skjulte boksene er overalt - slik finner du dem

Kom igang med geocaching!

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Noen av de mange typene beholdere.
Noen av de mange typene beholdere. Foto: Groundspeak

Er geocacher bare vanlige bokser?

Nei, det finnes flere typer. Først og fremst kommer geocacher i forskjellige størrelser – fra knøttsmå greier som knapt har plass til en bitteliten papirrull, til svære bokser. Noen cacheinstallasjoner er skikkelig forseggjorte, og noen vil nok få deg til å skvette litt når du oppdager dem. Enkelte krever ekstra innsats når du finner dem. Kanskje de er låst med kodelås, eller kanskje de må aktiveres ved hjelp av strøm.

Her skjuler koordinatene til en cache seg.
Her skjuler koordinatene til en cache seg. Foto: Hofstad

Det finnes også geocacher som faktisk ikke har verken boks eller loggbok i virkeligheten. Et eksempel er earthcacher, hvor poenget er at du skal dra til et sted og svare på spørsmål om det stedet. Har du noen ganger sett folk studere løvene foran stortinget merkelig nøye, er det fordi det er en earthcache der. En normal cachebeholder på det stedet hadde nok skapt trøbbel i disse dager med terrorfrykt, men ingen kan klage på at du er interessert i nordmarkitt.

I tillegg har vi mysteriecacher, hvor du må løse en eller annen oppgave for å få tilgang til koordinatene. Ta for eksempel en titt på Den Tapte Byen i Kristiansand – en herlig liten oppgave som spillentusiaster bør dra kjensel på. Samme cache-utlegger har også en cache ved Kjevik Lufthavn, der du må inn i hallen og studere en utstilling med modellfly for å finne svarene du trenger. Mysteriecacher kan være veldig artige. Det samme kan multicacher, som vanligvis involverer at du må besøke flere forskjellige steder før du finner den endelige cachelokasjonen. Blant annet kan du bli bedt om å notere ned tall fra ulike inskripsjoner rundt om i byen, som sammen danner et sett koordinater. Slike cacher kan være en fin måte å bli kjent med nye steder på.

FTF på en cache plassert på Mont Blanc. Tolv år etter at den ble lagt ut.
FTF på en cache plassert på Mont Blanc, tolv år etter at den ble lagt ut. Legges en ny geocache ut i Oslo-området er den nok funnet innen 20 minutter. Foto: DeepButi

Hva er FTF?

Hvis du har lest noen logger har du kanskje oppdaget forkortelsen FTF. Det står for «First To Find». Altså, at personen som har skrevet dette var førstemann eller -kvinne til å finne geocachen. Du får ikke noen «ekstrapoeng» for å være først, men det har likevel gått sport i å være den som får notere «nicket» sitt ned i en tom og jomfruelig loggbok.

FTF-jakt kan gi hobbyen et ekstra spenningsmoment – et potensielt heftig kappløp med andre geocachere gjennom skog og mark, der man innbiller seg at alt man ser eller hører av andre turgåere må være konkurrenter. De mest ivrige hiver seg i bilen klokka to på natta, selv når været er så ille at det har fått navn, bare for å vinne over den lokale konkurrenten. Det høres ut som galskap, men slikt blir det kule minner av.

Skal du delta i FTF-jakt selv, lønner det seg å være «premium»-medlem. Da kan du nemlig ordne det slik at du får e-post hver gang en ny geocache publiseres i nærheten.

Noen lokale foreninger.
Noen lokale foreninger. Foto: Geocaching i Norge

Hvordan kommer jeg i kontakt med andre geocachere?

Utenom å treffe dem tilfeldig «i felten» – noe som alltid er artig – kan du delta i «events». Disse arrangeres rundt om i landet, og er gjerne hyggelige treff der man blir kjent med likesinnede. De kan være store og små, og kan også inkludere ulike typer kurs. Som bonus får du logge et event du deltar på som en «funnet» geocache.

Du kan også besøke nettstedet Geocaching i Norge, og det finnes flere lokale geocaching-foreninger som du kan bli medlem av eller for eksempel følge på Facebook. Disse foreningene arrangerer gjerne lokale treff, samt de alltid like populære julekalender-arrangementene.

Infovideo om utlegg av geocacher.

Kan jeg legge ut en geocache?

Ja! De aller, aller fleste geocachene er lagt ut av normale medlemmer. Uten dem, hadde det ikke vært noe geocaching. Men du bør ha litt erfaring med å finne geocacher selv før du legger ut, slik at du vet sånn omtrent hvordan ting bør være. I tillegg bør du tenke nøye over plasseringen. Ikke legg ut en geocache på et totalt uinteressant sted. Legg den i stedet ut på et sted du har lyst til å vise frem, enten fordi det er fint der eller fordi det er en interessant historie knyttet til stedet.

Alle kan legge ut cacher. En forseggjort cacheside gjør det mer fristende å besøke dem.
Alle kan legge ut cacher. En forseggjort cacheside gjør det mer fristende å besøke dem. Foto: Groundspeak/Reisende Mac

Det er også visse regler du må følge. En ny geocache kan ikke være nærmere enn 161 meter fra en eksisterende geocache. Reglene sier også at du må ha tillatelse fra grunneier før du legger den ut. Jernbaneverket har publisert særskilte regler for cacher i nærheten av jernbanelinjer, og det samme har vegdirektoratet.

NB: Aldri plasser cacher på en slik måte at letingen kan ødelegge privat eller offentlig eiendom, eller for eksempel fornminner og gamle steinmurer. Å gjemme en geocache i eller rett ved et fredet kulturminne er dessuten straffbart, med mindre du har dispensasjon fra miljøverndepartementet.

Tenk også på eventuelle naboer, og si fra til dem om du tror de vil legge merke til letingen. Husk at geocachere er ute til alle døgnets tider, spesielt i FTF-jakt, og tenk på hva naboene føler hvis det plutselig dukker opp fremmede med lommelykt sent på kvelden. Reglene tillater av samme grunn ikke cacher i nærheten av skoler og barnehager.

Når du legger ut geocacher er det også viktig at du er veldig nøye med at koordinatene blir riktige. Ta gjerne med mer enn én GPS-utstyrt enhet, og dobbeltsjekk før du er fornøyd. Det er forferdelig frustrerende å jakte på en geocache når koordinatene er unøyaktige. Er cachen stor nok bør den inneholde kontaktinformasjon og et informasjonsark om hobbyen. Når alt er i orden legger du cachen inn på nettet – fremgangsmåten er ganske enkel – og så venter du på at en «reviewer» sjekker at alt er okay, og publiserer den eller sender deg en beskjed om ting du må endre/fikse på. Disse «reviewerne» er forøvrig aktive på forumet til Geocaching i Norge.

Finnes det alternativer til Geocaching.com?

Ja, men de er ikke i nærheten av like populære. Det kanskje største alternativet opereres av Garmin, og heter Opencaching. Denne varianten er på en viss fremmarsj i Norge, men store deler av Norgeskartet er fortsatt helt uten slike cacher. I tillegg har vi noe som kalles Terracaching. Dette er heller ikke stort i Norge.

Geocaching-selskapet Groundspeak driver også de beslektede nettstedene Wherigo og Waymarking. Førstnevnte er en litt bredere GPS-lek enn geocaching, mens sistnevnte hjelper deg å finne severdige steder rundt om i verden. Begge har økende popularitet her til lands.

Da er det bare å laste ned geocaching-appen og komme i gang!

Trenger du ny smarttelefon for å drive geocaching?
Her er ti ting du ikke må glemme for å unngå bomkjøp

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen