GUIDE: Gjør operativsystemet ditt enda bedre med disse knalltipsene
Guide

Gjør operativsystemet ditt enda bedre med disse knalltipsene

Vi spurte og dere svarte – med både smarte og skikkelig nerdete godbiter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forrige uke spurte vi dere hvilke Windows 10-tips dere mener vi burde skrive om. 

I løpet av uken som har gått har vi mottatt over 40 tips, og her i denne artikkelen presenterer vi de beste. Har du noen bedre? I så fall har du fortsatt sjansen til å tipse oss!

Vi begynner med de første fem tipsene her, men om du for eksempel er interessert i å få tilbake det gode gamle «Windows Fotoviser»-programmet bør du også sjekke ut de fem siste tipsene på neste side »

#1 – En bedre «Send til»-meny

Tips: Ed Hunter

Vi snakker kanskje for oss selv nå, men vi er ikke akkurat storbrukere av «Send til»-menyen som dukker opp når du høyreklikker på en fil eller mappe i Windows Utforsker.

Greit, den er superhendig for å sende filer til eksterne lagringsenheter eller komprimere mapper, men der stopper det egentlig.

Spesielt for deg som ikke bruker en dedikert E-postklient, sender faks eller brenner CD-er lenger, har flere elementer i menyen utspilt sin rolle. 

Det mente vi imidlertid før vi fikk inn tipset til Tek.no-leser Ed Hunter.

«Hold inne «Shift»-tasten når du høyreklikker på en mappe eller fil, så får du flere valg under «Send til»-menyen» tipser nemlig Ed. 

Og sannelig har Ed rett i det. Spesielt artig er det at flere av de ekstra valgene faktisk er nyttige snarveier til mapper vi ofte sender filer til på annet vis. Vi nevner «Bilder», «Dokumenter», «Musikk», «Nedlastinger», «OneDrive» og «Videoer» som eksempler.

#2 – En enda bedre «Send til»-meny

Tips: Tek.no

Vi klarer ikke holde oss helt unna, selv i denne éne saken som skulle være dere lesere sin. Inspirert av forrige tips følte vi at vi bare måtte dele en rask lærdom vi kjenner til og som vi tror gjør «Send til»-menyen enda bedre.

Vi nevnte raskt at vi syntes elementer som faks og e-post ikke gjorde noen nytte for oss og kun stjal plass i menyen. Da er det ennå godt Microsoft lar oss tilpasse hvilke snarveier vi ønsker «Send til»-menyen skal inneholde. 

Finn frem et Utforsker-vindu og lim inn følgende sti i adressefeltet, hvor du erstatter «kontonavn» med ditt eget Windows-kontonavn:

«C:\Users\«kontonavn»\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\SendTo»

(Du finner kontonavnet ditt ved å lime inn «C:\Users» i adresselinjen)

Deretter er det bare å svinge øksen på de elementene du vil fjerne fra «Send til»-menyen. For vårt eget vedkommende røk alle med unntak av «Dokumenter», «Komprimert mappe» og «Skrivebord».

Og, forresten – om en kan slette elementer – da kan en vel også legge til noen nye? Ja visst, hit kan du dra snarveier til programmer som Notatblokk, spesielle mapper, eller skylagringstjenester med mer.​

#3 – Spar tid når du setter opp Windows

Tips: Ole Magnus Sigveland

For et par uker siden fortalte vi hvordan undertegnede satte opp sin Windows-installasjon. Her ble ikke installasjon av programmer nevnt spesielt, men som Ole Magnus Sigveland tipset oss: nettstedet Ninite.com er genialt i forbindelse med oppsett av ny PC!

Nettstedet Ninite lar deg på en svært oversiktelig måte laste ned aller siste versjon av en mengde populære gratisprogrammer. Bare huk av for dem du ønsker deg, og en liten pakke lastes ned til maskinen din. Når du kjører denne hentes programmene ned i tur og orden og installeres i bakgrunnen uten forstyrrende elementer. 

Dessuten forstår programmet når det skal installere 64-bit-versjoner fremfor 32-bit-versjoner av samme program, og noen omstart mellom installasjonene trenger du ikke bruke tid på. Aldri mer må du lide deg gjennom endeløse installasjonsveivisere, holde et falkeblikk etter avhukingsbokser hvor du gir ditt samtykke til at maskinene bombarderes med verktøylinjer og prøveversjoner av andre programmer. Programmene Ninite laster ned for deg er nemlig rene som gull.

Blant programmene du kan laste ned fra Ninite finner vi nettlesere som Chrome, Opera og Firefox, sikkerhetsprogrammet Malewarebytes og skylagringstjenester som Dropbox, Google Drive og BitTorrent Sync. Flere underholdningsprogrammer og nytteverktøy er også på plass, som Spotify, og Foobar2000, OpenOffice, Evernote og Steam. 

Hele utvalget finner du hos Ninite »

#4 – Fjern Dvalemodus og spar plass

Tips: Kim Hovland

Dvalemodusen prater ikke så høyt om det, men – som Kim Hovland også har oppdaget – er den faktisk en skikkelig plasstyv som tar seg godt til rette på disken din. Og det uavhengig av om du bruker funksjonen eller ei.

Dvalemodusen er et alternativ til å slå maskinen av og på hver gang du bruker den, med den medfølgende åpningen og lukkingen av de ofte brukte programmene. Dvalemodus fungerer ved at arbeidsøkten din – altså alle programmene du har oppe – lagres til et reservert område på disken din før maskinen skrus av. Når du senere vil gjenoppta økten lastes de inn fra disken, og du kan fortsette fra nøyaktig der du avsluttet tidligere.

Om du aldri bruker dvalemodus, eller kunne tenke deg å ofre litt enkelhet for å frigjøre sårt tiltrengt plass på SSD-en din, kan du følge vår oppskrift under for å slå funksjonen av. Om du angrer deg kan du alltids reaktivere den senere.

  1. Hent opp kommandolinjen ved å søke etter «cmd» i startmenyen. Høyreklikk deretter på programmet og velg «Kjør som administrator». Godkjenn at programmet kjører, om du blir spurt om dette.
  2. Nå skriver du inn følgende tekst i kommandolinjen: «powercfg -h off» og trykker enter-tasten.

Det var alt som skulle til. Kjør en omstart av Windows og du har spart minst et par gigabyte lagringsplass! 

Legg merke til at vi også har skrevet inn kommandoen «powercfg /a». Denne gir deg en oversikt over hvilke strøminnstillinger datamaskinen din støtter. Om «hibernate» ikke er et valg her har du ikke støtte for dvalemodus og kan følgelig ikke spare plassen den ikke tar opp!

Om du en gang i fremtiden savner dvalemodus er det like enkelt å slå den på som det var å slå den av. Kommandoen «powercfg -h on» setter det hele tilbake som det var.

#5 – Finn Guds verktøykasse

Tips: Jan-Roger Nielsen

Gud finnes. Om ikke i himmelen, så i alle fall i Windows. Som Jan-Roger Nielsen tipser kan du lokke frem den digitale verktøykassen hans ved å opprette en ny mappe og gi den følgende navn:

«GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}»

Da transformeres den og blir til den såkalte «GodMode»-mappen. Denne inneholder en samling snarveier som peker rett til spesifikke systeminnstillinger som ellers ligger nedgravet i dypet av operativsystemet. 

Undertegnede liker denne «Gudemappen» spesielt godt fordi det er så enkelt å igjen lage snarveier til alle innstillingene den byr på, som du senere blant annet kan feste til startmenyen.

Personlige favoritter er «Administrer lydenheter» for å skifte mellom avspilling fra hodetelefoner eller stereoanlegg, samt «Velg en strømstyringsplan» på den bærbare maskinen. (I Windows 10 kreves det ellers at du går «over bakker og berg» før du når samme innstilling rett fra det lille batteriikonet nede i statuslinjen.) 

Finner du noen nye favorittsnarveier til systeminnstillinger i gudemappen?

På neste side serverer vi 5 nye lesertips for Windows 10 »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen