GUIDE: Dette er dingsene som lar bestemor bo hjemme lenger
Guide
(Foto: Montasje, Apple, Withings)

Dette er dingsene som lar bestemor bo hjemme lenger

Rivende utvikling i helseteknologi.

Dingsene våre blir ikke bare smartere – de blir mer og mer opptatt av helsen vår. Og det er ikke små krefter som kjemper om å få passe på oss.

I løpet av de siste årene har store aktører som Apple kommet på banen og satser nå hardere enn noensinne på nettopp helseteknologi.

På verdens største forbrukerteknologimesse CES, som ble arrangert i begynnelsen av januar, har det lenge vært et fokus på helseteknologi, men nå var det ikke bare visjonære prototyper som ble vist frem, men butikklare dingser som enten allerede er i salg, eller som kommer snart. 

Her er de mest spennende helseteknologiene som er tilgjengelig allerede i dag: 

Stadig større fokus på hjertet

Som nevnt satser Apple for fullt på helseteknologi i form av deres smartklokke Apple Watch. Klokken har eksistert i flere år og har gradvis utvidet helsefunksjonene sine mer ting som enkel pulsmåling, til algoritmer som ser om du har unormal eller høy puls, samt falldeteksjon.

I den nyeste versjonen har imidlertid Apple gått «all in» på helsefokuset, og implementert en EKG-leser, som lar brukere ta et hjertekardiogram for å se at alt er på stell. Apple skrøt stort på lanseringen i fjor høst, og sa klokken var det første forbrukerproduktet som kunne by på noe som dette. 

Vi fikk se på en rekke nye hjelpemidler i Atri-X, Bærum kommunes visningsrom for helseteknologi. Jeppe Skjønberg (t.v.) er daglig leder og viser frem en løftestol sammen med Sarhad Solaimani. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

EKG-funksjonen til Apple Watch er imidlertid skrudd av for alle som ikke bor i USA. Den sender tross alt et elektrisk signal gjennom kroppen din for å kunne gjøre en slik avlesning, og må godkjennes av lokale myndigheter før den kan aktiveres. Da er det godt at vi har franske Withings. De har jobbet med helseteknologi i årevis, og sluppet alt fra smartklokker til badevekter, og i motsetning til USA tar de utgangspunkt i Europa når de slipper nye produkter.

Withings slipper i disse dager en ny smartklokke som også byr på EKG-måling, akkurat som med Apple Watch, kalt Move ECG. Det er en oppgradert versjon av deres andre smartklokker, kalt Steel og Move, men altså med EKG-funksjon implementert.

Så fort de dukker opp i butikkene vil ha være godkjent av europeiske myndigheter, og vil dermed trolig også fungere i Norge. 

Withings har også akkurat lansert BPM Core, som er en tilkoblet blodtrykksmåler. Det finnes en rekke blodtrykksmålere å få kjøpt i norske apoteker og butikker allerede. Men det som gjør Withings nye unik er at den også har digital stetoskopfunksjon. Den kan altså lytte for å finne ut om hjertet ditt slår riktig i tillegg til å måle blodtrykket.

Både Apple Watch og BPM Core kjøper du selv i butikken.

Trygghetsalarmer holder oversikt

Slik ser Telenors Tryggi-alarmer ut. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Trygghetsalarmer levert gjennom det offentlige er kanskje den mest kjente typen velferdsteknologi du finner i norske hjem. I dag kan mennesker som trenger det få fallsensorer, alarmbokser og sporingsløsninger via GPS, for å nevne noe. Det er også mulig å koble utstyr fra andre leverandører inn i slike løsninger.

Doro og Telenor er to av de største leverandørene av denne typen utstyr her til lands.

Det er en del ulikt utstyr som kan kobles til dette utstyret. Telenors Tryggi-løsning leveres for eksempel med en automatisk og appstyrt dørlås, slik at hjemmesykepleien slipper å gå rundt med store nøkkelknipper, og hvert besøk logges på en bedre måte. I Doros løsning kan du koble til en spesiell sensor, kalt Coala Life, som er en blanding av stetoskop og EKG-leser. Du legger den på brystkassen og den rapporterer tilbake dataene til nettet. 

Ofte vil begge løsninger, både Doros og Telenors, sende alarmene tilbake til Trygghetssentralen i Oslo for videreformidling til sykepleiere eller utrykningstjenester.

Trygghetsalarm søker du om i din kommune, men deler av slike løsninger kan kjøpes i løsvekt utenom det offentlige.

Superenkel videokommunikasjon

En Noisolation Komp er en video- og meldingsskjerm for eldre, der det er minimalt med knapper å trykke på. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nesten alle dingser du kjøper med et kamera og en skjerm kan i dag brukes til å utføre videosamtaler, men det er ikke alltid å enkelt å sette opp. Én dings som vil gjøre dette så enkelt som mulig er en dings kalt Komp, som består av en skjerm, et kamera og en kraftig høyttaler.

Den har én stor, rund knapp som lar deg skru av og på eller avvise samtaler. Samtalene blir automatisk akseptert om du ikke gjør noe. Under samtaler styrer den volum. Når Komp ikke er opptatt med å vise videosamtaler kan den vise værvarsel, kalender eller tekst- og bildemeldinger fra dine nærmeste. 

Komp kan kjøpes i vanlig elektronikkbutikk.

Tilsyn uten besøk

Slik ser anonymisert digitalt tilsyn ut. I kommuner det der er aktuelt kan en slik skjerm velges fremfor nattlige besøk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En teknologisk slektning av disse videoskjermen er et digitalt anonymt tilsyn, som det offentlige nå prøver ut. Her settes det opp et kamera med mulighet for toveiskommunikasjon med lyd. Dette er for personer som av ulike grunner må ha regelmessig besøk, men der besøkene kanskje likevel ikke passer så godt. For eksempel der personen våkner ved tilsynsbesøk om natten.

Kameraet kan gjenkjenne at det er personer i leiligheten, og viser bevegelser. Men personen er dekket av en jevn farge som skjuler ansiktet. Systemet fungerer også slik at det raskt kan fastslå hvor mange mennesker som er i rommet, og dermed er det en del ting som kan leses ut av listene utstyret lager uten at man må åpne bildestrømmen fra kameraet. Det loggføres hvem som bruker systemet, når og hvorfor.

Tilsynsteknologien kan tildeles i kommuner som bruker den

Spiserobot og dusjhjelp

Verdighet og selvstendighet er ofte to sider av samme mynt. Det er mye det er greit å få hjelp til, men hvis vi kan velge vil nok de fleste av oss foretrekke å kunne vaske oss eller spise for egen maskin. Men det finnes også ordentlige maskiner som kan bidra, slik at vi slipper å be om hjelp hvis vi ikke vil.

Spiseroboten Obi kan hjelpe mennesker å spise i sitt eget tempo. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Obi er en såkalt spiserobot. Den ligner påfallende mye på en bitte liten og litt «mykere» utgave av robotene som bygger biler i store fabrikker. Men det den skal gjøre er å løfte en skje eller en gaffel gjentatte ganger. Den må vises riktig bevegelse én gang, før den kan gjenta den bevegelsen uendelig antall ganger. Noen vil foretrekke det sosiale ved å få hjelp til å spise, mens andre kanskje setter pris på å kunne ta seg akkurat så lang tid de trenger og å slippe å be om hjelp. For dem kan en spiserobot være riktig.

Det kan kanskje være lett å se på Obi som et sparetiltak, men maskinen har en prislapp greit nord om 50 000 kroner før norske avgifter.

I dusjen kan en slags robotisert skrubb, en «bilvask for mennesker», bidra til renholdet. To meter høye hårføneraktige søyler kan kutte i behovet for store uhåndterlige håndklær som siden må vaskes og tørkes.

Det finnes også rene robotdusjer, der dusjhodet er festet til en robotarm som jobber seg rundt og gjør rent.

Spiserobot og vaskerobot tilbys gjennom NAV.

GPS og dørvarslere

GPS-brikker kan hjelpe til hvis den gamle har gått seg bort. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For noen år siden gikk debatten om GPS-teknologi i eldreomsorgen forholdsvis høylytt. Hva skjedde med personvernet når eldre med kognitive problemer eller demens ble utstyrt med sporingsbrikke?

I dag er dette utprøvd med hell både i Norge og andre steder. Rutiner for hvordan slik sporing skal godkjennes er på plass, og det er ikke lenger så uvanlig at eldre som har behov for det kan spores opp på denne måten hvis de legger ut på en gåtur de ikke vet hvordan de skal komme tilbake fra. Slike GPS-varianter finnes i mange utgaver, og rent teknisk er sporingsbrikkene for barn, eldre, og kjæledyr svært like.

Noe så enkelt som en snakkende dørvarsel som på visse tider i døgnet ber den som tar i døren om å gå tilbake og legge seg kan også være nok.

Sporingsbrikker med GPS tilbys gjennom kommunen eller NAV, men det finnes også varianter som kan kjøpes i butikk.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen