Grunnleggende begrepsguide

Det er ikke til å stikke under en stol at man i datarelaterte artikler kan komme over begreper som virker forvirrende og ukjente. I denne guiden forklarer vi en del hyppig brukte begreper innen dataverdenen.

CD/DVD

For de som vil ha en grunnleggende innføring i hvordan teknologien bak CD-er og CD-brenning fungerer så ta en titt på vår guide om CD-brenning.

CLV (Constant Linar Velocity)
Dette er en brenneteknikk som går ut på at brennehastigheten er konstant under hele brenneprosessen. Hastigheten kan f.eks. være 16X på starten og 16X på slutten.

CAV (Constant Angular Velocity)
Ved denne brenneteknikken øker brennehastigheten jevnt utover i brenneprosessen. Dette kan den gjøre fordi brenning foregår fra midten av platen og utover. Jo lenger ut på platen man kommer, jo mer data kan brennes per runde på CD-en. Typisk kan hastigheten her begynne på 16X og avsluttes på 48X.Typisk utvikling på CAV

Z-CLV (Zone-Constant Linar Velocity)
Dette er en mellomting mellom CAV og CLV. Hastigheten på økes utover brenningen, men dette skjer trinnvis istedenfor en jevn øking.Typisk utvikling på Z-CLV

Hva er en X?
Det er fort gjort å gå litt surr når man begynner å snakke om antall X-er på CD -og DVD-enheter. 1X er definert som grunnhastigheten på de forskjellige systemene. 1X i CD-sammenheng er den hastigheten man må ha for å spille av en normal musikk-CD. 1X i DVD-sammenheng er derimot den hastigheten man trenger for å spille av en normal DVD-film.

  • 1X er på CD 150 KiB/s
  • 1X er på DVD 1380 KiB/s

Hvis man i en CD-artikkel leser at 40X er 8X raskere enn 32X betyr ikke det at 40X er 8 ganger så raskt som 32X, men at 40X er 8 ganger grunnhastigheten (8 x 150 KiB/s = 1200 KiB) raskere 32X.

Seek-time (søketid)
Søketid er den tiden det tar for lesehodet å bevege seg til et gitt sted på CD-en. Gjennomsnittlig søketid er den gjennomsnittlige tiden det tar for lesehodet å komme fra et tilfeldig sted til et annet tilfeldig sted. Typisk søketid på CD/DVD-enheter er rundt 100 ms. (0,1 sekund).

Buffer
En CD/DVD-brenner er helt avhengig av å skrive med en helt konstant hastighet (opphold i skrivingen på 0,1 sekund er helt uakseptabelt). Det er derimot ikke sikkert at harddisken (eller hvilket medie man tar dataen man brenner ut fra) klarer å levere en helt jevn strøm med data. Brenner-enhetene er derfor utstyrt med en mindre mengde minne hvor data mellomlagres før det brennes ut på CD/DVD-en. På den måten har man en liten buffer mot ujevnheter i datastrømmen siden dataen man brenner kommer fra dette minnet i steden for direkte fra f.eks. harddisken.

Buffer underrun protection
Hvis bufferen går tom og det ikke kommer nok data fra mediet vil man i utgangspunktet få en såkalt buffer-underrun. I gamle dager betydde dette at CD-en man brente var ødelagt og man måtte sette i gang brenningen på nytt og kaste den gamle CD-en. Etter hvert ble det utviklet en del beskyttelsesteknikker mot slike buffer-underruns. Kjente navn her er BURN-Proof, JustLink, SeamlessLink osv.

Alle disse teknologiene gjør i prinsippet det samme: Når bufferen begynner å gå tom, blir brenningen stoppet på en kontrollert måte slik at bufferen kan fylle seg opp igjen. Når bufferen er full fortsetter brenningen på normal måte. Dette skjer helt automatisk uten behov for inngripen fra brukeren.

Mount Rainier
Dette er en teknologi, oppkalt etter et fjell utenfor Seattle, som gjør at man kan bruke CD-RW og DVD-RW-plater som vanlig disketter uten behov for å installere ektra programvare i operativsystemet. Mange enheter støtter denne teknologien, men det er enda ingen operativsystemer som har implementert støtten.

RAW
Dette er en skrivemetode hvor brenneren ikke tenker over innholdet på en CD den skal skrive som filer, men bare kopierer de 0-er og 1-ere som den får beskjed om å skrive.

DMA
Dette er en teknikk som gir CD/DVD-enheter og andre I/O-enheter direkte tilgang til minnet uten å måtte belaste CPU-en med trafikken. I de fleste tilfeller gir dette ytelsesfordeler.

 

Tilbake til forsiden / Til flere guider

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen