Grunnleggende begrepsguide

Det er ikke til å stikke under en stol at man i datarelaterte artikler kan komme over begreper som virker forvirrende og ukjente. I denne guiden forklarer vi en del hyppig brukte begreper innen dataverdenen.

Vi har i lang tid ønsket å lage en guide for å forklare en god del grunnleggende begreper, som er viktig å ha en forståelse for hva betyr før man setter seg ned og leser våre tester. Denne guiden tar kun for seg noen sentrale begreper innen et knippe produktkategorier. Vi anbefaler også en titt på vår ordforklaringsguide, for flere forklaringer på enkleltord.

Denne guiden er delt opp sidevis i forhold til hvilken testkategori vi forklarer. Enkelte begreper er viktige i flere forskjellige testkategorier, og derfor vil noen begreper dukke opp på flere sider i denne guiden.

Kategoriene vi så langt har valgt å beskrive er disse:

  • Prosessor/CPU
  • Hovedkort
  • Skjermkort
  • Harddisk
  • CD/DVD-brennere

Dette er ikke ment som en dyptgående guide for de som kan mye fra før, men som en introduksjon til begreper som det kan være greit å vite hva betyr når man leser forskjellige tester. Noen av forklaringene er kraftig forenklet, noe som er helt nødvendig, siden det er mange av uttrykkene i denne guiden det er skrevet bøker om. Vi håper likevel at dette kan gi mange en liten følelse av grunnbegrepene betyr.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen