Guide Fotoskolen - Del 5

Spis eller bli spist, slik er skogens lov. Det kreves både øvelse og kunnskap for å fange et øyeblikk som dette. Canon EOS 1D-X, 300mm. 1/2500s - f/3.5 - ISO 3200 (Bilde: Baard Næss)

Her er de beste tipsene fra en av Norges dyktigste naturfotografer

Baard Næss lærer oss å ta bedre bilder av landskap og dyr.

Baard Næss er en av Norges aller beste naturfotografer, og har vunnet en rekke priser for sitt arbeid. I tillegg til at han driver fotomagasinet Natur & Foto sammen med den kjente naturfotografen Tom Schandy, har han også skrevet flere fotobøker. I deres siste bok, «Fotoinspirasjon: Bli en bedre fotograf», skriver de naturlig nok mye om naturfoto.

Næss sitter også i juryen for Nordic Nature Photo Contest (NNCP), og gjennom Natur & Foto holder han og Schandy jevnlig fotokurs og workshops. Hvis du har lyst til å bli en bedre naturfotograf, og heve nivået på bildene dine, finnes det knapt noen som er bedre å snakke med enn ham. I denne artikkelen deler Næss noen av sine beste tips med deg.

Få også med deg vårt portrettintervju med Baard Næss »

Velg riktig utstyr for jobben, og lær deg å bruke deg riktig

Baard Næss driver fotomagasinet Natur & Foto, har drevet med naturfotografi i en mannsalder, vunnet flere priser og skrevet flere bøker om natur og naturfoto.
Baard Næss driver fotomagasinet Natur & Foto, har drevet med naturfotografi i en mannsalder, vunnet flere priser og skrevet flere bøker om natur og naturfoto. Foto: Kristoffer Møllevik

Næss selv har en utstyrspakke med en prislapp som står til hans engasjement for naturfoto, og mesteparten av tiden tar han bilder med et Canon EOS 1D-X, og det nye favorittobjektivet Canon EF 200-400 mm med innebygget 1,4x extender. Det alene er en utstyrspakke som koster over 150 000 for en privatperson i butikk, og ligger altså i en prisklasse langt utenfor det de fleste vil bruke. Næss er profesjonell, og selv om han liker jobben, innebærer det også at alt han gjør som har med naturfoto å gjøre er en del av det som skaffer mat på bordet og tak over hodet. Da er det greit å ha utstyr du stoler på.

– Det er ganske enkelt det beste kameraet i Canon-systemet jeg kan bruke nå. Jeg kunne jo brukt Nikon, men jeg har ett system og ser ingen grunn til å bytte. I min pure ungdom hadde jeg Ricoh og Pentax, men så fikk jeg kjøpt meg et Canon New F1; det var et solid kamera du kunne slå ihjel en løve med – det var jo laget i titan. Og siden har jeg holdt meg til Canon. 200-400 mm-objektivet hadde jeg ikke bytta for alt i verden; det er gull verdt og har redda mange situasjoner. Det å kunne zoome er en kjempefordel. Du trenger ikke alltid alle disse nærbildene, det å ha dyr i et fint miljø er oftere finere enn bare å ha et tett portrett, og da er det greit å kunne zoome ut. Og så har du begge deler uten at du må bytte objektiv, for da kan det jo være at dyrene forsvinner i mellomtiden, forklarer Næss.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen