Guide Fotoskolen - Del 5

Spis eller bli spist, slik er skogens lov. Det kreves både øvelse og kunnskap for å fange et øyeblikk som dette. Canon EOS 1D-X, 300mm. 1/2500s - f/3.5 - ISO 3200 (Bilde: Baard Næss)

Her er de beste tipsene fra en av Norges dyktigste naturfotografer

Baard Næss lærer oss å ta bedre bilder av landskap og dyr.

Baard Næss er en av Norges aller beste naturfotografer, og har vunnet en rekke priser for sitt arbeid. I tillegg til at han driver fotomagasinet Natur & Foto sammen med den kjente naturfotografen Tom Schandy, har han også skrevet flere fotobøker. I deres siste bok, «Fotoinspirasjon: Bli en bedre fotograf», skriver de naturlig nok mye om naturfoto.

Næss sitter også i juryen for Nordic Nature Photo Contest (NNCP), og gjennom Natur & Foto holder han og Schandy jevnlig fotokurs og workshops. Hvis du har lyst til å bli en bedre naturfotograf, og heve nivået på bildene dine, finnes det knapt noen som er bedre å snakke med enn ham. I denne artikkelen deler Næss noen av sine beste tips med deg.

Få også med deg vårt portrettintervju med Baard Næss »

Velg riktig utstyr for jobben, og lær deg å bruke deg riktig

Baard Næss driver fotomagasinet Natur & Foto, har drevet med naturfotografi i en mannsalder, vunnet flere priser og skrevet flere bøker om natur og naturfoto.
Baard Næss driver fotomagasinet Natur & Foto, har drevet med naturfotografi i en mannsalder, vunnet flere priser og skrevet flere bøker om natur og naturfoto. Foto: Kristoffer Møllevik

Næss selv har en utstyrspakke med en prislapp som står til hans engasjement for naturfoto, og mesteparten av tiden tar han bilder med et Canon EOS 1D-X, og det nye favorittobjektivet Canon EF 200-400 mm med innebygget 1,4x extender. Det alene er en utstyrspakke som koster over 150 000 for en privatperson i butikk, og ligger altså i en prisklasse langt utenfor det de fleste vil bruke. Næss er profesjonell, og selv om han liker jobben, innebærer det også at alt han gjør som har med naturfoto å gjøre er en del av det som skaffer mat på bordet og tak over hodet. Da er det greit å ha utstyr du stoler på.

– Det er ganske enkelt det beste kameraet i Canon-systemet jeg kan bruke nå. Jeg kunne jo brukt Nikon, men jeg har ett system og ser ingen grunn til å bytte. I min pure ungdom hadde jeg Ricoh og Pentax, men så fikk jeg kjøpt meg et Canon New F1; det var et solid kamera du kunne slå ihjel en løve med – det var jo laget i titan. Og siden har jeg holdt meg til Canon. 200-400 mm-objektivet hadde jeg ikke bytta for alt i verden; det er gull verdt og har redda mange situasjoner. Det å kunne zoome er en kjempefordel. Du trenger ikke alltid alle disse nærbildene, det å ha dyr i et fint miljø er oftere finere enn bare å ha et tett portrett, og da er det greit å kunne zoome ut. Og så har du begge deler uten at du må bytte objektiv, for da kan det jo være at dyrene forsvinner i mellomtiden, forklarer Næss.

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen